Navigacijski put

Ažurirano : 29/03/2017

Cijene mobilnog roaminga

Koristite li se svojim mobilnim telefonom u drugoj državi članici EU-a radi telefoniranja, slanja tekstualnih (SMS) poruka ili pristupa internetu, cijene usluga koje vam vaš mobilni operater može naplatiti ograničene su.

U cijelom EU-u postoji „eurotarifa" za roamingEnglish , što znači da su cijene tih usluga ograničene kako bi se spriječilo zaračunavanje prekomjerno visokih cijena.

Najviše tarife za pozive, tekstualne poruke i povezivanje s internetom (preuzimanje podataka) iznose:

 

30. travnja 2016.**

15. lipnja 2017.***

Odlazni pozivi (po minuti, bez PDV-a)

tarifa jednaka nacionalnoj + do 0,05 €

nema dodatne naknade za roaming, tarifa jednaka nacionalnoj 

Dolazni pozivi (po minuti, bez PDV-a)

0,0114 €

Odlazne tekstualne poruke (po SMS-u, bez PDV-a)

tarifa jednaka nacionalnoj + do 0,02 €

Preuzimanje podataka s interneta (po megabajtu*, bez PDV-a)

tarifa jednaka nacionalnoj + do 0,05 €

* Navedena cijena vrijedi za megabajt, ali će vam se obračunavati potrošeni kilobajti.
** Naknada za roaming jednaka je nacionalnoj tarifi + 0,05 € te ne smije biti viša od 0,19 €  za pozive i 0,20 € za podatke. Naknada za roaming jednaka je nacionalnoj tarifi + 0,02 € i ne smije biti viša od 0,06 € za tekstualne poruke.
*** Nema više naknade za roaming ako se u inozemstvu svojim telefonom koristite povremeno. Pružatelji usluga mogu vam naplatiti uslugu ako se svojom SIM karticom u inozemstvu koristite cijelo vrijeme.

Ograničenja cijena vrijede za svakoga, osim za one koji su se odlučili za posebnu uslugu ili paket. Naravno, vaš vam pružatelj usluga može ponuditi povoljniju tarifu, stoga se isplati usporediti ponude.

Za više informacija o pitanjima specifičnima za pojedine države obratite se odgovarajućem nacionalnom regulatornom tijelu English .

Obavijest o cijenama

Pri prelasku unutarnje granice EU-a mobilni vas operater mora tekstualnom porukom obavijestiti o cijenama odlaznih i dolaznih poziva, tekstualnih poruka i povezivanja s internetom (preuzimanja podataka) u državi članici u koju ste upravo ušli.

Bez neugodnih iznenađenja zbog previsokog računa

Kako bi se izbjegli visoki računi za podatkovni roaming, količina podataka preuzetih s pomoću mobilnog uređaja u cijelom je svijetu ograničena na 50 € (ili protuvrijednost u drugoj valuti), osim ako s mobilnim operaterom dogovorite drugo ograničenje. Kad potrošite 80 % tog dogovorenog iznosa dobit ćete i upozorenje.

Primjer

Više vas neće iznenaditi neplanirano visoki računi za roaming

Aniko iz Mađarske na svojem pametnom telefonu upotrebljava brojne aplikacije, kao što su servisi za prijenos glazbe strujanjem, društvene mreže za održavanje kontakta s prijateljima i internetske karte za pronalaženje trgovina i restorana. Tijekom ljetovanja u Grčkoj zaboravila je na pametnom telefonu isključiti automatsko ažuriranje podataka. No više se ne mora bojati da će nehotice potrošiti previše jer, ne dogovori li se drugačije s mobilnim operaterom, trošak podatkovnog roaminga automatski joj je ograničen na 50 € (bez PDV-a).

Što činiti u slučaju poteškoća

Smatrate li da je mobilni operater prekršio vaša prava povezana s cijenom i uvjetima usluge roaminga:

 • obratite se pružatelju usluge / prodavatelju ukazujući na svoja prava i njegove obvezeEnglish i zamolite ga da riješi problem prije nego što poduzmete daljnje korake,
 • ne budete li zadovoljni odgovorom pružatelja usluge, obratite se relevantnim nacionalnim regulatornim tijelima English . Ta bi tijela mogla biti nadležna za rješavanje spora. Za mnoge slučajeve već imaju razrađene postupke, a probleme rješavaju brzo i pravedno. Možete im podnijeti pritužbe u vezi s uvjetima pružanja usluga, kvalitetom usluge, pristupom mrežama i uslugama te uslugama roaminga.

Primjer

Vaš vam pružatelj usluga ne smije slati previsoke račune

Tijekom odmora u Italiji Dankinja Birgit koristila se internetom preko pametnog telefona kako bi ostala u kontaktu s prijateljima te ju je nakon povratka s odmora iznenadio visok račun. Obratila se svojem pružatelju usluga i upozorila ga na najviše dopuštene tarife uređene propisima EU-a te zatražila da još jednom pregleda naplaćene troškove. Nedugo zatim dobila je nov račun s ispravno obračunatim troškovima.

Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje

  Pomoć i savjetovanje

  Nacionalna regulatorna tijela

  Imate li pitanja u vezi s novim ograničenjima obratite se nacionalnom regulatoru u državi EU-a u kojoj se nalazi sjedište vašeg mobilnog operatera.