Navigacijska pot

Pogosta vprašanja – Pravice potnikov v letalskem prometu

 • Pred kratkim sem potoval z letalom in so mi izgubili prtljago. Pritožil sem se prevozniku, vendar nisem povsem zadovoljen z njihovim odgovorom. Se lahko pritožim še kam?

  DA - V zvezi z mednarodnim letom se obrnite na v svoji državi evropski potrošniški center. Pri notranjem letu se obrnite na nacionalni potrošniški center.

 • Na spletu sem kupovala vozovnico in sem doživela šok, ko sem hotela plačati in sem videla končno ceno.  Mislila sem, da morajo letalski prevozniki takoj na začetku navesti celotno končno ceno, to je z vsemi taksami in stroški vred?

  DA - Pri tem morajo jasno navesti znesek vsake posamezne postavke (ceno leta, takse, stroške, dodatne storitve in pristojbine).

 • V EU denimo priletim iz države zunaj EU, na primer iz ZDA v Pariz. Ali imam pravico do odškodnine, če je let odpovedan?

  DA - če ima vaš letalski prevoznik sedež v državi EU.

 • Z letalom bi moral leteti iz Londona v Barcelono.  Zaradi gostega prometa sem na letališče prišel pozno, ampak še preden so zaprli izhod za vkrcanje.  Vseeno mi niso dovolili vkrcanja.  Ali sem upravičen do odškodnine?

  NE - Niste namreč izpolnili zahteve, da je treba prijavo na let opraviti v navedenem času.

 • Na sodišču bom zahteval odškodnino za odpovedani let. Ali veljajo za tožbo kaki časovni roki?

  Rok za pritožbo urejajo predpisi vsake posamezne države EU, zato se od države do države razlikujejo.

 • Kakšne pravice imam, če mi niso dovolili vkrcanja na naslednji let, ker sem na izhod prišel prepozno zaradi zamude pri prvem letu?

  Če je za zamudo pri prvem letu dejansko odgovoren prevoznik, potem ste upravičeni do odškodnine, ker vam niso dovolili vkrcanja na naslednji let.

Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave