Menu

Spørgsmål og svar - Familieydelser

Har jeg ret til barselsdagpenge, når jeg jeg er flyttet til Belgien for at læse for et halvt år siden? Open Luk

NEJ – I Belgien er det kun kvinder, der arbejder eller har været selvstændige, som har ret til barselsydelser.

Jeg bor i Holland, men arbejder i Tyskland, hvor jeg har ret til børnepenge. Min mand er arbejdsløs i Holland og har også ret til børnepenge efter de hollandske regler. Kan vi få både tyske og hollandske ydelser? Open Luk

NEJ – I kan kun få tyske børnepenge. Hvis du har ret til familieydelser i mere end ét land, vil myndighederne afgøre, hvem der skal betale dem. I kan ikke få fulde ydelser fra mere end ét land. Rettigheder, der er baseret på arbejde, har altid forrang for dem, der er baseret på pensioner eller arbejdsløshedsunderstøttelse.

Men hvis de tyske ydelser viser sig at være lavere end det, du er berettiget til i Holland, vil de hollandske myndigheder udbetale dig forskellen.

Jeg er slovener og pendler hver dag til arbejde i Østrig. Er min kone og jeg berettiget til østrigske børnepenge, når vores familie bor i Slovenien? Open Luk

JA, i princippet har I ret til østrigske børnepenge.

Men hvis din kone også har ret til familieydelser, fordi hun arbejder i Slovenien, vil myndighederne afgøre, hvem der skal betale dem. I kan ikke få fulde ydelser fra mere end ét land. Hvis rettighederne i begge lande er baseret på arbejde, vil du få udbetalt dine ydelser fra det land, hvor dine børn bor, dvs. Slovenien.

Men hvis de slovenske ydelser viser sig at være lavere end det, du er berettiget til i Østrig, vil de østrigske myndigheder udbetale dig forskellen.

Jeg er portugiser og har været udstationeret i Frankrig i seks måneder og bliver endnu et år. Kan jeg få franske familieydelser til mit barn, der blev født for to måneder siden og bor i Porto? Open Luk

NEJ – Som udstationeret arbejdstager er du dækket af dit hjemlands sociale sikringssystem, selv om du arbejder i udlandet. Du har kun ret til portugisiske familieydelser.

Jeg arbejder i Tyskland. Min mand arbejder i Schweiz, og vi bor med vores børn i Østrig. Hvor kan vi få børnetilskud fra? Open Luk

I kan få børnetilskud fra Schweiz eller Tyskland. I kan ikke få fulde ydelser fra mere end ét land. Hvis jeres rettigheder i begge lande er baseret på arbejde, vil I få ydelser fra det af de to lande, hvor I arbejder, der betaler mest, selv om jeres børn bor i et tredje land.

Jeg ved, at min mand, der bor i Sverige, stadig får børnepenge, selv om vi er skilt, og jeg er flyttet tilbage til mit hjemland, Estland. Kan jeg få børnepengene for vores to børn, der bor hos mig? Open Luk

JA – Kontakt den myndighed, der forvalter familieydelser i Estland, og bed om at få børnepengene udbetalt direkte til dig, da det er dig, der faktisk forsørger familien.

Jeg er arbejdsløs. Har jeg ret til familieydelser? Open Luk

Du har ret til familieydelser i henhold til lovgivningen i det land, der betaler din arbejdsløshedsunderstøttelse, også selv om dine familiemedlemmer bor i et andet EU-land. Hvis du er arbejdsløs grænsearbejder, får du arbejdsløshedsunderstøttelse fra det land, hvor du bor, og ikke det, hvor du sidst var forsikret. I dette tilfælde vil dit bopælsland også være ansvarligt for at udbetale dine familieydelser. Hvorvidt du har ret til familieydelser, afhænger af det enkelte lands lovgivning, så rådfør dig med dit lokale socialsikringskontor.

Jeg er pensionist. Hvem betaler mine familieydelser? Open Luk

Som pensionist modtager du normalt familieydelser fra det land, der betaler din pension, hvis dine børn også bor i dette land. Hvis dine børn bor i et land, som ikke udbetaler pension til dig, og du modtager pension fra mere end ét EU-land, er det det land, hvor du har haft den længste forsikringsperiode, som skal udbetale dine familieydelser.

Jeg arbejder i et EU-land. Min ægtefælle bor sammen med børnene i et andet EU-land, hvor han også arbejder. Hvor får vi familieydelser fra? Open Luk

Hvis forældrene arbejder i to forskellige EU-lande, og børnene bor i et af disse to lande, er det det land, hvor børnene bor, der er ansvarligt for at udbetale familieydelser. Din ret til familieydelser der, hvor du arbejder, nedsættes i forhold til det ydelsesbeløb, der udbetales i det land, hvor din ægtefælle arbejder, og hvor dine børn bor. Hvis de familieydelser, der udbetales i det land, hvor din ægtefælle arbejder, og dine børn bor, er lavere end i det land, hvor du arbejder, vil forskellen blive udlignet med et tillæg, der udbetales af det land, hvor du arbejder.

Hvor ansøger jeg om ydelser, hvis mine familiemedlemmer bor i forskellige EU-lande? Open Luk

Du har generelt ret til familieydelser i det land, hvor du arbejder eller er arbejdsløs. Du skal indsende en ansøgning til den kompetente myndighed dér, om nødvendigt gennem din arbejdsgiver. Denne myndighed vil så kontakte de relevante myndigheder i det land, hvor din familie bor, for at få oplysninger om familiemedlemmerne (antal, alder, adresse osv.). Hvis det land, hvor du arbejder, ikke er ansvarligt for at udbetale dine ydelser i henhold til "prioriteringsreglerne", vil myndigheden videresende din ansøgning til myndighederne i det land, der faktisk har ansvaret, og der vil din ansøgning blive behandlet, som om du havde indsendt den dér.

Jeg har ret til familieydelser for samme familiemedlem og i samme periode i to lande. Kan jeg modtage ydelser fra begge lande? Open Luk

NEJ – Du kan ikke modtage dobbeltydelser over samme periode og for samme familiemedlem. Der findes "prioriteringsregler" i tilfælde af overlappende rettigheder. Ifølge disse regler bortfalder retten til familieydelser i et af de to landet. Dette gælder imidlertid aldrig det fulde beløb: Ydelser, der skal udbetales af ét land, vil blive nedsat med op til de ydelsesbeløb, der kan kræves udbetalt efter lovgivningen i det land, der har prioritet. Det betyder, at hvis det "bortfaldne" beløb er højere end de ydelser, der udbetales af det land, der har prioritet, skal landet med de højeste ydelser betale et tillæg svarende til differencen mellem de to ydelsesbeløb.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne

EU-lovgivning

Senest tjekket: 15/04/2024
Del denne side