Navigointipolku

Tiedätkö oikeutesi EU-kansalaisena? Osallistu tietovisaamme.

Päivitetty : 04/05/2015

vehicles

Auton rekisteröinti ja verotus

Tilapäinen oleskelu

Jos oleskelet toisessa EU-maassa alle 6 kuukautta, mutta pidät pysyvän asuinpaikkasi omassa maassasi, sinun ei tarvitse rekisteröidä autoasi tai maksaa veroa toisessa EU-maassa, vaan auto pysyy kotimaasi rekisterissä.

Huomaa, että jos oleskelet toisessa EU-maassa alle 6 kuukautta, etkä ole rekisteröinyt autoasi siellä, et saa lainata tai vuokrata autoasi kyseisen maan asukkaalle, paitsi jos olet itse mukana hänen kanssaan autossa.

Voit kuitenkin lainata autoasi vierailulla oleville ystäville tai perheenjäsenille, edellyttäen että he eivät asu maassa pysyvästi.

Jos taas oleskelet toisessa maassa yli 6 kuukautta, sinun on yleensä virallistettava se pysyväksi asuinpaikaksesi ja rekisteröitävä autosi siellä.

Yli 6 kuukauden oleskelu

Jos muutat johonkin toiseen EU-maahan ja viet auton mukanasi, sinun on rekisteröitävä autosi siellä ja maksettava maassa kannettavat verot.

Auto on rekisteröitävä yleensä 6 kuukauden kuluessa. Ennen kuin lähdet kotimaastasi, tarkista kohdemaan viranomaisilta, milloin tämä ajanjakso katsotaan alkaneeksi - siitä kun lähdet kotimaastasi vai siitä kun saavut kohdemaahan. Kysy myös, mitä todistuksia sinun on otettava mukaan.

Jotkin EU-maat edellyttävät auton uudelleenrekisteröintiä muuton yhteydessä alle 6 kuukauden kuluessa asuinpaikan virallistamisesta. Ennen kuin muutat toiseen maahan, tarkista maan viranomaisilta, minkä ajan kuluessa auto on rekisteröitävä.

Valitse maa

Valitse maa

Yhteiset oikeudet kaikissa EU-maissa


* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

 

Joissakin maissa voit saada vapautuksen rekisteröintiverosta, jos tietyt ehdot ja aikarajat täyttyvät. Ennen kuin muutat, tiedustele asiaa kohdemaan kansallisilta viranomaisilta.

Esimerkkitapaus

Tutustu sääntöihin ja säästä!

Espanjassa asuva Cristina muutti työn perässä Portugaliin. Hän ei tiennyt 6 kuukauden määräajasta ja lähti rekisteröimään autoaan asuttuaan maassa 8 kuukautta.

Hän sai kuulla, että jos hän olisi rekisteröinyt autonsa aikaisemmin, hänen ei olisi tarvinnut maksaa rekisteröintiveroa. Lisäksi kävi ilmi, että Portugalissa 6 kuukauden määräaika lasketaan hetkestä, jolloin muuttaja lähtee kotimaastaan, eikä siitä kun hän saapuu Portugaliin.

Poikkeuksia 6 kuukauden jälkeiseen rekisteröintivelvoitteeseen

Opiskelijat

Jos oleskelet toisessa maassa vain opiskelun takia, voit ajaa autoasi ilman rekisteröinti- tai verovelvollisuutta niin pitkään kuin olet siellä kirjoilla oppilaitoksessa.

Tätä poikkeusta ei sovelleta Tanskassa.

Esimerkkitapaus

Mathieu on ranskalainen ja asuu Belgiassa, jossa hän suorittaa 2‑vuotista jatko-opintokurssia. Hänen autonsa kolhiintui, ja hän ilmoitti asiasta poliisille saadakseen lausunnon vakuutusyhtiötä varten. Kun poliisi totesi, että Mathieu oli asunut Belgiassa yli vuoden rekisteröimättä autoaan, Mathieu sai kuulla saavansa sakot sääntöjen rikkomisesta.

Hän kykeni kuitenkin todistamaan olevansa kirjoilla Antwerpenin yliopistossa, eikä hänen - toisesta EU-maasta tulleena opiskelijana - tarvinnut maksaa autoveroja Belgiassa.

Rajatyöntekijät

Sinut katsotaan rajatyöntekijäksi, jos teet työsi valtakunnanrajan yhdellä puolella ja asut toisella ja palaat kotiisi vähintään kerran viikossa. (Tämä koskee sekä toisen palveluksessa työskenteleviä että itsenäisiä ammatinharjoittajia).

Jos käytät omaa autoasi asuin- ja työskentelymaan välisiin säännöllisiin työmatkoihin, se on rekisteröitävä asuinmaassasi, jonne maksat myös ajoneuvon verot - ei työskentelymaassasi.

Jos käytössäsi on työsuhdeauto (joka on rekisteröity työskentelymaassasi), voit käyttää sitä yksityisajoihin myös asuinmaassasi, vaikkei autoa ole rekisteröity siellä. Autoa asuinmaassasi käyttäessäsi siinä on siis ulkomaalaiset rekisterikilvet. Tämä saattaa kiinnostaa asuinmaasi poliisia, jonka tehtäviin kuuluu varmistaa, että sen lainkäyttövallan alueella olevista ajoneuvoista on maksettu kansallinen ajoneuvon rekisteröintivero.

Ongelmatapauksissa voit aina ottaa yhteyttä EU:n neuvontapalveluihin.

Esimerkkitapaus

Kiril asuu Bulgariassa ja työskentelee Kreikassa kreikkalaisen yrityksen palveluksessa. Hänellä on Kreikassa rekisteröity työsuhdeauto, jota hän käyttää myös Bulgariassa omiin ajoihinsa.

Kerran Bulgarian poliisi pysäytti Kirilin ja antoi hänelle sakot, koska autoa ei ollut rekisteröity Bulgariassa. Kiril selitti, että rajatyöntekijöillä on oikeus käyttää työsuhdeautoa yksityisajoihin kotimaassa, mutta poliisi ei tuntenut kyseistä oikeutta. Kiril teki valituksen sakoista ja saikin ne lopulta kumottua.

Itsenäiset ammatinharjoittajat rajatyöntekijöinä

Jos olet maassa A asuva itsenäinen ammatinharjoittaja ja olet töissä maassa B, voit käyttää työsuhdeautoasi maassa A ilman rekisteröintiä vain seuraavissa tapauksissa:

  • auto on hankittu yrityksen nimiin
  • käytät sitä maassa A lähinnä työssäsi ja vain satunnaisesti yksityisajoihisi
  • yrityksesi varsinainen kotipaikka on toisessa maassa.

Huomaa, että työsuhdeauton on oltava hankittu yrityksen nimiin. Jos auto on hankittu omiin nimiisi, se on rekisteröitävä asuinmaassasi.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa