Cale de navigare

Actualizare : 20/04/2016

work

Dreptul la același tratament

Ca cetăţean european care lucrează în altă ţară, atât dumneavoastră, cât şi membrii de familie, aveţi dreptul să fiţi trataţi ca şi cetăţenii ţării respective.

Aceasta înseamnă că puteți beneficia de aceleași prestații ca și lucrătorii din acea țară, încă din prima zi de lucru.

Prin urmare, aveți dreptul la prestaţiile acordate cetăţenilor din ţara respectivă în baza faptului că lucrează acolo (ca angajaţi sau lucrători independenţi). Ar putea fi vorba, printre altele, de avantaje care nu sunt legate în mod direct de locul de muncă - reduceri la transport, pensii complementare, burse de studiu sau indemnizaţii de şomaj pentru copiii care îşi caută primul loc de muncă.

De asemenea, aţi putea fi eligibil pentru prestaţii nefinanciare, de exemplu, dreptul de a avea un interpret în cadrul procedurilor judiciare.

Dacă locuiți în țara în care lucrați, s-ar putea să aveți dreptul și la prestațiile acordate lucrătorilor și membrilor lor de familie în baza faptului că locuiesc acolo.

Dacă locuiți într-o țară diferită de cea în care munciți (sunteți lucrător transfrontalier), veți avea dreptul de a locui acolo, chiar dacă nu sunteți cetățean al țării respective; dacă lucrați dincolo de frontieră, se va considera că aveți mijloace suficiente pentru a vă întreține.

Caz real

Aflaţi ce drepturi aveţi în noua ţară

Rosita, din Italia, locuieşte şi lucrează în Franţa, împreună cu soţul şi cei 3 copii. Ea a solicitat reducere la transportul cu trenul, acordată în mod normal familiilor numeroase. Cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nici ea, nici copiii ei, nu sunt francezi.

Rosita trebuie să-şi apere drepturile şi, în caz de nevoie, să contacteze serviciile de asistenţă ale UE. Toţi lucrătorii europeni cu familii numeroase (în multe ţări, aceasta înseamnă cu cel puţin 3 copii) au dreptul la reduceri pentru transportul feroviar în ţara în care lucrează, din ziua în care încep serviciul, dacă ţara respectivă acordă propriilor cetăţeni astfel de reduceri.

Vreți să rămâneţi în străinătate după ce v-aţi pierdut locul de muncă?

Dacă locuiți în străinătate și vă pierdeți locul de muncă, aveți în continuare dreptul de a locui în țara respectivă. Verificaţi condiţiile şi formalităţile.

Consultaţii publice
    Vă interesează un loc de muncă în străinătate?
    Începeți căutarea aici: de posture vacante
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere