Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 07/07/2017

Ajokortin tunnustaminen ja voimassaolo

EU-ajokortit

Jos sinulla on jonkin EU-maan myöntämä ajokortti, se tunnustetaan kaikkialla EU:ssa.  

Jos muutat toiseen EU-maahan, sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa ajokorttiasi. Voit käyttää ajokorttiasi uudessa asuinmaassasi seuraavin edellytyksin:

  • ajokortti on voimassa
  • olet riittävän vanha ajamaan ajokorttiasi vastaavaan ajoneuvoneuvoluokkaan kuuluvaa ajoneuvoa
  • ajokorttiasi ei ole rajoitettu, poistettu tai määräaikaisesti peruutettu sen myöntäneessä maassa.

Ajoneuvoluokat AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE tunnustetaan myös muissa EU-maissa.

Jos muutat toiseen EU-maahan, tarkista ajokortin uusimista ja vaihtamista koskevat säännöt ja poikkeukset.

Vakiomalli

Vuodesta 2013 alkaen kaikki EU:ssa myönnettävät uudet ajokortit ovat vakiomallin mukaisia. Vakiomalli on valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, jossa on aiempaa paremmat turvaominaisuudet.

Voit edelleen käyttää vanhan mallista ajokorttiasi, mutta se vaihdetaan uuteen malliin, kun uusit kortin (tai viimeistään vuonna 2033).

Onko ajokorttisi voimassa koko eliniän? Jos sinulla on elinikäinen ajokortti, asuinmaasi viranomaiset ilmoittavat, milloin se on vaihdettava uuteen korttiin.

EU:ssa on käytössä yli 110 erityyppistä kansallista ajokorttia.

Lisätietoa ajokorttityypeistä, niiden ulkonäöstä, turvaominaisuuksista ja siitä, millaisia ajoneuvoluokkia ne oikeuttavat ajamaan.

Voimassaolo eri EU-maissa

Kun ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava se siinä maassa, jossa vakinainen asuinpaikkasi on.

Uuteen ajokorttiisi sovelletaan uudessa asuinmaassasi noudatettavia sääntöjä ja rajoituksia esimerkiksi ajokortin voimassaoloajan suhteen.

10 vuotta: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Romania, Ruotsi, Slovenia, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta

15 vuotta: Itävalta, Kreikka, Kypros, Puola, Ranska, Saksa, Slovakia, Suomi, Tanska

Väliaikainen ajokortti

Väliaikaista ajokorttia ja kansainvälistä ajokorttia (tai muuta asuinmaassasi myönnettyä todistusta) ei välttämättä tunnusteta toisessa EU-maassa, eivätkä ne kuulu EU:n sääntöjen piiriin.

Jos olet muuttamassa toiseen EU-maahan ja omistat väliaikaisen ajokortin, tarkista uuden asuinmaasi säännöt paikallisilta ajokorteista vastaavilta viranomaisilta.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyn EU-ajokortin tunnustaminen

Jos sinulla on EU-ajokortti, joka on myönnetty nykyisessä asuinmaassasi EU:n ulkopuolella myönnettyä ajokorttia vastaan, ja muutat vaihdetun ajokorttisi kanssa toiseen EU-maahan, ajokorttiasi ei välttämättä tunnusteta siellä. Kukin EU-maa saa itsenäisesti päättää, tunnustaako se tällaisen ajokortin.

Sinun on tarkistettava uuden asuinmaasi paikallisilta viranomaisilta, mitä ehtoja EU:n ulkopuolisten ajokorttien tunnustamiseen sovelletaan.

EU:n ulkopuolisessa maassa myönnettyä ajokorttia vastaan myönnetyssä EU-ajokortissa pitäisi olla koodi, josta näkyy, missä maassa se on alun perin myönnetty (esim. 70.0123456789.NL).

Esimerkkitapaus

Angeles on Chilen kansalainen, joka muutti Espanjaan muutama vuosi sitten. Koska Espanja tunnustaa chileläiset ajokortit, Angeles pystyi vaihtamaan ajokorttinsa espanjalaiseen ajokorttiin muutamien hallinnollisten muodollisuuksien jälkeen.

Tällä uudella ajokortilla Angeles voi ajaa kaikkialla EU:ssa. Jos hän kuitenkin joskus muuttaa Espanjasta toiseen EU-maahan, hänen on tarkistettava kyseisen maan viranomaisilta, tunnustavatko ne hänen espanjalaisen ajokorttinsa.

Jos uusi asuinmaa automaattisesti tunnustaa alkuperäisen chileläisen ajokortin, hän voi edelleen ajaa vaihdetulla espanjalaisella ajokortillaan. Jos näin ei ole, hänen täytyy ehkä saada chileläinen ajokorttinsa virallisesti tunnustetuksi tai vaihdetuksi uudessa asuinmaassaan.

Maakohtaiset tiedot

Tarkista ajokortin tunnustamista ja voimassaoloa koskevat säännöt, joita asuinmaassasi sovelletaan:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa