Valikko

Usein kysyttyä - Työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu

Mitä "yhdenvertainen kohtelu" tarkalleen ottaen tarkoittaa? Open Päättynyt

Jos olet töissä toisessa maassa, sinua ja perhettäsi on kohdeltava täsmälleen samoin kuin työtovereitasi, jotka ovat kyseisen maan kansalaisia. Tämä pätee erityisesti seuraavissa asioissa:

  • oikeus etsiä työtä ja saada tähän apua kansallisista työvoimatoimistoista
  • työolot (palkka, irtisanominen jne.)
  • etuudet ja verohelpotukset
  • mahdollisuus osallistua koulutukseen
  • ammattiliiton jäsenyys ja tähän liittyvien oikeuksien käyttäminen.

Yhdenvertainen kohtelu ei tarkoita vain avoimen syrjinnän torjumista, vaan myös kaikkien sellaisten sääntöjen kieltämistä, jotka asettavat sinut epätasa-arvoiseen asemaan. Näihin lukeutuvat esimerkiksi vapaata liikkuvuutta rajoittavat toimenpiteet.

Laittomia ovat esimerkiksi säännöt, joiden mukaan ehtona jonkin julkisen palvelun käytölle on pitkäaikainen maassa asuminen.

Jos perheenjäseneni muuttavat mukanani toiseen maahan, onko heilläkin oikeus työskennellä siellä? Open Päättynyt

KYLLÄ — Riippumatta siitä, minkä maan kansalaisia perheenjäsenesi ovat (tai ovatko he jonkin EU:n ulkopuolisen maan kansalaisia), perheenjäsenesi

  • saavat käydä töissä tai työskennellä itsenäisenä ammatinharjoittajana ilman työlupaa
  • ovat oikeutettuja samaan kohteluun kuin maan omat kansalaiset.

Mitä voin tehdä, jos epäilen, että työnantajani tai viranomaiset syrjivät minua? Open Päättynyt

Jos epäilet, että jokin sinua koskeva säädös tai päätös on ristiriidassa EU:n ulkomailla työskentelyä koskevien säännösten kanssa, ota asiasta ensin yhteyttä työskentelymaasi viranomaisiin.

Ongelman tarkan luonteen mukaan voit mahdollisesti saada apua myös EU:n neuvontapalveluistaLinkki johtaa toiselle sivustolle.

Jos veljeni saa lopulta luvan oleskella kanssani Slovakiassa, onko hänellä mahdollisuus myös tehdä töitä Slovakiassa, vaikkei hän ole EU:n kansalainen? Open Päättynyt

KYLLÄ — jos hänellä katsotaan olevan oikeus oleskella kanssasi Slovakiassa, hänellä on siellä kaikki samat oikeudet kuin sinullakin.

Koska olen EU-kansalainen, onko minulla oikeus saada uudessa asuinmaassani samaa toimeentulotukea kuin maan omilla kansalaisilla? Open Päättynyt

KYLLÄ — tietyissä olosuhteissa.

Jos oleskelet maassa laillisesti, sinulla on oikeus saada samaa perustoimeentulotukea kuin maan omat kansalaiset saavat. Tätä tukea kutsutaan EU:n lainsäädännössä myös sosiaaliavustukseksi. Eri maissa perustoimeentulotukeen voi kuulua toimeentulotukea tai muita etuuksia, jotka eivät riipu kyseiseen maahan aiemmin maksamistasi sosiaaliturvamaksuista.

Uusi asuinmaasi voi kuitenkin päättää, ettet ole oikeutettu toimeentulotukeen tai muihin etuuksiin ensimmäisten kolmen oleskelukuukautesi aikana (jos olet esimerkiksi tullut maahan kausityöntekijänä, ollut työssä yhden kuukauden ajan ja hakenut sen jälkeen toimeentulotukea). Aika voi olla pitempikin, jos olet saapunut maahan työnhakijana.

En ole varma, kannattaisiko minun perustaa kokonaan uusi yritys Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vai tarjota palveluja Irlannista käsin. Mistä saan lisätietoa muodollisuuksista? Open Päättynyt

Yhdistyneen kuningaskunnan keskitetystä asiointipisteestä en saat kaiken tarvitsemasi tiedon, kun suunnittelet uuden yrityksen perustamista tai palvelujen tarjoamista ulkomaille. Keskitetyssä asiointipisteessä voit myös hoitaa sähköisesti kerralla kaikki hallinnolliset menettelyt. Sinun ei tarvitse asioida erikseen jokaisen viranomaisen kanssa.

Jos ammattisi on Yhdistyneessä kuningaskunnassa säännelty ammatti, maan viranomaisten on mahdollisesti hyväksyttävä ammattipätevyytesi.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 23/05/2022
Jaa tämä sivu