Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Pripravništvo - finančna podpora

 • Prebivam v Franciji in sem brez zaposlitve. Zanima me poklicno usposabljanje v Belgiji, vendar sem pri francoskih organih izvedel, da bom izgubil nadomestilo za brezposelnost, ker bo usposabljanje potekalo zunaj Francije. Ali je to zakonito?

  VERJETNO – Dokler prebivate v Franciji in izpolnjujete pogoje, ki jih je določil francoski zavod za zaposlovanje, ste upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

  Če ste se odločili za poklicno usposabljanje v drugi državi EU, lahko pod nekaterimi pogoji in za omejeno časovno obdobje še naprej prejemate nadomestilo za brezposelnost.

  Pristojni organi vam nadomestila za brezposelnost ne smejo prenehati izplačevati samo zato, ker usposabljanje poteka v drugi državi EU. Vendar pa to lahko storijo, če program usposabljanja ne izpolnjuje posebnih meril, opredeljenih v francoski zakonodaji.

 • Sem brezposeln državljan Združenega kraljestva in prejemam nadomestilo kot iskalec zaposlitve v Združenem kraljestvu. V okviru programa Erasmus+ so me sprejeli na študentsko prakso, ki poteka na Norveškem in Nizozemskem.

  Na zavodu za zaposlovanje so mi povedali, da bom izgubil nadomestilo, če odidem na Norveško. Ali sem upravičen do kakšne podpore v Združenem kraljestvu, Norveški ali Nizozemski?

  NE – Nadomestila za iskanje zaposlitve ne morete prejemati zunaj Združenega kraljestva.

  Združeno kraljestvo vam bo morda odobrilo drugo obliko podpore ( preživnino), ko boste v tujini, vendar se boste morali pozanimati, če ste do nje upravičeni.

  Do štipendije ali študentskega posojila na Norveškem ali Nizozemskem boste upravičeni, ko boste v eni ali drugi državi pridobili pravico do stalnega prebivališča (po vsaj 5 letih prebivanja).
 • Sem portugalski državljan in trenutno prebivam na Poljskem, kjer sem zaposlen za polni delovni čas.

  Ponudili so mi štipendijo za trimesečno delovno prakso v Nemčiji. Hkrati bom na univerzi tudi obiskoval jezikovni tečaj nemščine.

  Ali se bo moje moje bivanje štelo za strokovno ali poklicno usposabljanje?

  Če ste se za celotno obdobje vpisali na izobraževalno ustanovo, ki jo priznava ali financira Nemčija, in je glavni namen bivanja udeležba na jezikovnem tečaju, se bo vaše bivanje štelo za poklicno usposabljanje in vas bodo obravnavali kot študenta.

  Če pa je glavni namen vašega bivanja delovna praksa, se bo vaše bivanje štelo za strokovno usposabljanje.

 

Glej osnovne informacije o tem področju
Pripravništvo - finančna podpora
Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje