Valikko

Työsuhteen ehdot

Kun työntekijä otetaan palvelukseen, työnantajan on annettava hänelle kirjallinen työsopimus tai muu kirjallinen ilmoitus työsuhteen ehdoista. Tiedot on annettava uusille työntekijöille mieluiten ensimmäisenä työpäivänä tai jo sitä ennen. Määräaika riippuu kuitenkin tietojen tyypistä, kuten jäljempänä esitetään.

Työnantajan on annettava työntekijälle ensimmäisen ja seitsemännen työpäivän välisenä aikana seuraavat tiedot:

  • työsopimuksen osapuolet
  • työpaikka – jos kiinteää työpaikkaa ei ole, on ilmoitettava, että työntekijä työskentelee eri kohteissa, ja kerrottava yrityksen kotipaikka
  • työn nimike, taso ja luokka, tehtävien luonne tai lyhyt toimenkuvaus
  • työsuhteen alkamispäivä
  • työsuhteen suunniteltu päättymispäivä, jos työsopimus on määräaikainen
  • peruspalkka työsuhteen alussa, muut mahdolliset palkan määräytymisen perusteet ja palkanmaksukausi.

Jos työaika on säännöllinen tai ennakoitavissa:

  • säännöllinen päivittäinen tai viikoittainen työaika
  • ylityö ja siitä maksettava korvaus
  • työvuorojen muutoksia koskeva menettely.

Jos työaika on vaihteleva tai sitä ei voi ennakoida:

  • palkallisten tuntien vähimmäismäärä ja lisätunneista maksettava korvaus
  • viitetunnit ja -päivät
  • ilmoitus ennen työtehtävän alkamista ja määräaika sen peruuttamiselle.

Työnantajan on annettava työntekijälle kuukauden kuluessa ensimmäisestä työpäivästä seuraavat tiedot:

  • Vuokratyöntekijöiden tapauksessa sen organisaation/yksikön nimi, jossa työntekijä työskentelee
  • koulutus, jos sellaista tarjotaan
  • palkallisten vuosilomapäivien määrä; jos tätä ei voida ilmoittaa työsuhteen alussa, vuosilomapäivien kertymistä koskevat säännöt
  • työhön mahdollisesti sovellettava työehtosopimus
  • sosiaalivakuutusmaksuja hallinnoivan sosiaaliturvalaitoksen nimi (jos asia on työnantajan vastuulla).

Vuosilomien, irtisanomisaikojen, työajan ja palkkauksen osalta riittää, että työntekijälle annetaan niitä koskevien kansallisten lakien ja hallinnollisten määräysten viitetiedot.

Työehtoihin liittyvät vähimmäisvaatimukset

Koeaika Open Päättynyt

Jos työntekijällä on koeaika, se saa kestää enintään kuusi kuukautta. Jos työsuhde on määräaikainen, koeajan kesto on oltava oikeassa suhteessa työsopimuksen kestoon ja työn luonteeseen. Jos samaa työtä ja samoja työtehtäviä koskeva sopimus uusitaan, työntekijälle ei saa asettaa uutta koeaikaa. EU-maat voivat poikkeuksellisesti säätää omissa laeissaan pidemmästä koeajasta, jos tämä on perusteltua työn luonteen vuoksi tai pidempi koeaika on työntekijän edun mukainen.

Sivutyö Open Päättynyt

Työnantaja ei saa kieltää työntekijää tekemästä töitä muille työnantajille sovitun työajan ulkopuolella, eikä työntekijää saa kohdella sivutyön vuoksi eri tavalla kuin muita. EU-maat voivat asettaa ehtoja, joiden mukaan työnantaja voi katsoa sivutyön yhteensopimattomaksi objektiivisten syiden perusteella, joita ovat esimerkiksi terveys ja turvallisuus, liikesalaisuudet, julkishallinnon luotettavuus tai eturistiriidat.

