Utolsó frissítés: 08/04/2020

Egyenlő bánásmód és szabad mozgás

Önt is érinti a brexit?

Más EU-országokból érkező munkavállalók: egyenlő bánásmód, engedélymentes munkavállalás

Önnek munkáltatóként joga van ahhoz, hogy más uniós tagállamból alkalmazottakat fogadjon fel. Az állásra jelentkezők kiválasztása során Önnek azokat a jelentkezőket, akik más EU-országok állampolgárai, ugyanolyan elbánásban kell részesítenie, mint hazája állampolgárait. A felvételi eljárás során Ön nem támaszthat diszkriminatív - például állampolgárságon alapuló - feltételeket a jelentkezőkkel szemben. Ezenfelül ugyanolyan munkafeltételeket kell biztosítania más tagországok állampolgárainak, mint a hazai munkavállalóknak (a javadalmazás, a fizetett éves szabadság stb. tekintetében). Az EU-országok állampolgárainak alapszabályként nincs szükségük munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy elhelyezkedjenek egy másik tagállamban.

Horvátország állampolgárainak továbbra is szükségük lehet munkavállalási engedélyre Ausztriában, és egyes uniós országok állampolgárainak szintén szükségük lehet munkavállalási engedélyre, ha Horvátországban kívánnak elhelyezkedni. Itt bővebb tájékoztatással szolgálunk arról, mikor és kinek van szüksége munkavállalási engedélyre az Európai Unióban.

A munkáltató jogosult arra, hogy bizonyos szintű nyelvtudást követeljen meg a más EU-országokból származó jelentkezőktől, de a nyelvismeret elvárt szintjének arányban kell állnia az ellátandó munkakörrel.

Tilos megkülönböztetést alkalmazni a jelentkezőkkel, illetve munkavállalókkal szemben:

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) sok hasznos információval szolgál a munkaadóknak a más EU-országokból jelentkező munkavállalók kiválasztásával és felvételével kapcsolatban.

Az EURES felvilágosítással szolgál arról is, milyen adminisztratív teendői vannak Önnek abban az esetben, ha vállalkozása szomszédos országból átjáró (ingázó) alkalmazottakat foglalkoztat.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot a vállalkozására vonatkozó uniós szabályozással kapcsolatban, illetve tagállami hatósággal kapcsolatos probléma esetén

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: