Întrebări şi răspunsuri - Egalitatea de tratament la locul de muncă

Dacă lucraţi în altă ţară, dumnevoastră şi membrii familiei trebuie să beneficiaţi de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective. Egalitatea de tratament vizează:

  • dreptul de a căuta un loc de muncă şi de a primi sprijin din partea oficiilor de ocupare a forţei de muncă din ţara respectivă
  • condiţiile de lucru (remunerare, concediere etc.)
  • prestaţiile şi avantajele fiscale
  • oportunităţile de formare
  • aderarea la sindicate şi exercitarea drepturilor conexe.

Principiul egalităţii de tratament interzice nu numai discriminarea făţişă, ci şi orice alte cerinţe care vă dezavantajează, cum ar fi măsurile care vă limitează libertatea de circulaţie.

De exemplu, este ilegal să vi se ceară să fi locuit într-o anumită ţară cu mult timp înainte de a candida la un post din serviciul public al acesteia.

DA — Indiferent de naţionalitatea lor (chiar dacă sunt cetăţeni din afara UE), membrii de familie:

  • pot lucra, ca angajaţi sau lucrători independenţi, fără a fi nevoiţi să solicite un permis de muncă
  • au dreptul la acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării în care se află.

În cazul în care consideraţi că o reglementare sau o decizie care vă afectează contravine normelor UE care vă permit să lucraţi în străinătate, mai întâi adresaţi-vă autorităţilor din ţara în care lucraţi.

În funcţie de natura problemei cu care vă confruntaţi, aţi putea primi ajutor şi din partea serviciilor de asistenţă ale UEDeschideți ca link extern.

DA — Dacă i se recunoaşte dreptul de a locui în Slovacia, va avea aceleaşi drepturi ca şi dumneavoastră.

DA — în anumite condiţii.

Dacă locuiţi acolo legal, aveţi dreptul, ca şi cetăţenii ţării respective, la aceeaşi asistenţă de bază, denumită în legislaţia UE şi asistenţă socială. În funcţie de ţară, asistenţa ar putea include ajutorul de venit sau alte prestaţii independente de contribuţiile pe care le-aţi plătit anterior la fondul de securitate socială al ţării în cauză.

Totuşi, noua dumneavoastră ţară ar putea lua decizia de a nu vă acorda ajutor de venit sau alte prestaţii pe durata primelor 3 luni de rezidenţă (de exemplu, dacă aţi venit ca lucrător sezonier, aţi muncit o lună şi apoi aţi depus cererea) sau chiar pe o perioadă mai mare, dacă aţi venit în ţară pentru a căuta un loc de muncă.

Punctul unic de contact din Regatul Unit en vă va oferi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a începe o nouă afacere sau pentru a furniza servicii transfrontaliere. De asemenea, vă va da posibilitatea de a completa, pe cale electronică, toate procedurile administrative, într-o singură etapă. Nu veţi fi nevoit să contactaţi fiecare autoritate competentă în parte.

Dacă profesia dumneavoastră este reglementată în Regatul Unit, s-ar putea să fiţi obligat să solicitaţi recunoaşterea calificărilor de către autorităţile competente.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 23/05/2022
Partajați această pagină