Meny

Vanliga frågor - Söka planerad vård utomlands

Har jag rätt att få vård utomlands? Open Avslutad

JA. Du kan söka vård i ett annat EU-land och på vissa villkor få dina kostnader täckta direkt eller få hela eller delar av vårdkostnaden ersatt av din försäkringskassa i efterhand.
EU:s regler om vård utomlands omfattar medicinsk vård, tandvård, läkemedel och sjukhusvistelser. Dina kostnader ersätts bara om behandlingen täcks av sjukförsäkringen i ditt hemland. Om ditt lands sjukförsäkring till exempel täcker spabehandlingar så kan du få ersättning för sådana behandlingar utomlands.

Jag lider av en sällsynt sjukdom som inte kan behandlas i mitt hemland. Behandlingen omfattas inte ens av sjukvården i mitt land. Täcker min sjukförsäkring en nödvändig operation om den utförs i ett annat EU-land? Open Avslutad

Kostnaden för utlandsvård täcks bara om socialförsäkringssystemet i det land där du är försäkrad täcker vården. Annars är din försäkringskassa inte skyldig att bevilja vård utomlands eller ersätta kostnaderna, men den kan välja att göra det ändå.

Kontakta din försäkringskassa för att ta reda på vad som gäller. Du kan också få hjälp i ditt land via de europeiska referensnätverken. De fungerar som forum där specialister kan samarbeta över gränserna och hjälpa till att diagnostisera och behandla patienter med sällsynta eller sällan förekommande komplexa sjukdomar som kräver särskild specialistvård och samlade kunskaper och resurser.

I landet där jag är försäkrad finns det en väntelista för den behandling som jag behöver. Har jag enligt EU:s regler rätt till vård utomlands och att få ersättning för kostnaderna, så att jag slipper vänta? Open Avslutad

JA. Din försäkringskassa kan inte avslå din ansökan om vård utomlands bara för att det finns en väntelista för den behandlingen i ditt hemland. Försäkringskassan måste ta hänsyn till dina medicinska behov och visa att väntetiden är rimlig utifrån en objektiv medicinsk bedömning.

Kan jag nekas tillstånd för vård? Open Avslutad

JA. Försäkringskassan i ditt land kan avslå din ansökan om förhandstillstånd för utlandsvård om vården inte omfattas av sjukförsäkringen eller om du kan få vård i hemlandet inom rimlig tid som är medicinsk försvarbar. Om du inte beviljas ett förhandstillstånd ska du få en motivering till beslutet som ska baseras på en bedömning av vad som är ”medicinskt försvarbart” i just ditt fall.
Du har alltid rätt att begära en omprövning av administrativa beslut i ditt ärende.

Vad ska jag göra om något går snett när jag får vård utomlands? Open Avslutad

Kontakta den nationella kontaktpunkten i det EU-land där du får vård. De kan förklara vilka rättigheter du har och informera dig om administrativa eller medicinska uppföljningar som kan vara aktuella.

När du återvänder till ditt hemland måste du få samma uppföljningsvård som du skulle ha fått om behandlingen hade getts där.

Läs mer på huvudsidan

EU-lagstiftning

Senast kontrollerat: 27/06/2024
Dela denna sida