Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
  
	Lähetä Twitteriin
  
	Jaa Google+:ssa
  
	Jaa LinkedInissa

Ajokortti

Päivitetty : 15/02/2014

vehicles

Voimassaolo EU-maissa

Jos asut toisessa EU-maassa

Kaikkien EU:ssa myönnettävien uusien ajokorttien on oltava 19. tammikuuta 2013 alkaen muovisia ja luottokortin kokoisia. Niiden malli on standardoitu koko EU:n alueella, ja niissä on uusia turvaominaisuuksia.

Olemassa olevat ajokortit säilyvät tässä vaiheessa ennallaan, mutta ne on muutettava uuden mallin mukaisiksi kortin uusimisen yhteydessä tai viimeistään vuonna 2033.

Lisätietoja
Voimassaolo EU-maissapdf - 89 KB

EU-ajokortit

Ennen kuin muutat toiseen maahan, varmista, että ajokorttisi ei ole vanhentunut.

Kotimaassasi myönnettyjä väliaikaisia ajokortteja tai todistuksia ei tunnusteta muissa EU-maissa.

Jos muutat toiseen maahan, voit ajaa siellä nykyisellä ajokortillasi sen voimassaolon ajan.

Ajokorttiluokat AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE tunnustetaan kaikkialla Euroopassa.

EU-maiden on varmistettava, että kaikki myönnetyt ajokortit ovat uuden EU-standardin mukaisia viimeistään vuonna 2033.

Jos sinulla on elinikäinen ajokortti, EU-asuinmaasi ilmoittaa sinulle, milloin ajokorttisi on vaihdettava EU:n standardiajokorttiin.

Ajokortin uusiminen/vaihtaminen

Vain asuinmaasi viranomaiset voivat uusia ajokorttisi (tai vaihtaa toisessa maassa myönnetyn ajokortin).

Alkuperäinen ajokorttisi vaihdetaan paikalliseen ajokorttiin. Tällöin sinun on noudatettava samoja muun muassa voimassaoloa ja terveystarkastuksia koskevia sääntöjä kuin kyseisen maan kansalaisten.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyt EU:n ajokortit

Jos sinulla on nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetty EU-ajokortti ja haluat muuttaa toiseen EU-maahan vaihdetun ajokorttisi kanssa, et voi olettaa, että uusi ajokorttisi tunnustetaan siellä automaattisesti, koska tämä on EU:ssa maakohtainen päätös.

Sinun on tarkistettava uuden asuinmaasi paikallisilta viranomaisilta, mitä ehtoja EU:n ulkopuolisten ajokorttien tunnustamiseen sovelletaan.

Kotimaassasi myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyssä EU-ajokortissa pitäisi olla koodi, josta näkyy, missä maassa se on alun perin myönnetty, esim: 70.0123456789.NL).

Esimerkkitapaus

Angeles on Chilen kansalainen, joka muutti Espanjaan muutama vuosi sitten. Koska Espanja tunnustaa chileläiset ajokortit, Angeles pystyi vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen ajokorttiin muutamien hallinnollisten muodollisuuksien jälkeen.

Tällä uudella ajokortilla Angeles voi ajaa kaikkialla EU:ssa. Jos hän kuitenkin joskus muuttaa Espanjasta toiseen EU-maahan, hänen on tarkistettava kyseisen maan viranomaisilta, tunnustavatko ne hänen espanjalaisen ajokorttinsa.

Jos uusi asuinmaa tunnustaa myös automaattisesti alkuperäisen chileläisen ajokortin, hän voi ajaa edelleen vaihdetulla espanjalaisella ajokortillaan. Jos näin ei ole, hänen täytyy ehkä saada chileläinen ajokorttinsa virallisesti tunnustetuksi tai vaihdetuksi uudessa asuinmaassaan.

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Neuvontapalvelu kertoo oikeuksistasi EU:ssa

Apua julkisten elinten kanssa ilmenneiden ongelmien ratkaisuun

Footnote

Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.