Valikko

Maksut, tilisiirrot ja šekit

Pankki ei saa veloittaa EU-maasta toiseen euroina suoritettavasta maksusta enempää kuin samansuuruisesta kotimaan tilisiirrosta.

Tämä pätee seuraavissa maksuissa:

  • tilisiirrot eri EU-maissa sijaitsevien pankkitilien välillä
  • nostot pankkiautomaateista EU-maissa
  • maksut luotto- tai debitkortilla EU-maissa
  • suoraveloitukset.

Myös euroalueen ulkopuolisten EU-maiden pankkien on noudatettava tätä sääntöä. Ne eivät voi veloittaa EU-maassa tai EU-maasta toiseen euroina suoritettavista maksuista enempää kuin kansallisessa valuutassa suoritettavista kotimaan tilisiirroista.

Esimerkkitapaus

Euromääräiset maksut kotimaan maksujen hinnalla

Tšekissä asuvalla Jakubilla on tili paikallisessa pankissa. Hänen pankkinsa veloittaa 5 korunaa jokaisesta korunamääräisestä tilisiirrosta, jonka Jakub tekee toiselle tšekkiläisessä pankissa olevalle tilille.

Jakub jäi äskettäisellä Ranskan-lomallaan velkaa ystävälleen ja haluaa nyt siirtää 150 euroa hänen pankkitililleen Ranskaan. Hänen pankkinsa ei voi veloittaa häneltä tilisiirrosta enempää kuin mitä se veloittaa Tšekin sisällä suoritetuista korunamääräisistä maksuista eli 5 korunaa (tai vastaavan määrän euroina).

Verkkomaksujen turvallisuuden varmistaminen

Jos haluat tehdä verkkopankissa yli 30 euron suuruisen tilisiirron, sinun on käytettävä vähintään kahden tunnistamistekijän yhdistelmää:

  • hallussasi oleva tunnistamisväline (esim. matkapuhelin tai kortinlukija) JA vain sinun tietämäsi tieto (esim. PIN-koodi tai salasana)
  • hallussasi oleva tunnistamisväline (esim. matkapuhelin tai kortinlukija) JA vain sinulla oleva yksilöllinen ominaisuus (esim. sormenjälki)
  • vain sinun tietämäsi tieto (esim. PIN-koodi tai salasana) JA vain sinulla oleva yksilöllinen ominaisuus (esim. sormenjälki)

Tämä tekee verkkomaksuista turvallisempia ja suojatumpia.

Korttimaksuista veloitettavat lisämaksut

Kun maksat EU:ssa luotto- tai pankkikortilla, myyjät ja pankit eivät saa veloittaa lisämaksua tietyn luotto- tai pankkikortin käytöstä. Tämä sääntö koskee kaikkia kortilla tehtyjä ostoja (kaupassa ja verkossa) kotimaassa tai toisessa EU-maassa.

Tärkeää

Maksupalveluja koskevat EU-säännöt eivät kuitenkaan koske nk. kolmen osapuolen järjestelmissä myönnettyjä luotto- ja pankkikortteja (esim. American Express ja Diners Club) tai yritysten luottokortteja, joista laskutetaan työnantajaa, ja niiden käytöstä voidaan edelleen veloittaa lisämaksu.

Huomaa, että jos maksat muussa EU-valuutassa kuin euroissa, kortin toimittaja voi periä sinulta valuutanmuuntomaksun, kun käytät korttia toisessa maassa. Kortin toimittajan, pankkisi, elinkeinonharjoittajan tai liiketoimen suorittavan verkkosivuston on kuitenkin ilmoitettava sinulle kaikkien lisämaksujen määrä ennen kuin vahvistat ostoksen. Kortin toimittajan on ilmoitettava valuutanmuuntomaksuista kortin sopimusehdoissa ja helposti saatavilla olevalla sähköisellä alustalla, kuten verkkosivustollaan tai mobiilisovelluksissaan.

Esimerkkitapaus

Kortilla maksamisesta ei pitäisi veloittaa lisämaksua

Itävaltalainen Clara halusi ostaa lentoliput verkosta. Hän valitsi liput lentoyhtiön verkkosivuilta ja siirtyi maksamaan. Kun Clara antoi luottokorttitietonsa, lentoyhtiö lisäsi hintaan 10 euroa luottokortin käytöstä.

Clara otti yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen, joka teki lisämaksusta valituksen lentoyhtiölle. Lentoyhtiö hyvitti Claralle 10 euron lisämaksun ja muutti varausprosessiaan niin, että laiton lisämaksu poistettiin.

Kortti- ja maksupetokset

EU-säännöillä rajoitetaan asiakkaan maksettavaksi tulevaa määrää, jos on kysymys kortti- tai maksupetoksesta, jossa korttia tai tiliä veloitetaan ilman asiakkaan lupaa. Kaikissa tapauksissa sinulta voidaan veloittaa enintään 50 euroa luvatta tehdyistä maksuista.

Silloin kun rahojen katoaminen, varastaminen tai väärinkäyttö on tapahtunut tietämättäsi (esim. tilisi on hakkeroitu tai korttisi on kopioitu ja siltä on tehty tietämättäsi maksuja), sinun ei tarvitse maksaa mitään. Pankkisi tai kortin toimittajasi on tällöin vastattava kaikista kuluista. Tätä sääntöä sovelletaan myös pankin työntekijöistä aiheutuviin menetyksiin.

Vakuus

Joissakin tapauksissa, esimerkiksi hotellivarauksen tai autonvuokrauksen yhteydessä, sinua voidaan pyytää antamaan korttisi tiedot varauksen vakuutena. Elinkeinonharjoittaja voi varauksen yhteydessä myös pyytää, että kortiltasi veloitetaan tietty vakuussumma. Tämä tarkoittaa, että elinkeinonharjoittaja varaa osan kortin luottorajasta tai tilin saldosta kattamaan kaikki varaukseesi liittyvät mahdolliset lisäkulut (esim. hotellin huonepalvelut tai vuokra-auton vahingot).

Elinkeinonharjoittajan on ilmoitettava sinulle, jos hän aikoo periä luottokortiltasi vakuussumman, ja sinun on vahvistettava, että hyväksyt vakuuden antamisen ja sen tarkan määrän.

Heti kun olet maksanut todellisen laskun – esimerkiksi kun hotellista lähtiessäsi maksat huoneen luottokortilla tai kun palautat vuokra-auton ja maksat loppulaskun – pankin on välittömästi vapautettava vakuus.

Esimerkkitapaus

Vakuus on vapautettava heti laskun maksamisen jälkeen

Unkarilainen Boris matkusti tyttöystävänsä kanssa Venetsiaan viikonlopuksi. Hotelliin kirjautumisen yhteydessä vastaanottovirkailija kirjasi Boriksen luottokorttitiedot. Virkailija tiedusteli, voisiko luottokortilta veloittaa 500 euroa vakuudeksi, joka kattaisi huonevarauksen, minibaarin ja mahdollisten ravintolapalvelujen kulut oleskelun ajalta. Boris hyväksyi vakuuden ja sen määrän.

Vierailun päätteeksi Boris maksoi hotellilaskun luottokortilla. Viikkoa myöhemmin hän yritti ostaa lentolippuja luottokortilla, mutta huomasi tässä yhteydessä, että 500 euron vakuutta ei ollut vapautettu. Boris soitti hotelliin ja valitti asiasta. Hotelli pahoitteli virhettä ja pyysi pankkia heti vapauttamaan vakuussumman.

IBAN-tilinumeroiden syrjintä

Jos haluat käyttää SEPA-tilisiirtoja tai SEPA-suoraveloituksia laskujen maksamiseen, tavaroiden tai palveluiden ostamiseen verkossa, verojen maksamiseen tai veronpalautusten, työttömyysetuuksien tai muiden korvausten vastaanottamiseen, sinua ei voida kieltää käyttämästä tiliäsi vain sen vuoksi, että se ei ole samassa EU-maassa kuin toisen osapuolen tili. Edellytyksenä on, että tuo toinen osapuoli hyväksyy vastaavat siirrot kotimaisten tilien kohdalla. Jos IBAN-tilinumeroosi kohdistuu syrjintää, voit tehdä valituksen sen EU-maan toimivaltaiselle viranomaiselle en , jossa maksuliikenteen toisena osapuolena oleva taho sijaitsee.

Suoraveloitukset

Jos jokin maksu suoritetaan suoraveloituksena pankkitililtäsi, on mahdollista, että joskus maksu tehdään vahingossa tai tililtäsi veloitetaan väärä summa. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos olet perunut tavaran- tai palveluntoimittajan kanssa tekemäsi sopimuksen, mutta maksu suoritetaan suoraveloituksena vielä sopimuksen purkamisen jälkeen. Näissä tilanteissa sinulla on oikeus maksun palautukseen 8 viikon kuluessa. Tämä koskee kaikkia suoraveloituksia – niin kotimaisia kuin rajat ylittäviä suoraveloituksia EU:ssa.

Apua ongelmatilanteissa

Jos sinulla on maksutapahtumiin liittyviä ongelmia EU:ssa, ota yhteyttä pankkiisi tai kortin toimittajaan. Niiden on annettava kirjallinen vastaus valitukseesi 15 päivän kuluessa (tai enintään 35 päivän kuluessa tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa). Niillä on myös oltava virallinen valitusmenettely kuluttajia varten.

Jos oikeutesi eivät toteudu haluamallasi tavalla, saat apua FIN-NET Linkki johtaa toiselle sivustolle -neuvontapalvelusta (ongelmat finanssipalvelujen tarjoajien kanssa) tai Euroopan kuluttajakeskusten verkostosta (ECC-Net) (ongelmat myyjien kanssa).

Voit ilmoittaa IBAN-tilinumeron syrjinnästä myös täällä en . Ilmoitusten avulla Euroopan komissio voi seurata kansallisille viranomaisille toimitettuja valituksia ja auttaa niiden ratkaisemisessa.

Šekit

Kansainvälisistä ja kotimaan tilisiirroista veloitettavia maksuja koskevat EU:n säännöt eivät päde šekkeihin.

Šekin lunastaminen toisessa EU-maassa saattaa joskus olla erittäin kallista. Lisäksi monissa EU-maissa šekkejä ei enää hyväksytä maksuvälineenä.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 20/11/2023
Jaa tämä sivu