Navigációs útvonal

Frissítve : 18/06/2015

Gyakran feltett kérdések - Munkanélküli-ellátások átvitele másik országba

 • Hogyan intézhetem el, hogy ne veszítsem el munkanélküli-ellátásomat, amíg külföldön (egy másik uniós országban) állást keresek?

  Ha már legalább 4 hete regisztrált álláskereső, kérelmezhet U2 nyomtatványt abban az országban, ahol munkanélkülivé vált. Ez a nyomtatvány tulajdonképpen engedély arra, hogy Ön elmenjen külföldre állást keresni anélkül, hogy elveszítené munkanélküli-ellátását. Ha megkapta a nyomtatványt, nyújtsa be azt annak az országnak a foglalkoztatási szolgálatához, ahol állást keres.

  Ha megérkezett a másik országba, regisztrálja magát álláskeresőként a helyi foglalkoztatási szolgálatnál. Ahhoz, hogy ne veszítse el jogosultságait, 7 napon belül meg kell ezt tennie attól a naptól számítva, amelytől már nem áll a foglalkoztatási szolgálat rendelkezésére abban az országban, ahol munkanélkülivé vált.

 • Több mint három hónapot szeretnék álláskeresés végett külföldön maradni. Mikor kell kérelmeznem a hosszabbítást ahhoz, hogy ne veszítsem el munkanélküli-ellátásomat?

  Érdemes a hosszabbítást a lehető leghamarabb kérelmeznie, hogy biztosan ne veszítse el jogosultságát. Önnek okvetlenül be kell nyújtania a kérelmet még a három hónapos időszak letelte előtt.

 • Munkanélküli bolgár állampolgár vagyok. Jogom van-e arra, hogy egy másik uniós országban keressek állást, és eközben továbbra is kapjam a munkanélküli-ellátásomat?

  IGEN — az országok többségében, de Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország és Svájc még mindig korlátozzák a bolgár és a román állampolgárok munkavállalását a területükön. Spanyolország a román állampolgárok vonatkozásában tart fenn munkaerőpiac-korlátozást 2012. december 31-ig.

  A korlátozásokat az említett országoknak legkésőbb 2013. december 31-én meg kell szüntetniük (ez alól kivételt képez Svájc: esetében ez a dátum 2016.május 16-a).

  Ezek a korlátozások megnehezíthetik, hogy Ön munkanélküli-ellátását magával vigye a szóban forgó országokba. Ha ezen országok valamelyikében szeretne munkát keresni, vegye fel a kapcsolatot egy európai munkaügyi tanácsadóval, hogy megtudja, milyen korlátozások vonatkoznak ott Önre.

 • Lengyel vagyok, és az Egyesült Királyságba jöttem munkát keresni. Van-e jogom a helyi munkaügyi központ segítségét igénybe venni annak ellenére, hogy még eddig nem dolgoztam és nem éltem itt?

  IGEN — Uniós állampolgárként Ön a munkakeresés szempontjából ugyanolyan jogokat élvez az Egyesült Királyságban, mint a brit állampolgárok, tehát jogosult arra, hogy igénybe vegye a helyi munkaügyi központ segítségét.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz