Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 10/08/2017

Eläinten ja kasvien kuljettaminen

Lemmikkieläimet (koirat, kissat ja fretit)

EU-kansalaisena voit matkustaa vapaasti kissasi, koirasi tai frettisi kanssa, jos sillä on eurooppalainen lemmikkieläinpassiEnglish. Passeja myöntävät kaikki hyväksytyt eläinlääkärit, ja siinä on oltava tiedot voimassa olevasta raivotautirokotuksesta.

Jos sinulla on koira, kissa tai fretti, joka on alle kolmen kuukauden ikäinen (eikä sitä ole rokotettu raivotautia vastaan), tarkista, mitä oman maasi ja kohdemaasi kansallisissa säädöksissäEnglish sanotaan.

EU:n lemmikkieläinpassi on tarkoitettu vain koirille, kissoille ja freteille. Jos sinulla on jokin muu lemmikkieläin, esimerkiksi kani tai kanarialintu, tarkista, mitä kansallisissa säädöksissäEnglish sanotaan eläinten maahantuonnista tai maastaviennistä.

Jos viet eläimen Suomeen, Irlantiin, Maltalle tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sille on annettava lääkitys ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan seuraavasti:

  • eläinlääkäri antaa eläimelle ekinokokkoosilääkityksen enintään 5 vrk ja vähintään 1 vrk ennen sen saapumista Suomeen, Irlantiin, Maltalle tai Yhdistyneeseen kuningaskuntaan
  • lääkkeen antanut eläinlääkäri tekee merkinnän lääkityksestä lemmikkieläinpassiin.

Tunnisteet

Eläimelläsi on oltava elektroninen mikrosiru tai ennen 3. heinäkuuta 2011 tehtylukukelpoinen tatuointi, jossa on sama tunnistuskoodi kuin lemmikkieläinpassissa.

Muut eläimet ja kasvit

EU-maissa matkustaessasi voit kuljettaa mukanasi eläimiä tai kasvejaEnglish tai niiden osia. Useimmissa EU-maissa uhanalaisten lajien tai niistä saatujen tuotteiden kuljettaminen on kuitenkin tarkasti säänneltyä. Joidenkin lajien kuljettamiseen saatetaan tarvita lupa.

Tilanne yksittäisen lajin kohdalla olisi aina tarkistettava EU:n luonnonvaraisten lajien kaupan viitetietokannastaEnglish . Voit myös ottaa yhteyttä oman maasi CITES-viranomaiseenespañolfrançaisбългарскиEnglish , joka kertoo, tarvitaanko mukanasi olevalle eläinlajille todistus.

Eläintautiepidemioiden aikana saatetaan paikallisesti rajoittaa elävien eläinten ja eläinperäisten tuotteiden kuljettamista. Ota yhteyttä eläinlääkintäviranomaisiin, jos aiot kuljettaa eläimiä.

Esimerkkitapaus

Tarkista aina, saatko viedä ostoksesi kotiin

Kaya oli lomalla Kreikassa. Hän palasi kotiinsa Maltalle mukanaan kaulakoru, joka oli tehty merikilpikonnien kuorista. Tullivirkailija kysyi, oliko Kayalla lupa kaulakorua varten. Lupaa ei ollut, joten virkailija takavarikoi kaulakorun. Yleensä tavaroita voi kuljettaa vapaasti EU:n alueella. Eräiden uhanalaisten lajien kuljettamista maasta toiseen valvotaan kuitenkin tarkasti. Ensi kerralla Kayan olisi otettava yhteyttä Maltan CITES-viranomaiseen ja kysyttävä, tarvitseeko hän luvan tuotteelle, jonka hän aikoo viedä mukanaan kotiin.

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa