Sti

Del på 
	Del på Facebook
  
	Send til Twitter
  
	Del på google+
  
	Del på linkedIn

Indkøb

Opdateret : 14/03/2014

Garanti

Den 13. juni 2014 træder nye regler on forbrugerrettigheder i EU i kraft. Læs mere on dine nye rettigheder English og andre ændringer.

To års garanti

Uanset hvor du køber varer i EU, kan du bede om reparation eller erstatning i op til to år, hvis de viser sig at være defekte eller ikke være, som sælgeren hævdede. Hvis et produkt ikke kan repareres eller erstattes inden for rimelig tid eller uden besvær, kan du bede om at få pengene tilbage eller et nedslag i prisen.

Den to-årige garanti løber, så snart varerne er leveret, og du skal give sælger besked om manglen senest to måneder efter, du opdager den.

Sælger bærer altid ansvaret, og i nogle EU-lande kan du desuden bede om erstatning hos producenten.

Sagseksempel

Det er ikke altid umiddelbart klart om varerne svarer til det aftalte

Mirek bestilte en bærbar computer, der umiddelbart fungerede fint. Men over et år efter at have købt den opdagede han, at den havde mindre hukommelse end den burde.

Selvom dette problem ikke stod klart for ham med det samme, og computeren stadig virkede, svarede det alligevel ikke til det sælgeren hævdede, da han købte den.  Mirek kunne derfor få pengene igen fra forhandleren.

Yderligere salgsgaranti

Butikker tilbyder dig ofte en garanti, der enten er inkluderet i prisen eller kan købes ved siden af. Den erstatter ikke mindstegarantien på to år, som du stadig har.

Ligeledes gælder det, at hvis en butik sælger dig et nyt produkt billigere "uden garanti", betyder det blot, at du ikke har nogen yderligere garanti. Du har stadig to år til at klage, hvis produktet viser sig at være defekt eller ikke være, som sælger hævdede.

Sagseksempel

Din to-års garanti kan ikke gøres kortere af en kommerciel garanti

Carla købte en hårtørrer med en garanti fra sælger på 6 måneder.

Da den gik i stykker efter otte måneder, tog hun den med tilbage til butikken. Sælgeren sagde, at hendes garanti var udløbet, og at hun ikke var berettiget til at få pengene tilbage.

Carla gjorde med rette opmærksom på, at hun ifølge EU's forbrugerbeskyttelsesregler havde to års fuld garanti, og at sælgers garanti på seks måneder kun gav en ekstra beskyttelse.

Brugte varer

Ved brugte varer kan køber og sælger aftale en garantiperiode på mindre end to år, men ikke under ét år. Dette skal gøres klart for dig på købstidspunktet.

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Footnote

I dette tilfælde de 27 EU-lande plus Island, Liechtenstein og Norge

Retour au texte en cours.