Navigointipolku

Päivitetty : 07/05/2015

travel

Lentoturvallisuus

Käsimatkatavarat ja ruumaan menevät matkatavarat

Kun lähdet lentomatkalle joltakin EU:ssa sijaitsevalta lentoasemalta, sinun on pakatessasi ja koneeseen noustessasi noudatettava tiettyjä turvavaatimuksia.

  • Nesteet, jotka viedään lentokoneen matkustamoon, kuten juomat ja hammastahnat sekä ihovoiteet ja -geelit, on pakattava läpinäkyvään muovipussiin. Pussin tilavuus saa olla enintään yksi litra ja yksittäisen pakkauksen koko enintään 100 ml. Nestepakkaukset, joiden tilavuus on suurempi kuin 100 ml, on laitettava ruumaan meneviin matkatavaroihin. Ilmoitettu enimmäistilavuus ei koske lääkkeitä eikä vauvanruokaa.
  • Miltä tahansa lentokentältä tai lentoyhtiöltä ostetut verovapaat nesteet voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, mikäli ne ja niiden kuitti on pakattu ostohetkellä sinetöityyn muovipussiin, jossa on punaiset reunat. Matkustaja ei saa avata sinetöityä muovipussia ennen saapumistaan lopulliseen määränpäähän. Turvatarkastajat saattavat kuitenkin joutua avaamaan pussin ja pakkaukset tutkimusta varten. Mikäli näin tapahtuu, ja sinulla on jatkolento toiselta lentokentältä, kerro asiasta turvatarkastajalle, jotta nesteet voidaan sinetöidä uuteen muovipussiin.
  • Teräviä esineitä, joita voi käyttää aseena, ei saa viedä lentokoneen matkustamoon. Tämä koskee myös käyttöesineitä, kuten korkkiruuveja, veitsiä ja saksia, joiden koko ylittää tietyn rajan. Ne on laitettava ruumaan meneviin matkatavaroihin.
  • Kukin lentoyhtiö asettaa omat rajoituksensa käsimatkatavaran koolle ja matkatavaroiden kappalemäärälle, joten rajoitukset on syytä tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa.
  • Räjähteet ja herkästi syttyvät tuotteet – esimerkiksi ilotulitteet, aerosolimaalit ja muut herkästi syttyvät tai myrkylliset aineet, kuten hapot – ovat lennolla kokonaan kiellettyjä. Niitä ei saa kuljettaa matkustamossa eikä ruumassa.
  • Minkäänlaisia aseita ei saa ottaa mukaan lentokoneeseen.

Lisätietoa käsimatkatavaroissa ja ruumaan menevissä matkatavaroissa kielletyistä esineistä ja aineista English.

Tarkka luettelo kielletyistä esineistä on lentoaseman verkkosivuilla, tai voit tiedustella asiaa lentoyhtiöstä ennen matkaa.

Yleisen turvallisuuden vuoksi kaikki matkatavarat läpivalaistaan tai tarkastetaan muuten, ennen kuin ne voi viedä turvatarkastuspisteen ohi.

Asiattomien henkilöiden pääsy ohjaamoon estetään pitämällä ohjaamon ovet lukittuina.

Lentoyhtiöiden ”musta lista”, EU:ssa toimintakieltoon asetetut lentoyhtiöt

Tietyt turvallisuusnormit koskevat kaikkia lentoyhtiöitä, joilla on EU:n alueelta lähteviä tai sinne saapuvia lentoja. Joidenkin lentoyhtiöiden toiminta ei täytä eurooppalaisia turvallisuusnormeja. Tämän vuoksi

  • ne voidaan asettaa toimintakieltoon kaikkialla Euroopan ilmatilassa tai
  • niiden toiminnalle voidaan asettaa tiettyjä ehtoja.

Jos lentokoneiden turvallisuus huolettaa, voit tarkistaa, onko käyttämäsi lentoyhtiö EU:ssa toimintakieltoon asetettujen lentoyhtiöiden luettelossa.

Apua ja neuvoja

In this case, the 28 EU member states + Iceland, Norway and Switzerland

Retour au texte en cours.

In this case, the 27 EU member states + Iceland, Norway and Switzerland

Retour au texte en cours.