Valikko

Usein kysyttyä - Perhe-etuudet

Voinko hakea äitiysrahaa, jos olen muuttanut Belgiaan opiskelemaan puoli vuotta sitten? Open Päättynyt

ET – Vain työssä olevat henkilöt tai itsenäiset ammatinharjoittajat ovat Belgiassa oikeutettuja lakisääteiseen äitiysrahaan.

Asun Alankomaissa, mutta työskentelen Saksassa, jossa minulla on oikeus lapsilisään. Mieheni on työttömänä Alankomaissa, ja hänellä on oikeus lapsilisään siellä. Voimmeko saada lapsilisää sekä Saksasta että Alankomaista? Open Päättynyt

ETTE – Voitte saada lapsilisää ainoastaan Saksasta. Jos perheellä on oikeus perhe-etuuksiin useammasta maasta, näiden maiden viranomaiset selvittävät keskenään, mikä maa maksaa etuudet. Täydet perhe-etuudet voi kuitenkin saada vain yhdestä maasta. Palkkatyöhön perustuvat oikeudet ovat aina ensisijaisia eläkkeeseen tai työttömyysetuuksiin perustuviin oikeuksiin nähden.

Jos kuitenkin Saksan maksama lapsilisä on pienempi kuin Alankomaiden lapsilisä, erotus maksetaan Alankomaista.

Olen slovenialainen ja matkustan joka päivä töihin Itävaltaan. Onko minulla ja vaimollani oikeus Itävallan lapsilisään, jos perheemme asuu Sloveniassa? Open Päättynyt

Periaatteessa teillä on oikeus Itävallan lapsilisään.

Kuitenkin jos vaimollasi on työskentelyyn perustuva lapsilisäoikeus Sloveniassa, kansalliset viranomaiset selvittävät keskenään, minkä maan on maksettava lapsilisä. Täydet perhe-etuudet voi kuitenkin saada vain yhdestä maasta. Jos lapsilisäoikeus perustuu kummassakin maassa työntekoon, lapsilisän maksaa lastenne asuinmaa eli tässä tapauksessa Slovenia.

Jos Slovenian maksama lapsilisä on pienempi kuin Itävallan lapsilisä, erotus maksetaan Itävallasta.

Olen portugalilainen. Olen ollut työkomennuksella Ranskassa puoli vuotta ja aion olla siellä vielä vuoden. Voinko saada Ranskan lapsilisän kaksi kuukautta sitten syntyneelle lapselleni, joka asuu Portossa? Open Päättynyt

ETLähetettynä työntekijänä kuulut edelleen kotimaasi sosiaaliturvajärjestelmän piiriin, vaikka työskenteletkin ulkomailla. Näin sinulla on oikeus ainoastaan Portugalin lapsilisään.

Olen itse töissä Saksassa ja mieheni Sveitsissä. Asumme lastemme kanssa Itävallassa. Mistä voimme saada lapsilisää? Open Päättynyt

Perheenne voi saada lapsilisää joko Sveitsistä tai Saksasta. Täydet perhe-etuudet voi kuitenkin saada vain yhdestä maasta. Jos lapsilisäoikeus perustuu kummassakin maassa työntekoon, lapsilisän maksaa työskentelymaista se, jonka lapsilisä on suurempi – siinäkin tapauksessa, että lapset asuvat jossain toisessa maassa.

Ruotsissa asuvalle ex-aviomiehelleni maksetaan edelleen lapsilisää, vaikka olemme eronneet ja olen muuttanut takaisin kotimaahani Viroon. Voinko saada nämä lapsilisät kahdelle lapselleni, jotka asuvat kanssani Virossa? Open Päättynyt

KYLLÄ – Ota yhteyttä Viron perhe-etuuksista vastaavaan viranomaiseen ja pyydä, että lapsilisät maksetaan suoraan sinulle, koska olet perheen tosiasiallinen elättäjä.

Olen työtön. Onko minulla oikeus perhe-etuuksiin? Open Päättynyt

Sinulla on oikeus perhe-etuuksiin sen maan lainsäädännön nojalla, joka maksaa työttömyysetuutesi, vaikka perheenjäsenesi asuisivatkin jossakin toisessa EU-maassa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä. Jos olet työtön rajatyöntekijä, saat työttömyysetuudet asuinmaastasi etkä siitä maasta, jossa olit viimeksi vakuutettuna. Tässä tapauksessa asuinmaasi vastaa myös perhe-etuuksistasi. Oikeus perhe-etuuksiin riippuu kunkin maan lainsäädännöstä, joten kysy neuvoa paikallisesta sosiaaliturvalaitoksesta.

Olen eläkeläinen. Mikä maa maksaa perhe-etuuteni? Open Päättynyt

Eläkeläisenä saat yleensä perhe-etuudet siitä maasta, joka maksaa eläkkeesi, mikäli lapsesi asuvat samassa maassa. Jos lapsesi asuvat jossakin sellaisessa maassa, joka ei maksa sinulle eläkettä, ja jos sinulle maksetaan eläkettä useammasta kuin yhdestä EU-maasta, perhe-etuuksistasi vastaa maa, jossa olet ollut pisimpään vakuutettuna.

Työskentelen EU:n jäsenmaassa. Puolisoni asuu lasten kanssa toisessa EU-maassa, jossa hän myös työskentelee. Mitä perhe-etuuksia saamme? Open Päättynyt

Jos vanhemmat työskentelevät kahdessa eri EU-maassa ja lapset asuvat toisessa näistä maista, perhe-etuuksista vastaa se maa, jossa lapset asuvat. Oikeus perhe-etuuksiin perustuu ensisijaisesti lapsen vanhemman tai muun huoltajan työskentelyyn tietyssä maassa, ja vasta toissijaisesti lapsen asumiseen tietyssä maassa. Jos puolisosi työskentelymaassa ja lastesi asuinmaassa perhe-etuuksien yhteismäärä on pienempi kuin sinun työskentelymaassasi, sinun työskentelymaasi maksaa etuuksien erotuksen.

Mistä haen etuuksia, jos perheenjäseneni asuvat eri EU-maassa? Open Päättynyt

Yleensä sinulla on oikeus perhe-etuuksiin maassa, jossa työskentelet tai jossa olet työttömänä. Sinun on toimitettava hakemus kyseisen maan sosiaaliturvalaitokselle, tarvittaessa työnantajasi välityksellä. Kyseinen laitos ottaa yhteyttä sen maan laitoksiin, jossa perheenjäsenesi asuvat, saadakseen tietoa perheen kokoonpanosta (perheenjäsenten lukumäärä, heidän ikänsä, osoitteensa jne.). Jos maa, jossa työskentelet, ei ensisijaisuussääntöjen perusteella ole vastuussa etuuksistasi, asianomainen sosiaaliturvalaitos välittää hakemuksesi sen maan laitokselle, joka niistä vastaa. Se käsittelee hakemuksesi samoin periaattein, kuin jos olisit toimittanut sen sinne itse.

Minulla on oikeus samaa perheenjäsentä koskeviin perhe-etuuksiin samalta ajalta kahdessa maassa. Voinko saada etuudet kummastakin maasta? Open Päättynyt

EI – Et voi saada kahta kertaa samaa perheenjäsentä koskevia perhe-etuuksia samalta ajalta. Jos sinulla on päällekkäisiä oikeuksia, sovelletaan ensisijaisuussääntöjä. Näiden sääntöjen perusteella oikeus perhe-etuuksiin keskeytetään toisessa maassa. Oikeudet eivät kuitenkaan häviä kokonaan: tämän toisen maan etuudet keskeytetään siihen etuuksien määrään, jonka ensisijainen maa maksaa lainsäädäntönsä mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos toissijaisen maan perhe-etuuksien määrä on ensisijaisen maan etuuksia suurempi, toissijaisen maan on maksettava erotusta vastaava lisäkorvaus.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 15/04/2024
Jaa tämä sivu