Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 12/04/2017

Ajokortin tunnustaminen ja kelpoisuus

EU-ajokortit

Jos sinulla on jonkin EU-maan myöntämä ajokortti, se tunnustetaan kaikissa EU-maissa ja voit käyttää sitä seuraavin edellytyksin:

  • ajokortti on voimassa
  • olet riittävän vanha ajamaan ajokorttiasi vastaavaan ajoneuvoneuvoluokkaan kuuluvaa ajoneuvoa
  • ajokorttiasi ei ole rajoitettu, poistettutai määräaikaisesti peruutettusen myöntäneessä maassa.

Jos haluat, voit vaihtaa ajokorttisi sen EU-maan ajokorttiin, johon olet muuttanut. Sinun ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa ajokorttiasi (paitsi muutamassa poikkeustapauksessa).

Vakiomalli

19.1.2013 alkaen on kaikkien EU:ssa myönnettyjen uusien ajokorttien oltava vakiomallin mukaisia. Vakiomalli on valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, jossa on entistä paremmat turvaominaisuudet.

Voit edelleen käyttää vanhan mallista ajokorttiasi, mutta se vaihdetaan uuteen malliin, kun uusitkortin (tai viimeistään vuonna 2033).

Onko ajokorttisi voimassa koko eliniän? Jos sinulla on elinikäinen ajokortti, asuinmaasi viranomaiset ilmoittavat, milloin se on vaihdettava uuteen korttiin.

Lisätietoa EU-ajokortista

EU:ssa on käytössä yli 110 erityyppistä kansallista ajokorttia.

Lisätietoa ajokorttityypeistä, niiden ulkonäöstä, turvaominaisuuksistaja siitä, millaisia ajoneuvoluokkiane oikeuttavat kuljettamaan.

Vastavuoroinen tunnustaminen

Olipa EU-maassa myönnetty ajokorttisi uuden- tai vanhanmallinen, kaikki EU-maat tunnustavat sen.

Ajoneuvoluokat AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE tunnustetaan myös toisissa EU-maissa.

Jos muutat toiseen EU-maahan, sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa ajokorttiasi.

Voit ajaa uudessa asuinmaassasi ajokortillasi niin kauan kuin se on voimassa.

Voimassaolo EU-maissa

10 vuotta 15 vuotta
Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tšekki, Viro, Italia, Espanja, Unkari, Irlanti, Liettua, Latvia, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Portugali, Romania, Slovenia, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta Itävalta, Kypros, Saksa, Tanska, Kreikka, Ranska, Puola, Slovakia, Suomi

Kun ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava se siinä maassa, jossa sinulla on vakinainen asuinpaikka.

Uuteen ajokorttiisi sovelletaan uudessa asuinmaassasi noudatettavia sääntöjäja rajoituksiaesimerkiksi ajokortin voimassaoloajansuhteen.

Väliaikainen ajokortti

Väliaikaista ajokorttia, kansainvälistä ajokorttia (tai muuta asuinmaassasi myönnettyä todistusta) ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa.

Koska näitä asiakirjoja myönnetään vain joissakin maissa, ne eivät kuulu EU:n uusien sääntöjen piiriin.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyn EU-ajokortin tunnustaminen

Jos sinulla on EU-ajokortti, joka on myönnetty nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan, ja muutat vaihdetun ajokorttisi kanssa toiseen EU-maahan, ajokorttiasi ei välttämättä tunnusteta siellä automaattisesti. Kukin EU-maa saa itsenäisesti päättää, tunnustaako se tällaisen ajokortin.

Sinun on tarkistettava uuden asuinmaasi paikallisilta viranomaisilta, mitä ehtoja EU:n ulkopuolisten ajokorttien tunnustamiseen sovelletaan.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyssä EU-ajokortissa pitäisi olla koodi, josta näkyy, missä maassa se on alun perin myönnetty (esim.70.0123456789.NL).

Lisätietoa nykyisistä säännöistä ja EU-maiden viranomaisten sivustoja:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Esimerkkitapaus

Angeles on Chilen kansalainen, joka muutti Espanjaan muutama vuosi sitten. Koska Espanja tunnustaa chileläiset ajokortit, Angeles pystyi vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen ajokorttiin muutamien hallinnollisten muodollisuuksien jälkeen.

Tällä uudella ajokortilla Angeles voi ajaa kaikkialla EU:ssa. Jos hän kuitenkin joskus muuttaa Espanjasta toiseen EU-maahan, hänen on tarkistettava kyseisen maan viranomaisilta, tunnustavatko ne hänen espanjalaisen ajokorttinsa.

Jos uusi asuinmaa automaattisesti tunnustaa alkuperäisen chileläisen ajokortin, hän voi ajaa edelleen vaihdetulla espanjalaisella ajokortillaan. Jos näin ei ole, hänen täytyy ehkä saada chileläinen ajokorttinsa virallisesti tunnustetuksi tai vaihdetuksi uudessa asuinmaassaan.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa