Posljednji put provjereno: 16/09/2020

Roditeljski dopust

Utječe li Brexit na vas?

Zaposlenici neovisno o spolu i vrsti ugovora (nepuno radno vrijeme, puno radno vrijeme itd.) imaju pravo na roditeljski dopust nakon rođenja ili posvajanja djeteta.

Nemate pravo otpustiti zaposlenika zato što je zatražio roditeljski dopust, niti postupati prema njemu nepovoljnije nego prema ostalim zaposlenicima.

Svaki od oba roditelja imaju pravo na najmanje 4 mjeseca dopusta. Zaposlenici u pravilu ne mogu prenijeti svoje pravo na dopust na drugog roditelja. No u pojedinim državama dozvoljeno je prenijeti dio prava na dopust, ali ne više od 3 mjeseca.

U skladu s pravilima EU-a zaposlenici mogu uzeti roditeljski dopust u bilo koje doba do 8. godine života djeteta. Međutim u nekim državama ta dobna granica u skladu s nacionalnim zakonima može biti i niža.

Nakon roditeljskog dopusta, zaposlenik se ima pravo vratiti na isto radno mjesto. Ako to nije moguće, dužni ste mu ponuditi sličan posao u skladu s njegovim ugovorom o radu.

Ako zaposlenik koji se vratio na posao zatraži privremenu promjenu radnog vremena / načina rada, obvezni ste njegov zahtjev uzeti u obzir te imati valjani poslovni razlog za odbijanje zahtjeva.

Povezane teme:

Povezane teme

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravilima EU-a koja se primjenjuju na vaše poduzeće / riješite probleme s javnim tijelom

Potpora lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: