Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 29/05/2017

Garancije in vračila

Po pravilih EU mora prodajalec blago, ki je okvarjeno ali ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani izdelek, popraviti, zamenjati, ponuditi kupcu znižano ceno oziroma vrniti denar.

Pri nakupu blaga ali storitve na spletu ali zunaj trgovine (po telefonu, kataloška prodaja, prodajni zastopnik na domu) ima kupec tudi pravico, da naročilo iz kakršnegakoli razloga in brez obrazložitve prekliče ali vrne v 14 dneh.

Pogoji za uveljavitev garancije ali odstop od nakupa:

Reklamacija izdelkov z napako

Brezplačna dveletna garancija (zakonski garancijski rok) za vse vrste blaga

Po pravilih EU velja za nakupe v trgovini, na spletu ali prek kataloške prodaje najmanj dveletni brezplačni garancijski rok.

Dveletna garancija je minimalna pravica potrošnikov. Nacionalni predpisi lahko dajejo še dodatno varstvo, toda vsak odmik od pravil EU mora biti vedno v korist potrošnika.

Če je izdelek, ki ga kupimo kjerkoli v EU, okvarjen ali ni videti oziroma ne deluje tako kot oglaševani, ga mora prodajalec popraviti ali zamenjati brezplačno oziroma kupcu ponuditi znižano ceno ali vrniti denar v celoti.

Na splošno velja, da lahko polno ali delno vračilo denarja zahtevamo, samo kadar izdelka ni mogoče popraviti ali zamenjati.

Do vračila denarja ne bomo upravičeni pri manjših napakah, kot je denimo praska na škatlici CD.

Popravilo, zamenjava, vračilo blaga

Dveletna garancija začne veljati, ko kupec prejme blago.

 • V nekaterih državah EU je treba prodajalca obvestiti o napaki v dveh mesecih od prejema izdelka, drugače lahko pravica do garancije zapade.
 • V šestih mesecih od prejema izdelka je treba prodajalcu samo pokazati, da je izdelek okvarjen ali da ne ustreza oglaševanemu izdelku.
 • Po šestih mesecih mora kupec v večini držav EU dokazati, da je bil izdelek okvarjen že ob prejemu: dokazati je na primer treba, da je okvara posledica slabe kakovosti materiala.

Za odpravo napake je odgovoren prodajalec. V nekaterih državah EU lahko zahtevate popravilo tudi od proizvajalca.

Pri evropskem potrošniškem centruEnglish v vaši državi vam bodo pomagali pri težavah z izdelki, ki ste jih kupili ali naročili v drugi državi EU.

Praktični primer: Neustreznost izdelka ni vedno takoj očitna

Miro je naročil prenosni računalnik, ki je povsem v redu deloval. Šele več kot leto dni po nakupu je ugotovil, da spomin računalnika ni tako zmogljiv, kot je bilo navedeno v opisu.

Čeprav ta napaka ni bila takoj vidna in je prenosnik sicer brez težav uporabljal, izdelek vseeno ni ustrezal oglaševanim ali ob nakupu dogovorjenim lastnostim. Miru je zato prodajalec odobril delno vračilo denarja.

Dodatna garancija (tržna garancija prodajalca ali proizvajalca)

Prodajalec ali proizvajalec pogosto ponudita tudi dodatno tržno garancijo, ki je bodisi vključena v ceno izdelka bodisi je treba zanjo doplačati.

Ta garancija pomeni dodatno varstvo, nikakor pa ne nadomesti ali skrajša minimalne dveletne garancije, ki je obvezna po pravilih EU.

Podobno velja, kadar prodajalec proda izdelek po nižji ceni, vendar „brez garancije‟: to samo pomeni, da kupec nima dodatnega varstva, vedno pa lahko uveljavlja dveletno brezplačno garancijo, če se izkaže, da je izdelek okvarjen ali da ne ustreza oglaševanemu.

Praktični primer: Dodatna tržna garancija ne more skrajšati obvezne dveletne garancije

Karla je kupila sušilec za lase s šestmesečno garancijo prodajalca.

Ko se je sušilec po osmih mesecih pokvaril, ga je odnesla nazaj v trgovino. Prodajalec ji je zatrjeval, da ni upravičena do denarnega nadomestila, ker je garancija že potekla.

Karla ga je povsem pravilno opozorila, da ima po potrošniškem pravu EU pravico do dveletne brezplačne garancije in da je garancija prodajalca vsebovala le dodatne storitve. Prodajalec je sušilec za lase zamenjal z novim.

Rabljeno blago

Minimalni dveletni garancijski rok velja tudi za rabljene izdelke, kupljene v trgovini, ne velja pa za izdelke, ki jih kupimo od posameznikov zasebno ali na licitaciji.