Työn vähimmäisennakoitavuus Open Päättynyt

Jos työsopimukseen kuuluu epäsäännöllinen työaika, työnantajan on

  • ilmoitettava työntekijälle ennalta määritetyt viitetunnit ja -päivät
  • ilmoitettava työntekijälle työtehtävästä etukäteen kansallisten lakien, työehtosopimusten tai käytäntöjen mukaisesti vahvistetussa kohtuullisessa ajassa.

Jos jompikumpi tai kumpikaan näistä vaatimuksista ei täyty, työntekijällä on oikeus kieltäytyä työtehtävästä ilman kielteisiä seurauksia. Vaikka työnantaja voisi kansallisen lain mukaan peruuttaa työtehtävän ilman korvausta, työntekijällä on silti oikeus saada korvaus kansallisten lakien, työehtosopimusten tai käytäntöjen mukaisesti, jos työnantaja peruuttaa aiemmin sovitun työtehtävän tietyn kohtuullisen määräajan jälkeen.

Tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät Open Päättynyt

Jos EU-maan kansalliset lait sallivat sopimusten, joiden mukaan työhön kutsutaan tarvittaessa, tai samankaltaisten työsopimusten käytön, ja työnantaja haluaa palkata työntekijöitä tällaisilla sopimuksilla, kannattaa muistaa, että niiden väärinkäyttö on estetty EU-maiden lainsäädännöllä. Kansallisessa laissa voidaan esimerkiksi rajoittaa sopimusten, joiden mukaan työhön kutsutaan tarvittaessa, tai samankaltaisten työsopimusten käyttöä ja kestoa tai olettaa, että työsopimuksessa on tietyn ajanjakson aikana tehtyjen keskimääräisten työtuntien määrään perustuva vähimmäismäärä palkallisia työtunteja.

Siirtyminen toiseen työsuhteen muotoon Open Päättynyt

Kun työntekijä on ollut palveluksessa vähintään kuusi kuukautta ja mahdollinen koeaika on päättynyt, hän voi pyytää työehdoiltaan ennakoitavampaa ja turvatumpaa työsuhteen muotoa, jos sellainen on saatavilla. Työnantajan on annettava työntekijälle perusteltu kirjallinen vastaus kuukauden kuluessa pyynnön esittämisestä. EU-maat voivat rajoittaa tällaisten pyyntöjen esittämistiheyttä.

Joissain EU-maissa pk-yrityksillä tai työnantajina toimivilla yksityishenkilöillä on kolme kuukautta vastausaikaa, ja saman työntekijän esittämiin seuraaviin vastaaviin pyyntöihin saa vastata suullisesti, jos vastauksen perustelut ovat pysyneet samoina.

Pakollinen koulutus Open Päättynyt

Jos EU:n oikeudessa tai kansallisessa laissa vaaditaan työnantajaa antamaan koulutusta työntekijälle työtehtävien suorittamista varten, koulutuksen on oltava maksutonta. Lisäksi koulutus on laskettava työajaksi, ja sen on mahdollisuuksien mukaan tapahduttava työaikana.

Joissakin EU-maissa kansallisten lakien mukaisesti tehdyissä työehtosopimuksissa saa olla erilaisia järjestelyjä kuin tällä sivulla on kerrottu, kunhan työntekijöiden suojelusta ei tingitä. Joissakin EU-maissa sovelletaan yksinkertaistettuja sääntöjä ja järjestelyjä, jos työsuhde kestää alle 1 kuukauden tai jos työntekijä työskentelee vähemmän kuin 8 tuntia/viikko.

Maakohtaista tietoa saa seuraavista linkeistä:

Valitse maa Open Päättynyt

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Eures-neuvojat

Eures-neuvojat antavat tietoa työehdoista ja -olosuhteista ja työhönottomenettelyistä omassa EU-maassasi ja rajaseutualueilla.

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 27/06/2024
Jaa tämä sivu