Navigointipolku

Päivitetty : 28/06/2016

travel

Hätätilanteet

112: yleinen hätänumero

Eurooppalaiseen hätänumeroon 112 voit soittaa maksutta kaikkialla EU:ssa. Numerosta tavoitat heti kaikki hätäpalvelut: poliisin, ambulanssin ja palokunnan.

Myös kansalliset hätänumerot ovat yhä käytössä yleisen hätänumeron 112 lisäksi. 112 on kuitenkin ainoa numero, johon voit soittaa hätäpuheluja kaikissa EU-maissa.

112 on lisäksi käytössä joissain EU:n ulkopuolisissa maissa, esimerkiksi Sveitsissä ja Etelä-Afrikassa.

Lisätietoa 112-numeron käytöstä EU:n jäsenmaissa English.

Esimerkkitapaus

Toiminta hätätilanteessa

Kreikkalaisen Anasthassioksen asunnossa Lissabonissa syttyi tulipalo pian sen jälkeen, kun hän oli muuttanut kaupunkiin opiskelemaan. Vaikka hän ei tiennyt Portugalin hätänumeroa, hän muisti, että numeroon 112 voi soittaa Portugalissa, aivan kuten hänen kotimaassaan Kreikassa tai missä tahansa EU-maassa. Niinpä hän soitti numeroon 112, josta hänet yhdistettiin Lissabonin hätäkeskukseen. Palokunta lähetettiin paikalle välittömästi.

Kun matkustat EU-maissa, muista pitää eurooppalaista sairaanhoitokorttiaбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)svenska (sv) mukanasi. Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa sinut saamaan kiireellistä sairaanhoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin kyseisessä maassa asuvat henkilöt. Kortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa.

Lasten katoamiset: 116000

Jos lapsesi katoaa kotimaassasi tai jossain muussa EU-maassa, voit soittaa numeroon 116000, joka on hätänumero lasten katoamisia varten English. Numero on käytössä useimmissa EU-maissa.

Lapsen katoamisesta English voi ilmoittaa soittamalla hätänumeroon 116000. Palvelussa annetaan tukea kadonneiden lasten perheille.

Numero 116000 on tällä hetkellä käytössä 22 EU-maassa svenska English.

Lisätietoa 116-numeroista

Esimerkkitapaus

Lapsen katoamisesta ilmoittaminen

Saksalaiset Andreas ja Kirsten olivat lomalla Ranskassa, kun pariskunnan suureksi järkytykseksi heidän tyttärensä katosi retken aikana. Muutamien tuntienkaan etsinnän jälkeen he eivät löytäneet häntä. He tekivät katoamisesta ilmoituksen poliisille, mutta muistivat myös Saksassa käytössä olevan numeron lasten katoamisia varten. He soittivat numeroon 116000, sillä he tiesivät numeron toimivan myös Ranskassa. Heille annettiin neuvoja, kuinka tilanne hoidetaan Ranskan viranomaisten kanssa.

EU-lainsäädäntö
  • EU:n säännöt 116-alkuisten numeroiden käytöstä English
  • EU:n säännöt hätänumeron 112 käytöstä English
Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa