Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
  
	Lähetä Twitteriin
  
	Jaa Google+:ssa
  
	Jaa LinkedInissa

Ostokset

Päivitetty : 14/03/2014

Takuu

Koko EU:ssa aletaan soveltaa uutta lainsäädäntöä kuluttajan oikeuksista 13.6.2014 alkaen. Lisätietoa uusista oikeuksista ja muutoksista English.

Kahden vuoden takuu

Kun ostat tavaroita EU:n alueelta, sinulla on kaksi vuotta aikaa pyytää tuotteen korjaamista tai vaihtamista, jos tuote osoittautuu vialliseksi tai on toisenlainen kuin sinulle on kerrottu. Jos tuotetta ei voi korjata tai vaihtaa vaivattomasti tai kohtuullisessa ajassa, voit pyytää tuotteen hinnan alentamista tai hyvittämistä.

Kahden vuoden takuuaika alkaa heti, kun tuotteet on toimitettu, ja sinun on ilmoitettava myyjälle viasta kahden kuukauden sisällä siitä, kun olet huomannut sen.

Myyjä on aina vastuussa, ja joissakin EU-maissa sinulla on lisäksi oikeus pyytää hyvitystä valmistajalta.

Esimerkkitapaus

Tavarassa oleva vika ei aina löydy heti

Mirek tilasi kannettavan tietokoneen, joka näytti toimivan hyvin. Kun ostoksesta oli kulunut yli vuosi, hän kuitenkin huomasi, että koneessa oli vähemmän muistia kuin olisi pitänyt olla.

Vaikka Mirek ei ollut huomannut ongelmaa heti ja tietokonetta pystyi yhä käyttämään, kone ei kuitenkaan ollut sellainen kuin mitä ostohetkellä oli kerrottu.  Kauppa antoi tästä syystä Mirekille hyvitystä.

Myyjän lisätakuu

Myyjät tarjoavat usein takuuta, joka sisältyy tuotteen hintaan tai maksaa ylimääräistä. Tällainen takuu ei korvaa kahden vuoden vähimmäistakuuta, joka on silti voimassa.

Silloinkin, kun uusi tuote myydään halvemmalla ilman takuuta, tämä tarkoittaa vain, ettei lisätakuuta anneta. Myös tällaisessa tapauksessa sinulla on kaksi vuotta aikaa vaatia hyvitystä, jos tuotteesta löytyy vika, tai se ei ole sellainen kuin sen on kerrottu olevan.

Esimerkkitapaus

Kahden vuoden takuuta ei voi lyhentää kaupallisella takuulla

Carla osti hiustenkuivaajan, jolle myyjä antoi kuuden kuukauden takuun.

Kun hiustenkuivaaja meni kahdeksan kuukauden kuluttua rikki, Carla vei sen takaisin kauppaan. Myyjä ilmoitti, että takuuaika oli päättynyt eikä hyvitystä maksettaisi.

Carla huomautti – aivan oikein –, että EU:n kuluttajansuojalain nojalla tuotteella oli täysimääräinen kahden vuoden takuu, ja myyjän myöntämä kuuden kuukauden takuu oli tarkoitettu vain lisäturvaksi.

Käytetyt tuotteet

Käytettyjen tavaroiden kaupassa myyjä ja ostaja voivat sopia kahta vuotta lyhyemmästä takuuajasta, mutta tällöinkin takuu on myönnettävä ainakin vuodeksi. Tästä on muistettava mainita sinulle ostohetkellä.

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Onko sinulla ongelma vailla ratkaisua?

Footnote

Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.