Posljednji put provjereno: 09/04/2019

Jednako postupanje i slobodno kretanje

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Radnici iz drugih država članica EU-a - jednako postupanje i radne dozvole

Kao poslodavac imate pravo na zapošljavanje radnika iz bilo koje države članice EU-a. Pritom ste obvezni prema tražiteljima zaposlenja iz drugih država članica EU-a postupati jednako kao i prema tražiteljima zaposlenja iz vlastite države. Tijekom postupka zapošljavanja ne smijete nametati diskriminacijske kriterije, primjerice na temelju državljanstva. Osim toga, državljanima svih država članica EU-a dužni ste osigurati jednake radne uvjete (plaću, plaćeni godišnji odmor itd.) kao i vlastitim državljanima. Tražiteljima zaposlenja iz jedne države članice EU-a u načelu nije potrebna radna dozvola za rad u drugoj državi članici.

Međutim, državljanima Hrvatske i dalje može biti potrebna radna dozvola u Austriji, a nekim građanima EU-a potrebna je radna dozvola ako se žele zaposliti u Hrvatskoj. Doznajte više o radnim dozvolama u EU-u.

Od tražitelja zaposlenja iz drugih država članica EU-a možete zatražiti da dokažu svoje jezične vještine potrebne za radno mjesto, ali razina poznavanja jezika mora biti razmjerna potrebama radnog mjesta.

Isto tako zakonom je zabranjena diskriminacija na temelju:

Pomoć pri zapošljavanju možete dobiti diljem Europske unije na portalu europske službe za zapošljavanje - EURES .

Ako je vaše poduzeće smješteno u pograničnoj regiji, na EURES-u možete pronaći savjete o administrativnim pitanjima povezanima sa zaposlenicima koji putuju na posao iz susjedne države.

Povezane teme

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Potpora lokalnim poduzećima - Imate li pitanja o poslovanju preko granica, primjerice o izvozu ili širenju u drugu državu EU-a? Ako imate, Europska poduzetnička mreža može vam dati besplatan savjet.

Podijeli: