Cale de navigare

Actualizare 16/01/2018

Detașarea în străinătate

În cazul în care întreprinderea dumneavoastră are un contract cu parteneri de afaceri stabiliți în alte țări ale UE și personalului dumneavoastră trebuie să se deplaseze în țările respective pentru o perioadă limitată de timp în scopul de a asigura îndeplinirea prevederilor contractuale, va trebui să respectaţi normele privind „detașarea" lor. Aceste norme se aplică, de asemenea, în cazul în care vă trimiteţi unul din angajaţi să lucreze într-o întreprindere pe care o deţineţi în altă țară din UE. În ambele cazuri trebuie să existe un raport de muncă între dumneavoastră și personalului detașat.

De asemenea, normele referitoare la detașare se aplică şi în cazul în care o agenție de muncă temporară sau o agenție de plasare angajează o persoană dintr-o altă țară din UE pentru a lucra într-o întreprindere înregistrată în țara lor. În acest caz, trebuie să existe un raport de muncă între lucrător și agenţia de muncă temporară sau agenția de plasare.

Condiții de încadrare în muncă în țara-gazdă

Pe durata detașării trebuie să garantaţi personalului dumneavoastră condiții  de angajare similare celor aflate în vigoare - prin lege sau prin contracte colective de muncă - în țara-gazdă, în ceea ce privește:

  • perioadele minime de repaus
  • timpul maxim de lucru
  • durata minimă a concediilor anuale cu plată
  • salariul minim - indemnizațiile specifice detașării (cum ar fi diurnele) sunt considerate a fi parte din salariul minim, cu excepția cazului în care plătiţi aceste indemnizații în rambursarea costurilor suportate în mod efectiv de către personalului detașat (cum ar fi cazarea și cheltuielile de călătorie)
  • măsurile de protecție pentru femei însărcinate și femeile cu copii
  • egalitatea de tratament între bărbați și femei.

În cazul în care clauzele și condițiile de muncă în țara dumneavoastră de origine sunt mai favorabile pentru angaţii dumneavoastră decât în țara-gazdă, puteți menține, desigur, aceste condiții şi pe parcursul detașării.

În cazul în care instalarea inițială și/sau asamblarea inițială a anumitor produse fac parte integrantă din contract și personalul dumneavoastră  calificat trebuie să execute aceste activități, cerințele referitoare la nivelul minim de plată și concediul anual nu sunt obligatorii în cazul în care toată durata detașării nu depăşeşte 8 zile.

Țările UE pot decide, după consultarea angajatorilor și reprezentanților lucrătorilor, că cerinţele referitoare la salariul minim și concediul anual din țara-gazdă nu se aplică în cazul în care toată durata detașării nu depăşeşte 1 lună. Această scutire nu se aplică lucrătorilor detașați prin intermediul agențiilor de plasare.

Puncte de contact naționale

Țările UE dispun de unul sau mai multe puncte de contact pentru societățile care detașează personal în străinătate. Aceste organisme cooperează și fac schimb de informații, monitorizează condițiile de angajare pe durata detașării și urmăresc cazurile de încălcare a normelor. Punctele de contact pot, de asemenea, să informeze întreprinderile străine care doresc să-şi detașeze personalul cu privire la condițiile de angajare din țara lor.

Normele de securitate socială pentru lucrătorii detașați

În timp ce lucrează temporar în altă țară din UE, personalului detașat poate rămâne asigurat în cadrul sistemului de securitate socială din țara în care a lucrat înainte de detașare.

Există norme diferite privind securitatea socială în timpul detașării pentru angajaţi și lucrătorii care desfășoară o activitate independentă.

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene vă poate oferi consiliere gratuită. Pentru a-l ajuta pe consilierul din regiunea dumneavoastră să răspundă corect și la timp, vă rugăm să oferiți cât mai multe informații.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Consilierul dumneavoastră EURES

Consilierul dumneavoastră EURES vă poate informa cu privire la condițiile de muncă și, în același timp, vă poate oferi asistență pe parcursul procesului de recrutare în țara dumneavoastră sau într-o regiune transfrontalieră.