Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - Harjoitteluapurahat

 • Asun Ranskassa ja olen työtön. Olen kiinnostunut työharjoittelusta Belgiassa, mutta Ranskan viranomaisten mukaan menettäisin työttömyyskorvaukseni, koska harjoittelupaikka ei ole Ranskassa. Onko tämä laillista?

  MAHDOLLISESTI – Niin kauan kuin asut Ranskassa ja Ranskan kansallisten viranomaisten asettamat ehdot täyttyvät, olet oikeutettu sikäläisiin työttömyysetuihin.

  Jos päätät mennä harjoitteluun toiseen EU-maahan, voit tietyin edellytyksin olla oikeutettu työttömyyskorvaukseen jonkin aikaa.

  Viranomaiset eivät voi kieltäytyä maksamasta työttömyyskorvausta pelkästään sillä perusteella, että harjoittelu tapahtuu toisessa EU-maassa. Työttömyyskorvaus voidaan kuitenkin evätä, jos harjoittelu ei täytä kaikkia Ranskan lainsäädännössä asetettuja ehtoja.

 • Olen työtön Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen ja saan työnhakijoille myönnettävää tukea maassani. Olen saanut Erasmus+ -ohjelman piiriin kuuluvan harjoittelupaikan, jossa osa harjoittelusta suoritetaan Norjassa ja osa Alankomaissa.

  Työvoimatoimistossa minulle kerrottiin, että menetän tuen, jos menen työharjoitteluun Norjaan. Onko minulla oikeus saada tukea Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Norjasta tai Alankomaista?

  EI – Työnhakijoille myönnettävää tukea ei makseta Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelle.

  Britanniasta voi saada muunlaista avustusta ( tukea elinkustannusten kattamiseen) ulkomaille, mutta sinun on ensin selvitettävä, oletko oikeutettu tähän tukeen.

  Et voi saada opintotukea tai -lainaa Norjasta etkä Alankomaista, ennen kuin sinulla on pysyvä oleskelulupa jommassakummassa maassa. (Oleskelulupa edellyttää, että olet asunut maassa vähintään 5 vuotta.)
 • Olen portugalilainen ja työskentelen tätä nykyä kokopäiväisesti Puolassa.

  Minulle on tarjottu apurahaa 3 kuukauden työharjoitteluun Saksassa. Osallistun harjoittelun aikana myös saksan kielen kurssille oppilaitoksessa.

  Lasketaanko oleskeluni Saksassa harjoitteluksi vai ammatilliseksi koulutukseksi?

  Jos olet ilmoittautunut koko oleskelun ajaksi Saksan valtion hyväksymään ja rahoittamaan oppilaitokseen ja jos oleskelusi pääasiallinen tarkoitus on osallistua kielikurssille, oleskeluasi pidetään ammatillisena koulutuksena ja olet silloin opiskelija.

  Jos taas oleskelusi pääasiallinen tarkoitus on työssäoppiminen, on silloin kyse työharjoittelusta.

 

Aiheen pääsivulle
Harjoitteluapurahat
EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa