Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
 
	Twitter
 
	Dela på Google+
 
	linkedIn

Vanliga frågor – Bo och leva


Rättigheter, villkor och formaliteter

 • Jag har arbetat lagligt i ett annat EU-land i över fem år. Kan myndigheterna fortfarande be mig att bevisa att jag jobbar där när jag ska förnya mitt registreringsbevis?

  NEJ – Efter fem år har du automatiskt permanent uppehållsrätt i landet. Du behöver inte förnya ditt registreringsbevis, men om du vill kan du ansöka om ett intyg om permanent uppehållsrätt. Det intygar att du har rätt att stanna där även om du är arbetslös eller behöver bidrag.

 • Jag har bott i ett annat EU-land i sex år. Anses jag vara permanent bosatt där?

  JA – Du kan ansöka om intyg på det från de nationella myndigheterna.

 • Jag har vistats i ett annat EU-land i tre månader och har glömt att registrera mig hos myndigheterna. Kommer jag att bli utvisad?

  NEJ – Du kan inte bli utvisad. Men i vissa länder kan du få böta om du inte registrerar dig i tid.

 • Jag kommer från Italien och jobbar som projektledare i Belgien i sju månader. Kontraktet upphör om tre månader. Jag bor (gratis) hos min belgiska flickvän. Slipper jag att registrera mig i Belgien eftersom jag inte har något hyreskontrakt eller betalar någon hyra?

  NEJ – Du måste fortfarande registrera dig så snart som möjligt. I Belgien är det obligatoriskt för alla EU-medborgare som stannar längre än tre månader. Du kan inte bli utvisad om du inte registrerar dig, men du riskerar böter.

 • Jag reser inom EU i jobbet flera gånger om året och stannar högst en vecka i taget. Krävs det några särskilda formaliteter?

  NEJ – Om du stannar högst tre månader varje gång behöver du bara anmäla din närvaro, om landet kräver det.

 • Jag tillbringar två månader varje år i min semesterbostad i ett annat EU-land. Måste jag registrera mig hos myndigheterna?

  NEJ – Om du stannar i högst tre månader måste du bara anmäla din närvaro till myndigheterna, om landet kräver det.

 • Jag är egenföretagare och har nyligen flyttat till ett annat EU-land. De första tre månaderna behöver jag inte registrera mig. Kan jag börja jobba innan jag har registrerat mig?

  JA – Du får lov att jobba oavsett om du har ett registreringsbevis eller inte.

 • Jag är ekonomiskt oberoende och planerar att flytta till ett annat EU-land. Måste jag bevisa för myndigheterna att jag kan försörja mig själv?

  JA – Om du kan visa att du har tillräckligt med pengar och en sjukförsäkring som gäller i landet får du stanna där längre än tre månader.

 • Jag är en dansk pensionär och flyttade till Italien för fem år sedan. För två år sedan blev jag tvungen att åka tillbaka till Danmark för en operation och stannade i tio månader. Har jag fortfarande rätt att bosätta mig permanent i Italien?

  JA – Om du är borta mindre än ett år på grund av allvarliga hälsoskäl uppfyller du ändå kravet på sammanhängande vistelse i fem år.

 • Jag är en finländsk pensionär och vill flytta till Italien. Jag kan försörja mig på min pension och har en heltäckande sjukförsäkring kopplad till pensionen som gäller även i Italien. Har jag rätt att bosätta mig permanent i Italien?

  NEJ – Inte på en gång. När du först registrerar dig hos de italienska myndigheterna får du ett registreringsbevis. När du har bott i Italien i fem år har du permanent uppehållsrätt. Då behöver du inte längre visa att du kan försörja dig för att få stanna.

 • När jag åker till ett annat EU-land som turist, krävs det några särskilda formaliteter?

  NEJ – Om du stannar högst tre månader behöver du eventuellt bara meddela myndigheterna att du befinner dig i landet, men det sköter i regel ditt hotell.

Anhöriga från EU

 • Jag kommer från Slovakien och flyttade till min man i Tyskland för sex år sedan. Han dog för två månader sedan och nu har jag ingen egen inkomst. Det var min man som försörjde oss. De tyska myndigheterna säger att jag måste kunna visa att jag kan försörja mig, men det kan jag inte just nu. Måste jag flytta tillbaka till Slovakien tills jag hittar ett jobb?

  NEJ – Enligt EU:s regler får du bo kvar i Tyskland utan några särskilda villkor eftersom du har bott där lagligt i över fem år.

 • Jag måste se efter min kusin som är svårt sjuk. Han är EU-medborgare men har ingen inkomst. Jag har blivit erbjuden ett fast jobb i ett annat EU-land. Kan min kusin flytta med mig dit?

  JA – Din kusin bör registrera sin uppehållsrätt som en person med tillräckliga medel.

  Han måste kunna visa att du försörjer honom och att han har en giltig sjukförsäkring i det nya landet. Sitt registreringsbevis borde han då få på en gång.

 • Jag är norrman och ska flytta till Spanien med min man. Hur kommer de spanska myndigheterna att behandla honom?

  Spanien erkänner samkönade äktenskap så han kan bosätta sig där utan problem.

  Flera länder erkänner samkönade äktenskap eller jämställer registrerade partner med äkta makar – men inte alla. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

Anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag ska jobba i ett annat EU-land en månad. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru, som inte är EU-medborgare, ska kunna följa med mig?

  NEJ – Om ni stannar högst tre månader behöver hon inte registrera sig hos myndigheterna, men hon kan behöva anmäla sin närvaro. Hon måste dock alltid ha med sig ett giltigt pass – det räcker för att ge henne uppehållsrätt.

 • Jag är en tysk läkare som ska jobba i Nederländerna. Min registrerade partner, som är från Mexiko, ska följa med mig. Räknas han som min make när det gäller uppehållsrätt?

  JA – I Nederländerna har en registrerad partner fullständig uppehållsrätt. Det är samma formaliteter som för gifta par.

  Men inte alla EU-länder jämställer registrerade partner med äkta makar. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Bulgarien och har fått jobb som läkare på ett ungerskt sjukhus. Min halvbror vill gärna följa med mig till Budapest. Han är rysk medborgare men har bott med mig och mina föräldrar i Bulgarien sedan han var barn. Har han automatiskt rätt att bo i Ungern som anhörig till en EU-medborgare?

  NEJ – Eftersom han inte är släkt med dig i rakt upp- eller nedstigande led. Men om han nekas uppehållstillstånd måste myndigheterna motivera sitt beslut, så de måste först utreda ert personliga förhållande.

Rösta i val

 • Om jag står med på röstlängden i mitt nya hemland och det är obligatoriskt att rösta där, är jag då skyldig att rösta?

  JA – Precis som landets medborgare.

Rättigheter, villkor och formaliteter

 • Jag ska åka till Tyskland som Erasmusstudent ett år. Jag jobbar inte och har inga andra inkomster. Hur kan jag då visa att jag har tillräckligt med pengar för min vistelse?

  Dina föräldrar kan till exempel sätta in en tillräcklig summa pengar på ditt konto varje månad.

 • Om jag går en språkkurs i ett annat EU-land, måste jag registrera mig hos myndigheterna?

  Det beror på hur länge du stannar. Om du ska stanna högst tre månader behöver du inte registrera dig, men du kan behöva anmäla din närvaro till myndigheterna.

  Om du ska stanna längre än tre månader kan du behöva registrera dig hos myndigheterna.

 • Vad händer om jag glömmer att anmäla min närvaro i ett land som kräver det? Kan jag bli utvisad?

  NEJ – Du kan inte bli utvisad, men i vissa länder kan det hända att du får böter.

Anhöriga från EU

 • Jag är belgare och ska flytta till Sverige med min man. Hur kommer de svenska myndigheterna att behandla honom?

  De svenska myndigheterna kommer att behandla er som vilket gift par som helst, eftersom Sverige erkänner samkönade äktenskap.

  Flera länder erkänner samkönade äktenskap eller jämställer registrerade partner med äkta makar – men inte alla. I dessa länder har partnern inte automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.

 • Jag är från Estland och doktorerar i Storbritannien. Mina föräldrar, som jag försörjer, skulle gärna vilja flytta till mig i London under min studietid. Som anhöriga till en EU-medborgare, har de automatiskt rätt att bo här?

  NEJ – Ditt medborgarskap kan göra det lättare för dina föräldrar att få flytta med dig, men de har ingen automatisk uppehållsrätt. Om de brittiska myndigheterna avslår dina föräldrars ansökan måste de ge dem ett skriftligt beslut, där de motiverar sitt avslag och förklarar vad det innebär för dina föräldrar.

 • Jag är från Ungern och flyttade till Österrike för sex år sedan för att bo med min ungerske man som pluggade där. För två månader sedan dog han. De österrikiska myndigheterna säger att jag måste visa att jag kan försörja mig själv för att få permanent uppehållsrätt (vilket jag inte kan eftersom vi levde på min mans besparingar). Stämmer det?

  NEJ – Du kan bo kvar i Österrike eftersom du har bott där lagligt i över fem år. Du behöver inte längre visa att du kan försörja dig för att få bo där permanent.

Anhöriga som inte är EU-medborgare

 • Jag kommer från Japan och bor i Sverige med en svensk man i ett registrerat partnerskap och min 23-årige son från ett tidigare äktenskap. Min partner ska gå en masterutbildning på Island och jag och min son vill gärna följa med honom. Min son är japansk medborgare och försörjs av oss eftersom han studerar. Kommer han att få uppehållstillstånd på Island?

  JA – Eftersom han är barn till en EU-medborgares partner och ekonomiskt beroende av er, även om han är över 21 år.

 • Jag kommer från Rumänien och pluggar i Norge ett år. Mina föräldrar som är moldaviska medborgare skulle vilja komma och bo hos mig under studietiden. Har de automatiskt uppehållsrätt i Norge som anhöriga till en EU-medborgare?

  NEJ – De måste ansöka om uppehållstillstånd och du kan då be de norska myndigheterna att ta hänsyn till era särskilda skäl. Om myndigheterna nekar uppehållstillstånd måste de motivera sitt beslut, så de måste först utreda era personliga omständigheter.

 • Jag ska gå en språkkurs i Nederländerna i en månad. Jag är gift med en annan kvinna som inte är EU-medborgare. Krävs det några särskilda formaliteter för att min fru ska kunna följa med mig?

  NEJ – I Nederländerna behandlas hon som vilken äkta maka som helst.

  Om ni stannar högst tre månader behöver hon bara ett giltigt pass (och i vissa fall ett visum, beroende på vilket land hon kommer från).

  Hon kan också behöva anmäla sin närvaro i landet och ska alltid ha med sig passet.

Mer hjälp?

Mer hjälp?

Hittade du inte det du letade efter? Behöver du hjälp?

Få råd om dina rättigheter i EU

Få hjälp att lösa problem med en myndighet