Navigointipolku

Päivitetty : 01/03/2017

Auton rekisteröintimenettely ja -asiakirjat

Riippumatta siitä, missä asut EU:ssa, sinun on rekisteröitävä autosi maassa, jossa yleensä asut tai jossa on pysyvä asuinpaikkasi.

Et yleensä voi rekisteröidä autoasi maassa, jossa sinulla on toissijainen asuinpaikka tai vapaa-ajan asunto.

Ajoneuvojen rekisteröinnistä ei ole olemassa EU:n laajuista lainsäädäntöä. Seuraavat tiedot kuvaavat yleisellä tasolla monissa EU-maissa noudatettavia käytäntöjä.

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

 

Kun haluat rekisteröidä autosi, sinun on toimitettava seuraavat asiakirjat:

Uusien autojen vaatimustenmukaisuustodistus

Todistuksen antaa valmistaja, ja siinä vahvistetaan, että ajoneuvon tekniset ominaisuudet täyttävät turvallisuutta ja ympäristöä koskevat vaatimukset. Todistus voi olla joko yleiseurooppalainen ( EY) tai kansallinen.

EU:n vaatimustenmukaisuustodistus on voimassa kaikissa EU-maissa.

Jos autollasi on voimassa oleva EU:n vaatimustenmukaisuustodistus, kansalliset viranomaiset eivät voi vaatia sinulta muita teknisiä asiakirjoja - paitsi jos autoosi on tehty muutoksia tehdastoimituksen jälkeen (jolloin viranomaiset voivat vaatia sen uutta hyväksyttämistä).

Kansallinen vaatimustenmukaisuustodistus on voimassa vain sen myöntäneessä maassa.

Yleensä tämä todistus koskee linja-autoja, kuorma-autoja, pakettiautoja, perävaunuja ja ennen toukokuuta 2009 tilauksesta valmistettuja autoja tai museoautoja.

Jos autosi on jo rekisteröity ja siirrät sen johonkin toiseen EU-maahan, sen viranomaiset vaativat usein muita teknisiä tarkastuksia tai todistuksia ennen rekisteröintiä.

Jo rekisteröityjen autojen rekisteröintitodistus

Jos haluat rekisteröidä toiseen EU-maahan auton, jonka olet itse tai jonka edellinen omistaja on jo rekisteröinyt, sinun on toimitettava edellinen rekisteröintitodistus viranomaisille.

Tämä todistus sisältää hyödyllistä tietoa autosta, mikä helpottaa ja nopeuttaa asiointia.

Todistus liikennevakuutuksesta

Rekisteröinnin yhteydessä sinun on esitettävä todistus siitä, että ajoneuvolle on otettu liikennevakuutus.

Viranomaisten pitäisi hyväksyä vakuutusyhtiöstä otettu liikennevakuutus, jos

  • vakuutusyhtiön kotipaikka tai toimipaikka sijaitsee kyseisessä jäsenvaltiossa
  • vakuutusyhtiöllä ei ole toimipaikkaa kyseisessä jäsenvaltiossa, mutta sillä on lupa harjoittaa siellä vakuutustoimintaa.

Todistus omistajuudesta

Voit joutua todistamaan, että olet ajoneuvon laillinen omistaja. Ostotositteena käytettävästä laskusta on selvästi käytävä ilmi automyyjän alv-numero.

Todistus arvonlisäveron maksamisesta

Kansallisilla viranomaisilla on oikeus tarkastaa ajoneuvon rekisteröinnin yhteydessä, onko ajoneuvosta maksettu asianmukainen arvonlisävero.

Verotus määräytyy sen mukaan, onko auto uusi vai käytetty ja onko se ostettu ammattimaiselta elinkeinonharjoittajalta autoliikkeestä vai yksityishenkilöltä.

Verotuksellisesti ajoneuvo katsotaan käytetyksi, jos sitä on ensimmäisen käyttöönoton jälkeen käytetty yli 6 kuukautta ja sillä on ajettu yli 6 000 km.

Jos olet ostamassa uutta autoa autoliikkeestä jossain EU-maassa, mutta aiot viedä sen rekisteröitäväksi toiseen EU-maahan, jossa asut tai johon olet muuttamassa, sinun pitäisi maksaa arvonlisävero vain asuinmaassasi.

Jotta sinun ei tarvitsisi maksaa arvonlisäveroa kahdesti ja hakea sen palautusta myöhemmin, kerro kauppiaallesi, että aiot rekisteröidä ajoneuvosi toisessa EU-maassa.

Jos ostat käytetyn auton yksityishenkilöltä, sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa missään maassa.

Jos ostat käytetyn auton autoliikkeestä, joudut maksamaan arvonlisäveron, mutta ainoastaan käytetyn auton myynnistä saatavasta voitosta. Tämä arvonlisävero ei näy laskussa. Hankinnasta ei peritä arvonlisäveroa enää kohdemaassa.

Katsastustodistus

Riippuen maasta, jossa haluat rekisteröidä autosi, viranomaiset saattavat edellyttää sen katsastamista.

Heidän on kuitenkin tunnustettava toisessa EU-maassa saatu katsastustodistus.

Rekisteröintimaksun/ajoneuvoveron maksaminen

Ajoneuvojen rekisteröinti- ja ajoneuvoverosta ei ole olemassa EU:n laajuista lainsäädäntöä. Sinun on maksettava nämä verot sen maan lainsäädännön mukaisesti, jossa asut tai johon olet muuttamassa.

Sinulla on mahdollisuus saada muuttosi yhteydessä vapautus rekisteröintiverosta, jos tietyt ehdot ja aikarajat täyttyvät.

Ennen kuin muutat, kysy veroista ja maksuista kohdemaan kansallisilta viranomaisiltaEnglish.

Toimi ajoissa ja säästä!

Esimerkkitapaus

Alex ja Flora ovat jääneet eläkkeelle työskenneltyään Saksassa viimeiset 30 vuotta. He ovat muuttamassa Portugaliin ja aikovat viedä autonsa mukanaan.

Portugalissa he saavat vapautuksen Portugalin rekisteröintiverosta (ISV), jos he rekisteröivät autonsa 6 kuukauden kuluessa Saksasta lähdön jälkeen. Portugalin viranomaiset tarvitsevat tässä tapauksessa Saksan viranomaisten antaman todistuksen, josta ilmenee Alexin ja Floran maastapoistumispäivä.

Rekisteröintivero voi Portugalissa olla erittäin kallis, joten rekisteröinti kannattaa tehdä ajoissa.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa