Posljednji put provjereno: 08/04/2020

Jednako postupanje i slobodno kretanje

Utječe li Brexit na vas?

Radnici iz drugih država članica EU-a - jednako postupanje i radne dozvole

Kao poslodavac imate pravo na zapošljavanje radnika iz bilo koje države članice EU-a. Pritom ste obvezni prema tražiteljima zaposlenja iz drugih država članica EU-a postupati jednako kao i prema tražiteljima zaposlenja iz vlastite države. Tijekom postupka zapošljavanja ne smijete nametati diskriminacijske kriterije, primjerice na temelju državljanstva. Osim toga, državljanima svih država članica EU-a dužni ste osigurati jednake radne uvjete (plaću, plaćeni godišnji odmor itd.) kao i vlastitim državljanima. Tražiteljima zaposlenja iz jedne države članice EU-a u načelu nije potrebna radna dozvola za rad u drugoj državi članici.

Međutim, državljanima Hrvatske i dalje može biti potrebna radna dozvola u Austriji, a nekim građanima EU-a potrebna je radna dozvola ako se žele zaposliti u Hrvatskoj. Doznajte više o radnim dozvolama u EU-u.

Od tražitelja zaposlenja iz drugih država članica EU-a možete zatražiti da dokažu svoje jezične vještine potrebne za radno mjesto, ali razina poznavanja jezika mora biti razmjerna potrebama radnog mjesta.

Isto tako zakonom je zabranjena diskriminacija na temelju:

Pomoć pri zapošljavanju možete dobiti diljem Europske unije na portalu europske službe za zapošljavanje - EURES .

Ako je vaše poduzeće smješteno u pograničnoj regiji, na EURES-u možete pronaći savjete o administrativnim pitanjima povezanima sa zaposlenicima koji putuju na posao iz susjedne države.

Povezane teme

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravilima EU-a koja se primjenjuju na vaše poduzeće / riješite probleme s javnim tijelom

Potpora lokalnim poduzećima

Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: