Nazadnje pregledano: 02/01/2023

Starševski dopust

Delavke in delavci imajo pravico do starševskega dopusta ob rojstvu ali posvojitvi otroka, ne glede na vrsto pogodbe o zaposlitvi (za krajši, polni delovni čas itd.).

Delavca, ki je zaprosil za starševski dopust, delodajalec ne more odpustiti ali ga obravnavati drugače kot preostale zaposlene.

Vsak od staršev ima pravico do najmanj 4 mesecev starševskega dopusta. Praviloma velja, da delavec ne more prenesti pravice do starševskega dopusta na drugega starša. Toda v nekaterih državah je dovoljeno prenesti del svojega dopusta, vendar največ 3 mesece.

Opozorilo

Po zakonodaji EU lahko delavec odide na starševski dopust kadarkoli, dokler otrok ne dopolni starosti 8 let. Ta starostna omejitev je po zakonodaji nekaterih držav lahko nižja.

Po končanem starševskem dopustu ima zaposleni pravico do vrnitve na isto delovno mesto. Če to ni mogoče, mu mora delodajalec ponuditi podobno delovno mesto v skladu z delovno pogodbo.

Če delavec po vrnitvi s starševskega dopusta zaprosi za začasno spremembo delovnega časa/vzorca, mora delodajalec to prošnjo ustrezno upoštevati in navesti poslovni razlog za morebitno zavrnitev.

Glej tudi:

Glej tudi

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Ali se vaše vprašanje nanaša na poslovanje čez mejo, na primer izvoz ali širitev v drugo državo EU? V tem primeru vam mreža Enterprise Europe Network svetuje brezplačno.

Za iskanje ustrezne pomoči lahko uporabite tudi iskalnik služb za pomoč.

Daj to stran v skupno rabo: