Navigacijski put

Ažurirano : 09/03/2017

Priznavanje i valjanost vozačke dozvole

Živim u drugoj državi članici

Vozačke dozvole EU-a

Ako je vaša vozačka dozvola izdana u državi članici EU-a, priznaje se diljem EU-a i možete se njome koristiti pod uvjetom:

  • da joj nije istekao rok valjanosti
  • da ste stariji od donje dobne granice za vožnju vozila istovjetne kategorije
  • da vam nije privremeno oduzeta ili ograničena te ako nije povučena u državi koja ju je izdala.

Ako želite, možete je zamijeniti za vozačku dozvolu države članice u koju ste se preselili. Međutim, to ne morate učiniti (osim u nekoliko slučajeva).

Standardni oblik

Od 19. siječnja 2013. sve nove vozačke dozvole izdane u EU-u imaju standardni oblik plastične kartice veličine kreditne kartice, s fotografijom i boljim sigurnosnim obilježjima.

Vi možete i dalje upotrebljavati svoju postojeću dozvolu, ali će ona biti zamijenjena dozvolom novog oblika kada je obnovite (ili najkasnije 2033.)

Imate li doživotnu vozačku dozvolu? Ako je tako, vaša matična država obavijestit će vas kada je trebate zamijeniti novom.

Saznajte više o jedinstvenoj vozačkoj dozvoli EU-aDeutschfrançaisбългарскиΕλληνικάčeštinaDanskEestisuomimagyaritalianoLatviešuLietuviųNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinaSlovenščinaespañolsvenskaEnglish .

Postoji više od 110 oblika vozačkih dozvola u Europi valjanih u EU-u.

Saznajte više o tipu vaše dozvole, uključujući i njezinu izgledu, sigurnosnim obilježjima te pravima i kategorijama vozila navedenima na njoj.

Uzajamno priznavanje

Bez obzira na to imate li dozvolu novog ili starog oblika, sve vozačke dozvole EU-a priznaju se diljem EU-a.

Kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE priznaju se u u drugim državama članicama EU-a.

Ako se preselite u drugu državu članicu, obično nećete morati zamijeniti svoju vozačku dozvolu.

Možete voziti u državi u koju ste se preselili do isteka roka valjanosti svoje vozačke dozvole.

Valjanost u državama članicama

10 godina 15 godina
Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjena Kraljevina Austrija, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Poljska, Slovačka

Kada vam istekne rok valjanosti vozačke dozvole, morate je obnoviti u državi u kojoj imate uobičajeno boravište. .

Vaša nova dozvola mogla bi imati drugačiji rok valjanosti i biti podložna svim ograničenjima /uvjetima koji su na snazi u državi u koju ste se preselili.

Privremene vozačke dozvole

Prijelazne ili privremene dozvole, međunarodne vozačke dozvole (ili bilo kakve drugačije potvrde izdane u vašoj matičnoj zemlji) možda neće biti priznate u drugoj državi članici.

Budući da se ti dokumenti izdaju samo u nekim državama, oni nisu obuhvaćeni novim pravilima EU-a.

Priznavanje vozačkih dozvola EU-a izdanih u zamjenu za dozvole izdane u trećim zemljama

Ako imate vozačku dozvolu EU-a koja je izdana u zamjenu za dozvolu izdanu u trećoj zemlji, a želite se preseliti u drugu državu članicu, nemojte pretpostaviti da će vaša nova dozvola ondje biti priznata. O tome odlučuje svaka država članica.

Morate kod lokalnih nadležnih tijela u državi u koju ste se preselili provjeriti koji su uvjeti za priznavanje dozvola trećih zemalja.

Vozačka dozvola EU-a koja vam je izdana u zamjenu za vašu prvotnu dozvolu trebala bi sadržavati oznaku zemlje koja je izdala prvotnu dozvolu (primjerice: 70.0123456789.NL).

Vidjeti važeća pravila i informacije i/ili internetsku stranicu nadležnog tijela u vašoj novoj zemlji boravišta :

Odaberite svoju državu

* Nacionalna nadležna tijela još nisu dostavila informaciju

Europska komisija nije odgovorna za vanjski internetski sadržaj.

Primjer

Angeles je Čileanka koja se prije nekoliko godina preselila u Španjolsku. Budući da Španjolska priznaje čileanske vozačke dozvole, Angeles ju je mogla zamijeniti španjolskom nakon što je obavila administrativne formalnosti.

Angeles može voziti diljem EU-a s novom dozvolom. Međutim, ako se iz Španjolske preseli u drugu državu članicu, morat će provjeriti kod lokalnih nadležnih tijela priznaju li njezinu španjolsku dozvolu.

Ako država u koju se preselila automatski priznaje prvotnu čileansku vozačku dozvolu, ona će se moći i dalje koristiti svojom španjolskom dozvolom. Ako je ne priznaje, Angeles će možda morati zatražiti formalno priznavanje čileanske dozvole ili će je trebati zamijeniti novom.

Turist sam

Vozačke dozvole EU-a

Ako je vaša dozvola izdana u državi članici EU-a, možete se njome koristiti diljem EU-a.

Prije nego što krenete na put, provjerite je li rok valjanosti vaše vozačke dozvole istekao.

Ne možete voziti u drugu državu samo s privremenom dozvolom ili potvrdom.

Standardni oblik

Od 19. siječnja 2013. sve nove vozačke dozvoleDeutschfrançaisбългарскиΕλληνικάčeštinaDanskEestisuomimagyaritalianoLatviešuLietuviųNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinaSlovenščinaespañolsvenskaEnglish izdane u EU-u imaju standardni oblik plastične kartice veličine kreditne kartice, s fotografijom i boljim sigurnosnim obilježjima.

Vi se možete i dalje koristiti svojom postojećom dozvolom, ali će ona biti zamijenjena dozvolom novog oblika kada je obnovite (ili najkasnije 2033.)

Sljedeće kategorije: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE priznaju se u cijeloj Europi.

Tinejdžeri: obratite pozornost na različite dobne granice u državama članicama EU-a.

Primjer

Sofia ima 14 godina i izdana joj je vozačka dozvola za moped u Italiji. Htjela bi voziti moped i u Belgiji, ali je ondje donja dobna granica za vožnju mopeda 16 godina.

Sofia će morati pričekati dok ne napuni 16 godina, kada će u Belgiji smjeti voziti moped. Tog će dana njezina talijanska vozačka dozvola postati valjana i ona će moći voziti bez polaganja belgijskog vozačkog ispita.

Vozačke dozvole EU-a (izdane u zamjenu za dozvole izdane u trećim zemljama)

Ako ste svoju dozvolu izdanu u trećoj zemlji zamijenili dozvolom države članice u kojoj živite, s njom možete voziti diljem EU-a.

Vozačke dozvole izdane u trećim zemljama

Ako u EU-u želite voziti s dozvolom izdanom u trećoj zemlji, obratite seEnglish nadležnom tijelu zemlje koju posjećujete ili svojem veleposlanstvu ili konzulatu u toj zemlji.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje