Navigointipolku

Lukukausimaksut ja taloudellinen tuki

 • Olen tanskalainen ja haluaisin opiskella Saksassa. Sikäläisen yliopiston mukaan minun pitäisi kuitenkin maksaa lukukausimaksua. Eivätkö toisessa EU-maassa opiskelevat EU:n kansalaiset olekaan vapautettuja lukukausimaksuista?

  EIVÄT - EU:n lainsäädännön mukaan et saa vapautusta kaikista lukukausimaksuista. Laissa sanotaan vain, että sinua on kohdeltava samoin kuin opiskelumaasi omia kansalaisia. Jos lukukausimaksuja vaaditaan myös saksalaisilta opiskelijoilta, silloin sinunkin on maksettava niitä.

 • Olen ranskalainen ja haluaisin opiskella Irlannissa. Irlantilaiset yliopistot eivät veloita lukukausimaksuja Irlannin kansalaisilta, joten onko minullakin oikeus saada vapautus?

  KYLLÄ - EU:n lainsäädännön perusteella kaikilla EU:n kansalaisilla on oikeus käyttää isäntämaan koulutusjärjestelmää samoilla ehdoilla, jotka koskevat maan omia kansalaisia. Tässä tapauksessa tämä tarkoittaa, että Ranskan kansalaisia on kohdeltava opiskelumaksuasioissa samoin kuin irlantilaisia opiskelijoita.

 • Olen englantilainen, mutta käyn yliopistoa Skotlannissa. Yliopisto perii minulta suurempia maksuja kuin skotlantilaisilta tai muista EU-maista tulevilta opiskelijoilta. Eikö kyseessä ole syrjintätapaus, jossa EU voi auttaa minua?

  EI - Kyse on Yhdistyneen kuningaskunnan ja sen omien kansalaisten välisistä suhteista, jolloin tilanne on kokonaan maan sisäinen, eikä siihen sovelleta EU:n lainsäädäntöä.

 • Olen tšekki, joka on asunut Yhdistyneessä kuningaskunnassa 12-vuotiaasta lähtien. Haluaisin mennä täällä yliopistoon, mutta minulla on varaa siihen vain, jos saan opintotukea. Mistä minun pitäisi hakea sitä - Tšekistä vai Yhdistyneestä kuningaskunnasta?

  Ensisijaisesti Yhdistyneestä kuningaskunnasta - EU-maiden on myönnettävä maassa pysyvästi oleskeleville ulkomaiden kansalaisille (EU:n kansalaisille) samat tuet kuin omille kansalaisilleen. Pysyvä oleskelu tarkoittaa viiden vuoden keskeytyksetöntä oleskelua.

  Jos siis olet asunut Yhdistyneessä kuningaskunnassa vähintään viisi vuotta ennen opintojesi alkamista, voit hakea samaa opintotukea kuin brittiläiset opiskelijat.

 • Olen puolalainen ja suoritin juuri alemman korkeakoulututkinnon Puolassa. Nyt haluaisin tehdä maisterintutkinnon Ranskassa. Onko minulla oikeus saada opintotukea Puolasta tai Ranskasta?

  EHKÄ - EU-maiden ei tarvitse myöntää opintotukia tai -lainoja muista EU-maista tuleville opiskelijoille. Maiden ei ole myöskään pakko myöntää tukia omille kansalaisilleen, jos nämä haluavat opiskella ulkomailla.

  Päätökset riippuvat kokonaan maiden omasta harkinnasta, ja joidenkin maiden opintotuessa rajoitetaan tukea saavien kansalaisten mahdollisuuksia opiskella ulkomailla.

  Ota yhteyttä molempien maiden viranomaisiin ja ota selvää, millaisia tukia sinulla on mahdollisuus saada.

 • Menetänkö oman maani opintotuen, jos lähden opiskelemaan ulkomaille?

  EHKÄ - Kotimaasi saa itse päättää, myöntääkö se opintotukea ulkomailla opiskelevalle. Kysy asiaa maasi opintotukiviranomaisilta.

  Jos saat tukea kotimaastasi, on kotimaasi myös huolehdittava, etteivät tuen myöntämistä koskevat säännöt rajoita perusteettomasti liikkumisvapauttasi.

Apua ja neuvoja