V nekaterih državah EU se prodajalec in kupec rabljenega izdelka lahko dogovorita o krajšem garancijskem roku, ki pa ne sme biti krajši od enega leta. Kupec mora biti o tem ob nakupu jasno obveščen.

 

Natančnejše informacije o pravicah, ki jih ima potrošnik po nacionalnem pravu države, v kateri je kupil izdelek, vsebujejo predpisi o zakonskem garancijskem roku in tržni garanciji:

Izberite državo

* Nacionalni organi še niso poslali informacij

Preklic naročila in vračilo kupljenega izdelka

14-dnevni rok za preklic in vračilo blaga, kupljenega zunaj trgovine (na spletu, po telefonu, kataloška prodaja)

V EU ima kupec pravico to blago vrniti v 14 dneh z vračilom celotne kupnine. To lahko stori iz kakršnegakoli vzroka – tudi če si samo premisli.

14-dnevno obdobje za razmislek ne velja za nekatere izdelke, denimo:

 • letalske in železniške vozovnice, koncertne vstopnice, rezervacijo hotelske sobe ali avtomobila in gostinske storitve za določen datum,
 • redno dostavo hrane in pijače (npr. redna dostava mleka),
 • blago, izdelano po naročilu (npr. po meri narejena obleka),
 • zapečatene avdio ali video posnetke ali računalniško programsko opremo, npr. nosilce DVD, pri katerih ste po prejemu odlepili varnostni pečat,
 • spletno digitalno vsebino, če se je prenos ali pretakanje že začelo,
 • blago, kupljeno zasebno pri posamezniku, ne pri podjetju,
 • nujna popravila in vzdrževalna dela – če ste denimo za nujno popravilo tuša poklicali vodovodarja in ste se dogovorili o ceni storitve, storitve ne morete več preklicati.

Ob nakupu blaga v trgovini kupec po zakonodaji EU nima pravice do vračila blaga (zamenjava ali povračilo kupnine), razen če je izdelek okvarjen. Kljub temu veliko trgovcev kupcem omogoča, da v določenem obdobju kupljeno blago vrnejo ali zamenjajo. Svetujemo, da pri trgovcu najprej preverite pogoje vračanja izdelkov.

Praktični primer: Pri nekaterih nakupih si ne morete več premisliti

Jane je na spletu kupila vstopnico za koncert skupine U2 na Irskem. Naslednji dan je izvedela, da je na dan koncerta ne bo na Irskem, zato je skušala vstopnico vrniti. Vendar pa spletni trgovec ni hotel sprejeti vstopnice in ji vrniti denarja.

Preklic naročila

Obdobje za „premislek‟ poteče v 14 dneh od dneva prejema blaga. Pri pogodbah o storitvi obdobje za premislek poteče v 14 dneh od sklenitve pogodbe. Če rok za premislek poteče na nedelovni dan, se podaljša do naslednjega delovnega dne.

Prodajalca je treba obvestitio odločitvi o preklicu naročila. Ni dovolj, da mu samo pošljete nazaj blago. Prodajalec mora kupcu dati vzorčno odstopno izjavo , ki jo lahko po potrebi uporabi za odstop od pogodbe.

Nerabljeno blago je treba vrniti v 14 dneh od obvestila trgovcu

Lahko tudi združite obveznost obveščanja trgovca in pošiljanja blaga, tako da pisno izjavo priložite blagu, ki ga vračate po pošti, ali jo pošljete po telefaksu ali elektronski pošti.

Trgovec vam mora v 14 dneh od prejema vaše izjave o odstopu od pogodbe vrniti znesek kupnine, vendar pa se rok lahko podaljša, če v tem času ni prejel vrnjenega blaga ali dokazila, da ste ga poslali.

Vrnjeni znesek mora zajemati tudi poštnino, ki ste jo plačali ob nakupu blaga. Po drugi strani pa vam trgovec lahko zaračuna dodatne stroške poštnine, če ste sami zahtevali nestandardno (hitro) dostavo.

Trgovec mora kupca obvestiti, da bo moral sam plačati stroške vračila blaga. Če tega ne stori, stroške krije sam. Kupcu ni treba plačati stroškov, o katerih ni bil obveščen.

Pri večjih kosih blaga (denimo velikih gospodinjskih napravah) vam mora trgovec dati vsaj oceno stroška vrnitve blaga.

Večje kose, ki ste jih kupili pri prodajnem zastopniku na domu in so vam bili nemudoma dostavljeni, mora na lastne stroške odpeljati trgovec.

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje