Navigacijska pot

Posodobitev : 26/11/2015

shopping

Vračilo blaga

14 dni za odstop od nakupne pogodbe za blago

Za vse pogodbe, sklenjene v EU od 13. junija 2014 dalje, velja, da imate v 14 dneh od datuma nakupa pravico do odstopa od spletne nakupne pogodbe in vseh drugih vrst nakupa, ki niso nakup v trgovini (npr. nakup doma pri prodajnem zastopniku, po telefonu ali po pošti).

Obdobje za premislek poteče v 14 dneh po dnevu prejema blaga. Pri tem velja, da če rok za premislek poteče na nedeloven dan, se ta podaljša do naslednjega delovnega dne.

V tem roku lahko naročilo prekličete iz katerega koli razloga — tudi če si enostavno samo premislite.

Pravico do odstopa od pogodbe lahko uveljavljate tako, da nedvoumno obvestite trgovca o svoji odločitvi. To lahko storite tako, da blagu, ki ga vračate po pošti, priložite pisno izjavo ali jo pošljete po telefaksu ali elektronski pošti. Ni dovolj, da nazaj pošljete samo blago. Trgovec mora kupcem zagotoviti vzorec odstopne izjave, ki jo lahko po želji uporabijo za odstop od pogodbe.

Trgovec vam mora v 14 dneh po prejemu vaše izjave o odstopu od pogodbe vrniti znesek nakupa, vendar pa se rok lahko podaljša, če v tem času trgovec še ni prejel vrnjenega blaga ali dokaza, da ste ga poslali nazaj. Povračilo mora zajemati tudi poštnino, ki ste jo plačali ob nakupu blaga. Vendar pa vam lahko trgovec zaračuna dodatne stroške poštnine, če ste izrecno zahtevali nestandardno (hitro) dostavo. Stroške vračila blaga trgovcu morate kriti sami.

Za večje kose blaga (denimo veliko gospodinjsko opremo) vam mora trgovec zagotoviti vsaj oceno stroška vrnitve blaga. Blago morate trgovcu poslati nazaj v 14 dneh po tem, ko ste ga obvestili, da odstopate od pogodbe.

Preverite, ali vas je trgovec obvestil, da je za plačilo stroškov vračila blaga v obdobju za premislek odgovoren kupec. V nasprotnem primeru to poštnino krije trgovec. Večje kose, ki ste jih kupili pri prodajnem zastopniku na domu in so vam bili nemudoma dostavljeni, pa mora na lastne stroške odpeljati trgovec.

Opozorilo!

Opozarjamo, da prejetega blaga, za katerega ste se odločili, da ga boste vrnili, ne smete uporabljati. Pravica do odstopa od pogodbe velja samo za pregled blaga, kot bi to storili v trgovini. To ni pravica do 14-dnevne brezplačne uporabe izdelka!

Opozarjamo tudi, da za digitalne vsebine (npr. prenos ali pretok glasbe ali video posnetkov) veljajo podrobnejša pravila.

Izjema za nekatere izdelke

14-dnevni rok za premislek ne velja za nekatere izdelke, denimo:

 • letalske in železniške vozovnice, vstopnice za koncert, hotelske rezervacije, ki so vezane na določen datum,
 • redno dostavo hrane in pijače (npr. redna dostava mleka),
 • blago, izdelano po naročilu ali očitno izdelano za določeno osebo (npr. po meri narejena obleka),
 • nosilci podatkov, npr. nosilci DVD, pri katerih ste po prejemu pretrgali varnostni pečat.

 

Praktični primer

Za nekatere izdelke ne velja pravica do odstopa od pogodbe

Jane je na spletu kupila vstopnico za koncert skupine U2 na Irskem. Naslednji dan je izvedela, da na dan koncerta ne bo na Irskem, zato je skušala naročilo preklicati. Vendar pa je spletni trgovec njen preklic zavrnil in ji ni želel vrniti denarja za vstopnico.

V skladu s pravili EU imate pravico do odstopa od pogodbe, sklenjene na spletu ali na drug način nakupa na daljavo (npr. po telefonu ali pošti), v 14 dneh po nakupu. Vendar pa za nekatere pogodbe, sklenjene na daljavo, pravila EU dovoljujejo izjemo od pravice do odstopa.

 

Med primeri so rezervacije počitniške namestitve in prostočasnih dejavnosti, vezane na določen datum.

 

Izvzet je tudi nakup od fizične osebe

Če ste blago kupili od fizične osebe in ne od pravne, za nakup ne veljajo ta pravila o varstvu potrošnikov. To pomeni, da nimate 14-dnevnega roka za premislek in pravice do odstopa od pogodbe.

Naročila storitev

Odstopite lahko tudi od pogodbe o nakupu storitev, denimo naročniške pogodbe za telefon, ki ste jo sklenili na spletu ali pri prodaji na domu. Rok za premislek je 14 dni po sklenitvi pogodbe.

Če želite, da ponudnik storitev začne zagotavljati storitev takoj (npr. da takoj priključi vaš telefonski priključek), ne da bi morali čakati na pretek 14-dnevnega obdobja, morate za to izrecno zaprositi. Če se nato vseeno odločite, da odstopite od pogodbe, boste morali plačati storitev za čas, ko ste jo uporabljali. Če je bila storitev iz pogodbe v celoti opravljena pred iztekom 14-dnevnega roka (npr. beljenje sten), ne morete več odstopiti od pogodbe, saj je bilo naročeno delo opravljeno.

Ni pravice od odstopa za nujne storitve

Posebna pravila veljajo za mala podjetja in obrtnike, kot je na primer vodovodar. Pravica do odstopa od pogodbe ne velja v primeru naročila nujnih popravil in vzdrževalnih del. Če ste denimo za nujno popravilo tuša poklicali vodovodarja, od pogodbe ne morete odstopiti po tem, ko ste se dogovorili o ceni storitve.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje

  v tem primeru 28 držav EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

  Retour au texte en cours.