Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Sprijin financiar pentru stagii

 • Sunt șomer și locuiesc în Franța. Mă interesează un program de formare profesională în Belgia, dar autoritățile franceze m-au avertizat că îmi voi pierde indemnizația de șomaj, deoarece programul se derulează în afara Franței. Este legal?

  POSIBIL. Atâta timp cât locuiți în Franța și vă conformați condițiilor impuse de autoritățile naționale, aveți dreptul la prestații de șomaj.

  Dacă vă hotărâți să urmați un program de formare profesională în altă țară din UE, vă puteți păstra dreptul la șomaj pe o perioadă limitată de timp, în anumite condiții.

  Autoritățile nu au dreptul să vă refuze plata indemnizației de șomaj doar pentru simplul motiv că programul de formare se desfășoară în altă țară din UE. Totuși, refuzul este posibil dacă sistemul de formare în cauză nu îndeplinește anumite criterii specifice prevăzute de legislația franceză.

 • Sunt cetățean al Regatului Unit și beneficiez de alocația acordată persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Am fost acceptat la un stagiu (în cadrul programului Erasmus +), o parte din acesta desfășurându-se în Norvegia și cealaltă parte în Olanda.

  Centrul pentru ocuparea forței de muncă mi-a spus că îmi voi pierde alocația dacă merg în Norvegia. Am dreptul la vreun sprijin din partea Regatului Unit, a Norvegiei sau Olandei?

  NU. Alocația pentru căutarea unui loc de muncă nu vi se poate plăti în afara Regatului Unit.

  Autoritățile britanice v-ar putea oferi un alt tip de sprijin (de exemplu, un ajutor de întreținere) pe durata șederii în străinătate, dar va trebui să întrebați dacă sunteți eligibil.

  NU puteți beneficia de burse de studiu sau de împrumuturi pentru studenți nici din Norvegia , nici din Olanda, atâta timp cât nu ați obținut dreptul de ședere permanentă în aceste țări (acordat după o perioadă de minim 5 ani).
 • Sunt portughez și în prezent locuiesc și lucrez cu normă întreagă în Polonia.

  Mi s-a oferit o bursă pentru a participa la un stagiu de 3 luni în Germania. În același timp, voi urma un curs de limba germană la o universitate.

  Sejurul meu va fi considerat stagiu sau program de formare profesională?

  Dacă sunteți înscris pentru întreaga perioadă într-o instituție de învățământ acreditată sau finanțată de Germania, iar scopul principal al șederii este participarea la cursul de limbă, sejurul dumneavoastră se va încadra la categoria „formare profesională" și veți fi considerat student.

  Însă, dacă scopul principal al șederii este stagiul într-o întreprindere, sejurul dumneavoastră va fi considerat stagiu.

 

Principalele informații pe această temă
Sprijin financiar pentru stagii
Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere