Navigacijski put

Ažurirano : 28/06/2016

travel

U slučaju nužde

112: jedinstveni broj EU-a za hitne slučajeve

Broj 112 europski je broj za hitne slučajeve koji besplatno možete birati s fiksnog ili mobilnog telefona iz svih dijelova EU-a. Izravno će vas povezati s hitnim službama – policijom, hitnom pomoći ili vatrogascima.

Uz broj 112 i dalje su u uporabi nacionalni brojevi za hitne slučajeve. No samo biranjem broja 112 moći ćete se spojiti s hitnim službama u svim državama članicama.

Broj 112 upotrebljava se i u trećim zemljama poput Švicarske ili Južnoafričke Republike.

Saznajte više o broju 112 u pojedinoj državi članici English.

Primjer

Sprečavanje katastrofe

Grk Anasthassios imao je požar u stanu u Lisabonu netom nakon što se onamo preselio radi studija. Nije znao portugalski broj za hitne slučajeve, ali se sjetio da u i Portugalu može birati broj 112 kao što to čini u Grčkoj odnosno u svim dijelovima EU-a. Birajući 112 izravno se spojio s hitnim službama u Lisabonu koje su odmah poslale vatrogasce.

Kada putujete unutar EU-a, ne zaboravite ponijeti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC)български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Ako vam je potrebna hitna liječnička pomoć, tom ćete karticom olakšati proceduru i brže dobiti povrat troškova javne zdravstvene skrbi.

Prijavljivanje nestanka djeteta na broj 116 000

U slučaju nestanka djeteta u vašoj ili u drugoj državi članici, iz većine država članica možete nazvati broj 116 000, dežurni telefon za prijavljivanje nestanka djeteta English.

Tim se brojem možete poslužiti kako biste prijavili nestanak djeteta English. Dežurna služba pruža pomoć obiteljima nestale djece.

Broj 116 000 trenutačno je dostupan u 22 države članice svenska English.

Više o drugim brojevima koji počinju sa 116

Primjer

Kako prijaviti nestanak djeteta

Dok su Andreas i Kirsten, par iz Njemačke, bili na odmoru u Francuskoj, tijekom izleta im je nestala kći. Nisu je pronašli ni nakon nekoliko sati potrage. Slučaj su prijavili policiji, ali su se sjetili i njemačkog broja za prijavljivanje nestanka djeteta. Znajući da broj 116000 mogu birati i u Francuskoj, od te su dežurne službe dobili savjet o tome kojem se nadležnom tijelu obratiti u Francuskoj.

Zakonodavstvo EU
  • Propisi EU-a o nacionalnim brojevima s predznakom 116 English
  • Propisi EU-a o broju 112 English
Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje