Rimelige tilpasninger

Ifølge EU-reglerne skal arbejdsgivere tilbyde medarbejdere med handicap rimelige tilpasninger. Alle tilpasninger, herunder udgifterne til dem, skal være realistiske, og de må ikke pålægge din virksomhed en uforholdsmæssigt stor byrde.

Hvad der kan betragtes som rimeligt, afhænger af virksomhedens størrelse og tilpasningsevne, de økonomiske og andre omkostninger (f.eks. personaletid, indvirkning på produktiviteten eller forstyrrelser) og eventuel offentlig finansiering eller anden bistand i dit land. Man kan foretage mange tilpasninger uden omkostninger.

Hvad er rimelige tilpasninger?

Rimelige tilpasninger er de ændringer af et job eller arbejdsmiljø, der er nødvendige for at give personer med et handicap mulighed for at ansøge om en stilling, udføre deres arbejde, avancere eller gennemføre videreuddannelse.

Enhver ansat med handicap har ret til tilpasninger i rimeligt omfang. Denne ret omfatter alle arbejdsrelaterede aktiviteter, der er omfattet af EU-lovgivningen, lige fra jobansøgningsprocessen til ansættelsesens ophør. Den omfatter også arbejdsvilkår og frynsegoder.

Eksempel

Carlos, en talentfuld softwareudvikler, fik en alvorlig diagnose, der påvirkede hans evne til at arbejde som før. Hans leder tilpassede hans arbejdsopgaver og gav ham mulighed for at arbejde fleksibelt og hjemmefra. Virksomheden stillede også ergonomisk udstyr til rådighed og skræddersyede hans arbejde, så det passede til hans stærke sider. Med disse rimelige tilpasninger kunne Carlos fortsat trives på jobbet og derudover give sit team værdifuld indsigt i sin situation.

Typer af rimelige tilpasninger

Hjælpeteknologi kan sætte medarbejdere med handicap i stand til at udføre deres opgaver effektivt og uafhængigt. Den bidrager til at overvinde fysiske, sensoriske eller kognitive begrænsninger.

Eksempler:

  • Skærmlæsere til ansatte med synshandicap.
  • Tale-til-tekst-software til personer med nedsat mobilitet i hænderne.
  • Høreapparater eller hørehjælpemidler til ansatte med hørehandicap.
  • Ergonomiske tastaturer og mus til personer med belastningsskader som følge af ensidigt gentaget arbejde.

Eksempel

En stor tysk sundhedsvirksomhed med 3.400 ansatte og flere tilknyttede hospitaler sørgede for rimelige tilpasninger til en sygeplejerske med nedsat hørelse. De installerede forstærket signaludstyr, bl.a. visuelle alarmer i sygeplejerskevagtrummet, og derudover et radiosignalsystem til infusionspumper på gangene. Desuden fik sygeplejersken en ny trådløs telefon med volumenstyring, vibrationer og blinkende lysindikatorer og Bluetooth-forbindelse til sine høreapparater. Disse tilpasninger satte hende i stand til at udføre sine opgaver i en pædiatrisk kræftafdeling på effektiv vis på trods af den nedsatte hørelse.

Personlig assistance kan hjælpe medarbejdere med handicap til at klare opgaver, som er vanskelige for dem, så de kan udføre deres arbejde effektivt.

Eksempler:

  • En tegnsprogstolk under møder til en døv medarbejder.
  • En jobcoach på arbejdspladsen til personer med kognitive handicap, så de kan få hjælp med kurser og opgavestyring.

Eksempel

I Portugal ansatte et multinationalt energiselskab en computeringeniør med autisme og foretog en række gennemtænkte tilpasninger. I integrationsfasen udvalgte virksomheden et passende arbejdsområde og team til den nyansatte og afholdt informationsmøder for ledere og kolleger. Den gav hende også støjdæmpende hovedtelefoner for at minimere pludselige eller høje støjgener, der kunne forstyrre hende. På den måde fik ingeniøren mulighed for at bidrage meningsfuldt til arbejdet, og samtidig blev hendes unikke udfordringer respekteret, og hun kunne udnytte sine stærke sider. Virksomheden fik en højt kvalificeret medarbejder, udviste social ansvarlighed og fremmede et inkluderende arbejdsmiljø med minimale tilpasningsomkostninger.

Tilpasning af det fysiske arbejdsområde kan fjerne hindringer og skabe et inkluderende miljø, der imødekommer behovene hos medarbejdere med handicap.

Eksempler:

  • Sænkede skriveborde eller hæve-sænke-borde til ansatte, der bruger kørestole.
  • Bredere døråbninger, der øger medarbejdernes mobilitet.
  • Ramper eller elevatorer til ansatte, der ikke kan benytte trapper.
  • Lettilgængelige fællesområder som køkkener og toiletter.

Eksempel

I Belgien hjalp en domstol en ansat dommer med lammelse i arme og ben på grund af en skiulykke ved at stille en tilpasset arbejdsstation til rådighed i hans hjem. Dette gav ham mulighed for at telearbejde flere dage om ugen. Derudover fik dommeren fleksible arbejdstider og økonomisk støtte til at tilpasse sit fysiske arbejdsområde. Disse foranstaltninger gjorde det muligt for ham at genoptage sit hverv og arbejde effektivt, samtidig med at han bevarede den samme status som sine kolleger. Denne tilgang i den belgiske offentlige sektor gjorde det muligt for en erfaren dommer at forblive i sit job, og desuden viste det arbejdspladsens engagement i inklusion og mangfoldighed, som danner præcedens for rimelige tilpasninger i den offentlige sektor med moderate tilpasningsomkostninger.

Fleksibel arbejdstid kan hjælpe medarbejdere, der har helbredsrelaterede behov, skal følge behandlingsplaner eller har vekslende energiniveauer til at kunne opretholde produktiviteten og bevare jobtilfredsheden.

Eksempler:

  • Fleksible mødetider for ansatte, der skal overholde lægeaftaler eller har svingende energiniveauer på grund af sundhedsproblemer.
  • Komprimerede arbejdsuger (f.eks. fire 10-timers dage) for at reducere antallet af dage på arbejdspladsen.
  • Mulighed for deltidsarbejde eller jobdeling for medarbejdere, der ikke kan klare fuldtidsarbejde.

Eksempel

I Kroatien hjalp et stort teleselskab en medarbejder, der er mor til et barn med flere handicap. Virksomheden gav hende fleksible arbejdstider og sikrede et understøttende arbejdsmiljø, hvor godt kollegaskab hjalp hende til at skabe balance mellem de faglige opgaver og hendes forpligtelser på hjemmefronten. Dette gjorde det muligt for hende både at levere arbejde af høj kvalitet og tage sig af sit barn. Virksomheden fastholdt en højt kvalificeret IT-medarbejder med 20 års erfaring og fik samtidig styrket sit image som en inkluderende arbejdsplads, bl.a. fordi den blev kåret som en af årets arbejdsgivere for personer med handicap. Omkostningerne var minimale til moderate og gik hovedsagelig ud på, at ledelsen gjorde en indsats for at opretholde et fleksibelt og understøttende arbejdsmiljø.

En justering af den måde, arbejdet fordeles eller udføres på, kan hjælpe ansatte med handicap til at arbejde mere effektivt, fordi opgaverne er tilpasset deres evner og situation.

Eksempler:

  • Omorganisering af arbejdet med omfordeling af de mere marginale opgaver, som en ansat med handicap ikke kan udføre, til andre medlemmer af teamet.
  • Mulighed for telearbejde for medarbejdere, der har vanskeligt ved at komme ind på arbejdspladsen eller har behov for et kontrolleret miljø på grund af sensorisk følsomhed.
  • Ændring af jobansvaret, så der fokuseres på styrker og kompetencer frem for begrænsninger, f.eks. ved at tildele en synshandicappet medarbejder en rolle, der primært indebærer auditive opgaver.

Eksempel

I Litauen gennemførte et hotel i Vilnius en jobtilpasning for at imødekomme personer med forskellige handicap, som har svært ved at udføre traditionelle hoteljob. Det indebar tilpasning af opgaver baseret på individuelle vurderinger af medarbejderne, som gik ud på at finde frem til unikke færdigheder hos de ansatte med handicap. Denne strategi øgede deres produktivitet og jobtilfredshed og fremmede mangfoldighed og inklusion på arbejdspladsen. Ved at bruge disse medarbejderes unikke kompetencer udfyldte hotellet effektivt specialiserede roller, øgede mangfoldigheden på arbejdspladsen og viste sit engagement i socialt ansvar. De indledende omkostninger til individuelle vurderinger og jobtilpasning var minimale til moderate og blev opvejet af effektivitetsgevinsten ved en bedre rollefordeling.

Se også

Sådan gennemføres rimelige tilpasninger i praksis – vejledning i lovende metoder

Hvis du vil vide mere og have adgang til nationale portaler vedrørende rimelige tilpasninger, kan du besøge siden ligebehandling på arbejdspladsen.

Se information om de enkelte lande nedenfor.

Se også

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe Network tilbyde dig gratis rådgivning.

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Senest tjekket: 24/09/2024
Del denne side