Meny

Moms

Momsen ska betalas i inköpslandet

När du handlar något i EU som privatperson ska du bara betala moms i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Återbetalning av moms

Om du bor i ett land utanför EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor du köper under ett besök i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten.

Det finns inga särskilda EU-regler för hur ansökan och återbetalningen ska gå till. EU-länderna kan därför ha olika förfaranden beroende på om säljaren och/eller en återbetalningsaktör är involverade, antingen i samband med eller efter köpet.

Alla ansökningar måste valideras av tullmyndigheten, digitalt eller på papper, innan du lämnar EU. I vissa länder måste du ha handlat för ett visst belopp eller uppfylla andra kriterier för att kunna få tillbaka momsen.

Handla på nätet från ett annat EU-land

Särskilda regler gäller när du köper varor från ett annat EU-land och får dem hemskickade. Om företaget du handlar av säljer varor över ett visst värde till ditt land, dvs. leveranslandet, får företaget inte ta ut moms i sitt eget land.

Momsen ska i stället tas ut i leveranslandet enligt den momssats som gäller där. Tröskelvärdet är 10 000 euro för alla EU-länder. Det innebär att de flesta större nätförsäljare som levererar inom EU måste ta ut och redovisa moms i leveranslandet.

Exempel från verkligheten

Ibland betalar du högre moms

Katrien från Nederländerna beställde en bok från en stor nätbutik i Irland. När hon betalade och angav sin adress upptäckte hon att priset plötsligt hade gått upp. Det berodde på att företaget tog ut nederländsk moms på 9 procent i stället för irländsk moms på 0 procent (båda länderna har särskilda momssatser för böcker).

Tröskeln för att slippa ta ut moms är 10 000 euro. Ett företag som under ett år säljer varor för mer än 10 000 euro till andra EU-länder måste tillämpa momssatsen i leveranslandet. Nätbutiken där Katrien köpte sin bok levererar ofta till Nederländerna och måste därför ta ut nederländsk moms, även om varan skickas från Irland.

Varning

Den här regeln gäller inte för begagnade varor, konstverk, samlarföremål och antikviteter.

Punktskatt

Om du köper tobaksvaror eller alkoholhaltiga drycker på nätet från ett annat EU-land måste du betala punktskatt oavsett mängd, även om det rör sig om en gåva.

Återförsäljaren ansvarar för att betala punktskatt i det EU-land som varan levereras till.

Du bör därför kolla att punktskatten verkligen ingår i priset. Om priset är mycket lågt är det bäst att fråga säljaren om punktskatten innan du beställer. Om säljaren inte betalar punktskatten kan varorna komma att beslagtas av tullen i ditt land eller så måste du betala punktskatten själv. Om du köper varor inom EU bör du alltid se till att säljaren betalar punktskatten i leveranslandet.

Varning

Om du köper varor från ett land utanför EU måste du själv betala moms, tull och punktskatt.

Moms på telekom, radio, tv och e-tjänster

För telekomtjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster gäller samma momsregler som för varor. Om ett företag säljer för mer än 10 000 euro per år till andra EU-länder tas moms ut i det land där du som köpare bor (det land där du är etablerad, är folkbokförd eller vanligtvis bor) och inte i det land där leverantören är registrerad. Reglerna gäller även när du köper tjänster från länder utanför EU.

Exempel från verkligheten

Moms på digitalt innehåll betalas oftast där du bor

Senta bor i Sverige och köper ofta e-böcker från en större nätbokhandel i Finland. Den finska bokhandlaren måste då ta ut svensk moms och inte finsk.

Undantag för andra tjänster som köps på nätet

Om du köper tjänster på nätet från en leverantör i EU ska du betala moms i det land där säljaren är etablerad, även om det är ett annat land än ditt eget.

Exempel från verkligheten

Betala moms i säljarens land

Joao har ett konsultföretag i Lissabon. Han tillhandahåller konsulttjänster till en privatperson som bor i Köpenhamn. Eftersom Joaos företag är registrerat i Portugal måsta han normalt ta ut portugisisk moms av sin danska kund.

Men det finns många undantag, bland annat i följande fall:

  • Om en tjänst tillhandahålls av en förmedlare ska momsen tas ut i det land där den förmedlade tjänsten äger rum. Exempel: Du har ett sommarhus i Frankrike och vill ta hem en del av möblerna till Sverige. Du ber därför en förmedlare att hitta en flyttfirma åt dig. Förmedlaren måste ta ut fransk moms på sin provision eftersom flytten (dvs. den förmedlade tjänsten) anses äga rum i det land som man flyttar från.
  • Fastighetstjänster beskattas i det land där fastigheten är belägen. Exempel: Du anlitar en fransk arkitekt för att bygga ett hus i Spanien. Arkitekten måste i så fall ta ut spansk moms på sitt arvode.
  • Passagerartransporter beskattas på grundval av körsträckan. Exempel: I biljettpriset för en bussresa från Polen till Frankrike via Tyskland ingår polsk, tysk och fransk moms i proportion till den sträcka som du reser i varje land. Om bussen kör via Schweiz betalar du ingen EU-moms för den delen av resan eftersom Schweiz inte är med i EU.
  • Restaurang- och cateringtjänster (utom på båtar, flygplan och tåg) beskattas i det land där tjänsten tillhandahålls. Exempel: Om ett företag i Luxemburg levererar mat och dryck till ett evenemang i Florens måste företaget ta ut italiensk moms.

Tänk på att det finns fler undantag.

Moms på bilar

Om du köper en ny bil i ett annat EU-land ska du betala momsen i det land där du importerar och registrerar bilen, dvs. där du bor. De här momsreglerna gäller också t.ex. motorcyklar, båtar och flygplan.

Läs mer om moms när du köper ett fordon i ett annat EU-land.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Senast kontrollerat: 30/04/2024
Dela denna sida