Valikko

Usein kysyttyä - Ulkomailla työskentelevien tutkijoiden verotus

Olen unkarilainen tutkija ja työskentelen Barcelonan yliopistossa. Koska voin tehdä suuren osan työstäni etätyönä, haluaisin asua pääasiassa Unkarissa.
Aion matkustaa lähes viikoittain Unkarista Barcelonaan, jossa asun vuokra-asunnossa. Mikä katsotaan tällöin verotukselliseksi kotipaikakseni?
Open Päättynyt

EU-kansalaisten tuloverotuksesta ei määrätä millään koko EU:ta koskevalla säädöksellä. Jos siirrät pääasiallisen asuinpaikkasi Unkariin ja oleskelet alle 183 päivää vuodessa Espanjassa, verotukselliseksi kotipaikaksesi katsotaan yleensä Unkari. Espanja ja Unkari ovat tehneet kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskevan sopimuksen, joten vain yhden niistä pitäisi verottaa tulojasi.

Olen suomalainen lääketieteen tutkija ja työskentelen suomalaisessa sairaalassa. Olen saanut tarjouksen vierailevan tutkijan paikasta Saksassa 6–12 kuukaudeksi. Haluaisin hyväksyä tämän tarjouksen ja jatkaa nykyisessä työpaikassani osa-aikaisena tutkijana. Miten työskentely osa-aikaisena tutkijana ja siirtyminen Saksaan 6–12 kuukaudeksi vaikuttaa tuloverotukseen ja sosiaaliturvamaksuihin (sairausvakuutus, työttömyysetuudet jne.)? Open Päättynyt

Suomen ja Saksan tekemän kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskevan sopimuksen mukaan sinun on maksettava tuloveroa asuinmaahasi (tässä tapauksessa Saksaan). Sinun pitää myös ilmoittaa suomalaiselle työnantajallesi, että verosopimuksen perusteella et maksa palkkatuloistasi veroa Suomeen sinä aikana, kun asut Saksassa.
Maksat myös sosiaaliturvamaksut Saksaan (asuinmaahasi, jossa suoritat vähintään 25 prosenttia työstäsi).
Työntekijänä kuulut Saksan sosiaaliturvajärjestelmän piiriin heti siitä lähtien, kun siirrät pääasiallisen asuinpaikkasi Saksaan.

Aiheen pääsivulle

Tarkistettu viimeksi: 24/06/2024
Jaa tämä sivu