Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
  
	Twit it
  
	Povej naprej: Google+
  
	linkedIn

Nakupovanje

Posodobitev : 14/03/2014

Garancija

S 13. junijem 2014 bodo v EU začela veljati nova pravila o pravicah potrošnikov. Več o vaših novih pravicah English in drugih spremembah.

Dveletna garancija

Izdelek, ki ste ga kupili kjerkoli v EU, lahko v dveh letih vrnete in zahtevate njegovo popravilo ali zamenjavo, če se izkaže, da ima napako oziroma da ne ustreza oglaševanemu izdelku. Če izdelka ni mogoče popraviti ali zamenjati v razumnem času ali brez težav, lahko zahtevate vračilo denarja ali znižanje cene.

Dveletna garancija začne veljati od dneva dostave izdelka. Prodajalca morate o napaki obvestiti v dveh mesecih po njenem odkritju.

Za napake odgovarja prodajalec, v nekaterih državah EU pa se lahko obrnete tudi na proizvajalca.

Primer

Neskladnost blaga

Janez je kupil prenosni računalnik, ki je deloval normalno. Šele po več kot letu dni je ugotovil, da ima računalnik manjši spomin od predvidenega.

Čeprav tega ni takoj opazil in je računalnik lahko brez težav uporabljal še naprej, izdelek ni ustrezal oglaševanemu opisu ob nakupu.  Janez je zato lahko od prodajalca zahteval vračilo denarja.

Dodatna garancija prodajalca

V trgovinah vam pogosto ponudijo dodatno garancijo, ki je že vključena v ceno ali pa zanjo zahtevajo doplačilo. Dodatna garancija ne nadomesti dveletne garancije, ki še vedno velja.

Podobno velja v primeru, kadar kupite nov izdelek v trgovini ceneje, vendar „brez“ garancije. To pomeni, da izdelek nima nobene dodatne garancije. Za izdelek namreč še vedno velja dveletna garancija, če se izkaže, da ima napako oziroma da ne ustreza oglaševanemu izdelku.

Primer

Tržna garancija ne more nadomestiti veljavnosti dveletne garancije

Mojca je kupila sušilec za lase s šestmesečno garancijo prodajalca.

Po osmih mesecih se je sušilec pokvaril in odnesla ga ja nazaj v trgovino, kjer so ji dejali, da je garancija sušilca potekla in da ji ne morejo vrniti denarja.

Mojca jih je pravilno opozorila, da za sušilec velja dveletna garancija v skladu z evropsko zakonodajo za varstvo potrošnikov in da šestmesečna garancija predstavlja samo dodatno zaščito.

Rabljeno blago

Za rabljeno blago se lahko kupec in prodajalec dogovorita za garancijski rok do dveh let, vendar ta rok ne sme biti krajši od enega leta, kar mora kupec ob nakupu vedeti.

Potrebujete pomoč?

Potrebujete pomoč?

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Footnote

V tem primeru 27 držav članic EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

Retour au texte en cours.