Navigacijska pot

Posodobitev : 28/06/2016

travel

V nujnem primeru

112: enotna evropska telefonska številka za klic v sili

Evropsko številko za klic v sili 112 lahko pokličete brezplačno s stacionarnega, mobilnega ali javnega telefona v vseh državah EU. Omogoča neposredno zvezo z reševalnimi službami – policijo, reševalno postajo ali gasilci.

Države članice poleg številke 112 uporabljajo tudi nacionalne številke za klic v sili. Vendar je številka 112 edina, na katero lahko pokličete službo za nujno pomoč v vseh državah EU.

Številka se uporablja tudi v nekaterih državah zunaj EU, denimo Švici in Južni Afriki.

Več o številki 112 po državah EU English.

Praktični primer

Preprečevanje nesreče

Anastassios iz Grčije je odšel na študij v Lizbono. Kmalu po selitvi je v njegovem stanovanju zagorelo. Ni poznal portugalske številke za za nujno pomoč, vendar se je spomnil, da lahko na Portugalskem, tako kot v Grčiji oziroma kjerkoli v EU, pokliče številko 112 za klic v sili. Zavrtel je torej številko 112 in neposredno dobil službo za nujno pomoč v Lizboni, ki je na njegov naslov takoj napotila gasilce.

Na potovanje v EU vzemite tudi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanjaбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)suomi (fi)svenska (sv). Če boste potrebovali nujno zdravstveno pomoč, vam bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja omogočila lažje urejanje formalnosti in povračilo stroškov zdravljenja v sistemih javnega zdravstva.

Pogrešani otroci: 116 000

Če vaš otrok izgine (doma ali v drugi državi EU), lahko iz večine držav EU pokličete posebno telefonsko številko za pogrešane otroke English – 116 000.

Na tej telefonski številki lahko prijavite izginotje otroka English; zagotavlja tudi pomoč družinam pogrešanih otrok.

Telefonska številka 116 000 trenutno deluje v 22 državah EU svenska English.

Več o drugih telefonskih številkah, ki se začnejo s 116

Praktični primer

Prijava izginotja otroka

Andreas in Kirsten iz Nemčije sta preživljala počitnice v Franciji. Med izletom je izginila njuna hčerka. Po nekaj urah je še vedno nista našla, zato sta izginotje prijavila policiji. Spomnila sta se tudi na telefonsko številko, na kateri je v Nemčiji mogoče prijaviti pogrešanega otroka. Vedela sta, da se številka 116 000 uporablja tudi v Franciji, zato sta jo poklicala in dobila napotke v zvezi s postopkom pri francoskih organih.

Zakonodaja EU
  • Pravila EU o nacionalnih številkah, ki se začnejo s 116 English
  • Pravila EU o številki 112 English
Javna posvetovanja
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje