Tuotetakuu

Kun elinkeinonharjoittaja myy tavaran tai palvelun kuluttajalle verkossa tai muuten etämyyntinä (esimerkiksi puhelimitse tai postimyynnissä) tai muualla kuin myymälässä (esimerkiksi ovelta ovelle), kuluttajalla on oikeus palauttaa tuote tai peruuttaa palvelun tilaus 14 päivän kuluessa. Tätä aikaa kutsutaan harkinta-ajaksi tai peruuttamisajaksi. Kuluttajan ei tarvitse esittää syytä palautukselle tai peruutukselle.

EU-lainsäädännön mukaan elinkeinonharjoittajan on annettava kuluttajalle vähintään 2 vuoden takuu (lakisääteinen takuu / virhevastuu) siltä varalta, että tuote on virheellinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu. Joidenkin EU-maiden kansallisessa lainsäädännössä voidaan edellyttää pidempiä takuuaikoja.

Myynnin jälkeinen vastuu – virheelliset tuotteet

Jos tuote osoittautuu virheelliseksi – tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu – lakisääteisenä takuuaikana, on myyjä vastuussa virheestä. Joissakin maissa tätä sääntöä sovelletaan myös valmistajaan tai maahantuojaan.

Milloin asiakas voi vaatia hyvitystä?

Myyjää sitovat tuotteen ominaisuuksia koskevat julkiset lausunnot (erityisesti mainoksissa tai päällysmerkinnöissä).

Asiakas voi pyytää myyjältä tuotetakuuta koskevan EU-lainsäädännön mukaista hyvitystä, jos

  • tuote ei ole tuotekuvauksen mukainen
  • tuote ei vastaan ominaisuuksiltaan asiakkaalle esiteltyä tai mainostettua tuotetta
  • tuote ei sovellu siihen tarkoitukseen, johon vastaavanlaisia tuotteita yleensä käytetään tai johon asiakas on sen hankkinut (jos myyjä on hyväksynyt asiakkaan tuotteelle asettamat vaatimukset)
  • tuote ei laadultaan ja ominaisuuksiltaan ole sellainen kuin vastaavanlaiset tuotteet yleensä
  • myyjä tai asiakas on asentanut tuotteen virheellisesti puutteellisen tai virheellisen asennusohjeen vuoksi.

Jos myyjä ilmoittaa asiakkaalle, että myytävän tuotteen laatu ei kaikilta osin vastaa tavanomaisia odotuksia, asiakas ei voi vaatia hyvitystä kyseisen virheen tai puutteen osalta.

Millaista hyvitystä asiakas voi vaatia?

Asiakas voi vaatia, että myyjä veloituksetta (tämä koskee niin postitus-, käsittely- kuin materiaalikulujakin):

  • korjaa tuotteen
  • vaihtaa tuotteen
  • alentaa tuotteen hintaa
  • peruuttaa sopimuksen ja palauttaa maksetun hinnan kokonaisuudessaan (joissakin maissa kauppaa ei voi perua, jos tuotteessa on vain vähäinen virhe, esimerkiksi CD-levykotelon naarmu).

Korjaaminen tai vaihtaminen

Useimmissa maissa noudatetaan nk. oikeussuojakeinojen hierarkiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan on ensin pyydettävä tuotteen korjaamista tai sen vaihtamista, jos korjaaminen ei ole mahdollista (se on esimerkiksi liian kallista). Myyjän on tehtävä tämä kohtuullisen ajan kuluessa ja aiheuttamatta huomattavaa haittaa asiakkaalle.

Hinnanalennus tai kauppahinnan takaisinmaksu

Toinen vaihtoehto on, että asiakas saa hinnasta alennusta tai koko hinnan palautuksen, mutta vain, jos korjaaminen tai vaihtaminen

  • ei ole mahdollista
  • tulisi liian kalliiksi tuotteen laatuun ja vikaan nähden
  • aiheuttaisi huomattavaa haittaa asiakkaalle
  • ei ole mahdollista kohtuuajassa.

Lisätakuut

Myyjä voi antaa kuluttajalle myös kaupallisia lisätakuita. Ne voivat joko sisältyä tuotteen hintaan tai olla lisämaksullisia. Lisätakuu ei korvaa lakisääteistä virhevastuuta, joka on aina voimassa vähintään 2 vuotta, ja myyjän on ilmoitettava kuluttajalle, ettei lisätakuu vaikuta tämän lakisääteisiin oikeuksiin.

Lakisääteisen ja kaupallisen takuun täytäntöönpano eri maissa

Eri EU-maiden säännöissä on jonkin verran eroja. Seuraavassa linkissä on lisätietoa myyjän velvollisuuksista lakisääteisen ja kaupallisen takuun täytäntöönpanon suhteen eri EU-maissa.

Consumer Law Ready -kurssit

Consumer Law Ready -ohjelma tarjoaa kuluttajansuojalainsäädäntöä käsitteleviä maksuttomia kursseja mikro- ja pk-yrityksille EU:ssa. Voit hakea kurssille omassa maassasi ja oppia lisää kuluttajansuojasta ja siihen liittyvistä oikeuksista.

Jos haluat mieluummin opiskella omaan tahtiisi, voit ja saada oppimateriaalin käyttöösi. Sähköisen kokeen suoritettuasi saat kurssitodistuksen.

Tutustu Consumer Law Ready -portaaliin en ja rekisteröidy.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Voit hakea neuvontapalveluja myös tukipalveluhaku avulla.

Tarkistettu viimeksi: 24/06/2022
Jaa tämä sivu