Navigointipolku

Päivitetty : 26/11/2015

shopping

Ostosten palauttaminen

14 päivää aikaa perua kauppa

EU:ssa sinulla on oikeus perua etämyyntituotteen kauppa 14 päivän kuluessa ostotapahtumasta. Tämä 13. kesäkuuta 2014 voimaan tullut sääntö pätee aina, kun ostat tuotteita muualta kuin kaupasta (esimerkiksi ovelta ovelle -myyjältä, puhelimitse, postimyynnistä tai internetistä).

Tämä harkinta-aika päättyy 14 päivää tuotteen toimittamispäivän jälkeen. Jos harkinta-aika kuitenkin muuten päättyisi yleisenä vapaapäivänä, harkinta-aika jatkuu seuraavaan arkipäivään asti.

Tänä aikana voit perua tilauksesi mistä hyvänsä syystä, myös siksi, että satuit vain muuttamaan mielesi.

Käyttääksesi peruutusoikeuttasi sinun on yksiselitteisesti ilmoitettava myyjälle päätöksestäsi perua kauppa. Voit tehdä tämän esimerkiksi lähettämällä faksin tai sähköpostin tai liittämällä palauttamasi tuotteen mukaan kirjeen. Ei riitä, että pelkästään lähetät tuotteen takaisin. Myyjän on toimitettava peruuttamislomakemalli, jonka avulla voit halutessasi ilmoittaa kaupan perumisesta, mutta lomakemallia ei ole pakko käyttää.

Myyjän on palautettava rahat sinulle 14 päivän kuluessa siitä, kun ilmoitus on vastaanotettu, mutta myyjä voi lykätä palauttamista, jos tuotetta ei ole saatu takaisin tai jos ei ole näyttöä siitä, että olet lähettänyt sen takaisin. Palautuksen on sisällettävä myös kaikki toimituskulut, jotka olet ostoksen yhteydessä maksanut. Myyjä voi kuitenkin periä maksun lisätoimituskuluista, jos olet pyytänyt erikseen pika- tai erikoistoimitusta. Sinun on maksettava tuotteen palautuskulut.

Myyjän on annettava sinulle vähintään arvio suurikokoisten tavaroiden, kuten tilaa vievien kotitaloustarvikkeiden, palautuskuluista. Sinun on lähetettävä tuote takaisin myyjälle 14 päivän kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut haluavasi perua kaupan.

Tarkista, että myyjä on ilmoittanut sinulle etukäteen, että sinun on maksettava tuotteen palauttaminen harkinta-aikana. Jos sinulle ei ole ilmoitettu tästä, myyjän on vastattava myös palautuskuluista. Ovelta ovelle -myyjän on kuitenkin haettava omalla kustannuksellaan sellaiset suurikokoiset tavarat, jotka on toimitettu välittömästi.

Huom!

Huomaa, että et voi enää perua kauppaa, jos olet käyttänyt ostamaasi tuotetta. Palautusoikeuden tarkoitus on antaa sinulle mahdollisuus harkita ostopäätöstäsi samalla tavalla kuin kaupassa. Se ei tarkoita sitä, että sinulla on 14 päivää aikaa käyttää tuotetta ilmaiseksi.

Huomaa myös, että digitaalista sisältöä (esimerkiksi musiikin tai videoiden lataamista tai suoratoistoa) koskevat tarkemmat säännöt.

Palautusoikeuden ulkopuolelle jäävät tuotteet

14 päivän harkinta-aika ei koske muun muassa seuraavia:

 • lento-, juna- ja konserttilippuja tai tietyille päiville tehtyjä hotellivarauksia
 • ruokaa ja juomaa, jotka toimitetaan säännöllisesti (kyseessä voi olla esimerkiksi maitomies tai valintamyymälän toimituspalvelu)
 • tilaustyönä tai henkilökohtaisia tarpeita vastaaviksi tehtyjä tuotteita (kuten mittatilauspuku)
 • sinetöityjä tiedonsiirtovälineitä, kuten DVD-levyjä, jotka olet avannut saatuasi ne.

 

Esimerkkitapaus

Muista, ettet voi muuttaa mieltäsi kaikissa ostoksissa

Jane osti internetistä lipun U2:n Irlannin-konserttiin. Seuraavana päivänä hän sai tietää, että hänen pitäisi matkustaa konserttipäivänä muualle, ja hän yritti perua konserttilipputilauksen. Verkkokauppa ei kuitenkaan suostunut perumaan tilausta tai antamaan rahoja takaisin.

EU:n sääntöjen mukaan sinulla on oikeus perua internetissä tai muuten etämyyntinä (esimerkiksi puhelimitse tai postimyynnistä) tehdyt tilaukset 14 päivän kuluessa. On kuitenkin olemassa etäsopimuksia, joita et voi EU:n sääntöjen mukaan perua.

 

Etäsopimuksia ovat muun muassa lomamajoitus- ja viihdetapahtumavaraukset, jotka on tehty tietyille päiville.

 

Yksityisten välisissä kaupoissa pätevät eri säännöt

Jos ostat tavaroita yksityishenkilöltä etkä yritykseltä, kauppaan ei sovelleta samanlaista kuluttajalainsäädäntöä. Sinulla ei silloin ole lain suomaa oikeutta muuttaa mieltäsi 14 päivän kuluessa tilauksesta.

Palvelusopimukset

Voit perua myös internetissä tai ovelta ovelle -myyjän kanssa tehdyn palvelusopimuksen, kuten puhelinliittymän. Sinulla on 14 päivää aikaa perua sopimus sen jälkeen, kun se on tehty.

Jos haluat, että myyjä aloittaa palvelun (esimerkiksi liittää puhelimen verkkoon) heti ilman 14 päivän odotusaikaa, sinun täytyy ilmoittaa tästä myyjälle. Jos kuitenkin päätät perua palvelun sen jälkeen, kun olet jo käyttänyt sitä, sinun on maksettava käytetystä palvelusta. Jos sopimuksen mukainen palvelu, esimerkiksi huoneen maalaus, on jo suoritettu loppuun ennen 14 päivän peruuttamisajan päättymistä, et voi enää perua sopimusta, koska työ on saatu valmiiksi.

Kiireellisiä korjaustöitä ei voi perua

Pienyrityksiä ja ammatinharjoittajia, kuten putkimiehiä, varten on annettu erityisiä sääntöjä. Sinulla ei ole oikeutta perua palvelua, jos olet tilannut kiireellisen korjauksen tai kunnossapitotöitä. Jos esimerkiksi kutsut putkimiehen korjaamaan vuotavan suihkun, et voi enää perua työtä sen jälkeen, kun olette sopineet palvelun hinnasta.

Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa

  Tässä tapauksessa EU:n 28 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

  Retour au texte en cours.