Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Studiebeurzen voor stagiairs

 • Ik woon in Frankrijk en ik ben werkloos. Ik heb interesse in een beroepsopleiding in België, maar de Franse autoriteiten zeggen dat ze mijn werkloosheidsuitkering stopzetten als ik in het buitenland ga studeren. Mogen ze dat doen?

  MISSCHIEN - Als u in Frankrijk woont en daar voldoet aan de voorwaarden voor een werkloosheidsuitkering, blijft u recht hebben op die uitkering.

  Als u besluit een beroepsopleiding in een ander EU-land te volgen, kunt u onder bepaalde voorwaarden uw uitkering nog een tijdje behouden.

  De autoriteiten mogen uw uitkering niet stopzetten enkel en alleen omdat uw opleiding in een ander EU-land is. Maar zij kunnen de opleiding wel afkeuren als die niet voldoet aan de voorwaarden in de Franse wet.

 • Ik ben een werkloze Brit, ik ontvang een "Job Seeker's Allowance" in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb een stageplaats (via Erasmus+) aangeboden gekregen, voor een deel in Noorwegen en een deel in Nederland.

  Op het arbeidsbureau werd mij verteld dat ik mijn uitkering verlies als ik naar Noorwegen vertrek. Heb ik recht op steun van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen of Nederland?

  NEE - U heeft alleen recht op een "Job Seeker's Allowance" als u in het Verenigd Koninkrijk woont.

  De Britse overheid kan u misschien een ander soort steun geven ( "maintenance support") zolang u in het buitenland woont, maar u moet zelf navragen of u daarvoor in aanmerking komt.

  U komt niet in aanmerking voor een studiebeurs of -lening van de Noorse noch de Nederlandse overheid als u zich niet permanent daar vestigt en daar minstens 5 jaargewoond heeft.
 • Ik ben Portugese. Ik woon in Polen en werk daar voltijds.

  Ik heb een beurs aangeboden gekregen voor een stage van 3 maanden in Duitsland. Tegelijkertijd ga ik ook een cursus Duits op een hogeschool volgen.

  Geldt mijn verblijf daar als stage of als beroepsopleiding?

  Als u voor de hele periode bij een erkende of door Duitsland gefinancierde onderwijsinstelling ingeschreven bent, en het voornaamste doel van uw verblijf is de taalcursus, wordt uw verblijf als beroepsopleiding gezien en wordt u als student beschouwd.

  Maar als het werk het belangrijkste doel is, wordt uw verblijf beschouwd als een stage.

 

Algemene informatie hierover
Studiebeurzen voor stagiairs
EU-wetgeving
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies