Sökväg

Dela med dig 
	Facebook
  
	Twitter
  
	Dela på Google+
  
	linkedIn

Köpa och sälja

Uppdaterat : 14/03/2014

Garanti och reklamation

Den 13 juni 2014 införs nya konsumentskyddsregler i EU. Läs mer om dina nya rättigheter English och andra nya regler.

Två års reklamationsrätt

När du köper en vara i EU har du rätt att inom två år begära reparation eller en ny vara om det visar sig vara något fel på varan eller den inte stämmer med säljarens beskrivning. Om det inte går att laga eller byta varan inom rimlig tid eller utan stora besvär för dig kan du begära att få prisavdrag eller pengarna tillbaka.

De två åren räknas från den dag du tar emot varan. Du måste informera säljaren om felet senast två månader efter att du upptäckte det.

Säljaren är alltid ansvarig och i en del EU-länder har du också rätt att begära kompensation från tillverkaren.

Exempel från verkligheten

Felet märks inte alltid direkt

Mirek beställde en bärbar dator som verkade fungera bra. Men efter drygt ett år upptäckte han att den hade mindre minne än den borde ha.

Mirek hade visserligen inte märkt problemet från början, och datorn fungerade fortfarande, men felet innebar ändå att datorn inte stämde med säljarens beskrivning.  Han kunde därför få ersättning från affären.

Säljarens garanti

Många affärer erbjuder dig en särskild garanti, som antingen ingår i priset eller som du får betala extra för. Garantin ersätter inte den tvååriga reklamationsrätt som du alltid har.

Om en affär säljer en ny produkt till dig mycket billigare för att det inte ingår någon garanti, betyder det bara att du inte har något extra skydd. Du har fortfarande två år på dig att få ersättning om produkten visar sig vara felaktig eller inte stämmer med butikens beskrivning.

Exempel från verkligheten

Du har alltid minst två års reklamationsrätt

Carla köpte en hårfön och fick en sex månaders garanti från butiken.

Efter åtta månader gick den sönder, så hon gick tillbaka till butiken med den. Hon fick där höra att garantin hade gått ut och att hon inte hade rätt till ersättning.

Carla påpekade att hon hade två års reklamationsrätt enligt EU:s konsumentskyddsregler och att säljarens sexmånadersgaranti bara innebar ett extra skydd.

Begagnade varor

När det gäller begagnade varor kan köparen och säljaren komma övererens om en garantid på mindre än två år, men alltid minst ett år. Det bör du ha klart för dig innan du köper varan.

Mer hjälp?

Footnote

I detta fall, de 27 EU-länderna + Island, Liechtenstein och Norge

Retour au texte en cours.