Utolsó frissítés: 02/01/2023

Szülői szabadság

A munkavállalók (férfiak és nők egyaránt) jogosultak arra, hogy szülői szabadságot vegyenek ki, amikor gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe - függetlenül attól, hogy milyen típusú (részmunkaidős, teljes munkaidős stb.) munkaszerződéssel állnak alkalmazásban.

Ön nem mondhat fel alkalmazottjainak azzal az indokkal, hogy szülői szabadságot igényeltek, és nem részesítheti őket kedvezőtlenebb bánásmódban emiatt.

Mindkét szülő jogosult fejenként legalább 4 havi szülői szabadságra. Általános szabály, hogy a foglalkoztatásban álló szülők egyike nem ruházhatja át a szabadságot a másik szülőre. Egyes országok azonban lehetővé teszik a szülői szabadság egy részének, legfeljebb 3 havi szabadságnak az átruházását.

Figyelmeztetés

Az uniós szabályok értelmében a munkavállalók a szülői szabadságot a gyermek 8 éves koráig bármikor kivehetik. Mindazonáltal előfordulhat, hogy egyes országok ennél alacsonyabb korhatárt határoznak meg.

A munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a szülői szabadság után ugyanabba a munkakörbe térjen vissza, amelyben a szabadság előtt dolgozott. Ha erre nincs lehetőség, Önnek hasonló, a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelő állást kell felajánlania alkalmazottjának.

Ha a szülői szabadságról visszatérő munkavállaló átmeneti jelleggel más munkaidőben, illetve más munkaszervezés szerint kíván dolgozni, Önnek - mint munkáltatónak - érdemben meg kell vizsgálnia ezt a kérést, és ha elutasítja azt, döntését alaposan és tárgyilagosan meg kell indokolnia.

Lásd még:

Kapcsolódó weboldalak

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: