Menu

Veelgestelde vragen - Kosten en terugbetaling: geplande medische behandeling in het buitenland

Ik heb een zeldzame ziekte die in mijn eigen land niet kan worden behandeld. De ziekte wordt zelfs niet gedekt door het nationale zorgverzekering in mijn land. Moet mijn zorgverzekeraar een operatie in een ander EU-land vergoeden? Open Gesloten

Een behandeling in het buitenland hoeft alleen te worden vergoed als de behandeling ook in eigen land vergoed wordt. Is dat niet het geval, dan is uw ziektekostenverzekering niet verplicht toestemming te verlenen voor een behandeling in het buitenland, noch om de kosten te vergoeden. Maar uw verzekering kan er uiteraard voor kiezen dit toch te doen.
Neem contact op met de bevoegde instanties in uw land om uit te zoeken welke mogelijkheden u heeft. U kunt in uw eigen land ook hulp krijgen via de Europese referentienetwerken en — virtuele, vrijwillige grensoverschrijdende netwerken die zeer gespecialiseerde zorgverleners in heel Europa samenbrengen om patiënten te helpen bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten met zeldzame of weinig voorkomende complexe ziekten waarvoor zeer gespecialiseerde zorg en een concentratie van kennis en middelen nodig zijn.

Ik wil graag een medische behandeling door een privékliniek in een ander EU-land laten uitvoeren. Krijg ik de kosten achteraf vergoed? Open Gesloten

JA, als de behandeling normaal gesproken ook in eigen land vergoed wordt. Opgelet: uw kosten worden vergoed tegen het tarief dat in uw eigen land voor dit soort behandeling wordt toegepast. Dit betekent dat u vergoed wordt tot de hoogte van de behandelingskosten in het openbare systeem in uw eigen land.
In sommige gevallen heeft u voorafgaande toestemming nodig, dus neem vooraf altijd contact op met uw ziektekostenverzekering of het nationale contactpunt. Uw verzoek om toestemming moet worden goedgekeurd als u in eigen land te lang op behandeling zou moeten wachten.

Worden al mijn kosten bij een behandeling in het buitenland vergoed? Dus bijvoorbeeld ook vervoer en accommodatie? Open Gesloten

Uw zorgverzekeraar in eigen land is alleen verplicht kosten te vergoeden die verband houden met uw medische behandeling in het EU-land waar u bent behandeld, zoals de dagvergoeding in het ziekenhuis, de medische behandeling en onvermijdelijke kosten voor verblijf en maaltijden in het ziekenhuis.
Heeft u echter van tevoren toestemming gekregen en dekt uw zorgverzekering in het land waar u verzekerd bent ook andere kosten (bv. het vervoer van uw huis naar de plaats van behandeling of de onkosten van uw begeleider) dan kan die verzekeraar niet weigeren om die kosten te vergoeden omdat u in een ander EU-land behandeld bent. U heeft dezelfde rechten als bij een behandeling in het land waar u verzekerd bent.
Als u wilt weten welke kosten in uw geval worden vergoed, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Als ik me al laat behandelen zonder voorafgaande toestemming, worden mijn kosten dan toch vergoed? Open Gesloten

In sommige gevallen wel. Als bijvoorbeeld uw aanvraag eerst wordt afgewezen, maar later toch nog wordt goedgekeurd, dan moet uw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden die u normaal gezien had vergoed gekregen als u van in het begin toestemming had gekregen.
Nog een voorbeeld: uw verzoek om toestemming wordt afgewezen, maar u gaat in beroep en wacht de uitslag daarvan niet af maar gaat alvast in behandeling. Krijgt u uiteindelijk in beroep toch toestemming, dan moeten alle kosten van de behandeling worden vergoed.
U moet ook worden vergoed als u niet kon wachten op de beslissing over uw verzoek om voorafgaande toestemming, vanwege uw gezondheidstoestand of omdat u een dringende behandeling moest ondergaan.

Kan mijn zorgverzekeraar weigeren om toestemming te verlenen voor mijn behandeling in een ander land omdat de behandeling er duurder is? Open Gesloten

NEE, uw zorgverzekeraar mag uw behandeling niet louter op grond van de kosten weigeren. 

Ik moet worden geopereerd maar in mijn land word ik op de wachtlijst gezet. Mag dat zomaar? Ik wil niet wachten. Mag ik mij in een ander EU-land laten opereren? Open Gesloten

Wachtlijsten zijn niet verboden volgens de EU-wetgeving. Zolang u voldoet aan de voorwaarden om in het buitenland te worden behandeld (de behandeling wordt gedekt door uw zorgverzekering en kan u niet binnen een medisch verantwoorde termijn worden verstrekt), kan uw zorgverzekeraar u geen toestemming voor behandeling weigeren, ook al staat u al op een wachtlijst voor de operatie in uw eigen land.

Wat kan ik doen als mijn aanvraag om toestemming wordt afgewezen? Open Gesloten

U kunt volgens de nationale regels beroep aantekenen. Bent u van mening dat de instanties in uw land uw EU-rechten in verband met geplande medische zorg in het buitenland niet respecteren, dan kunt u Solvit en om hulp vragen.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 03/07/2023
Deze bladzijde delen