Navigacijska pot

Posodobitev : 20/04/2016

work

Prenos nadomestila za brezposelnost

Na splošno velja, da morajo prejemniki nadomestila za brezposelnost prebivati v državi, ki jim plačuje nadomestilo. Vendar je v določenih okoliščinah mogoče prejemati nadomestilo za brezposelnost od države, kjer ste izgubili delo, tudi kadar odidete v drugo državo EU, da bi tam našli novo zaposlitev.

Iz države EU, kjer ste nazadnje delali, lahko nadomestilo za brezposelnost prejemate še najmanj 3 mesece in največ do 6 mesecev, odvisno od ustanove, ki vam izplačuje nadomestilo.

To je mogoče v naslednjih okoliščinah:

  • oseba je polno brezposelna (ne delno oziroma s prekinitvami),
  • oseba je upravičena do nadomestila za brezposelnost v državi, kjer je postala brezposelna.

Preden odidete v drugo državo, morate:

  • biti vsaj 4 tedne prijavljeni na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste postali brezposelni (možne so izjeme),
  • zaprositi na zavodu za zaposlovanje za obrazec U2 ( nekdanji obrazec E 303), tj. za dovoljenje za prenos nadomestila za brezposelnost.

To dovoljenje velja samo za eno tujo državo. Če boste želeli nadomestilo prenesti še v kako državo, boste morali znova zaprositi za obrazec U2. Na zavodu se pozanimajte, ali morate za dovoljenje zaprositi osebno v matični državi ali to lahko storite tudi iz tujine.

Ob prihodu v tujo državo se morate:

  • prijaviti kot iskalec dela na njihovem zavodu za zaposlovanje, in sicer v 7 dneh od datuma, ko niste več dosegljivi za zavod za zaposlovanje v državi, iz katere ste odšli;
  • priložiti ob prijavi na zavodu obrazec U2 (nekdanji obrazec E303);
  • privoliti v kontrole, ki so jih v tej državi deležni prejemniki nadomestila za brezposelnost, kot če bi tudi sami prejemali nadomestilo od te države.

Priporočamo vam, da se pozanimate o pravicah in dolžnostih, ki jih imajo iskalci zaposlitve v tej državi. Morda se precej razlikujejo od pravic in dolžnosti, ki ste jih imeli v državi, kjer ste izgubili delo.

Na bančni račun v državi, kjer ste postali brezposelni, boste nato prejemali enak znesek še naprej.

Če želite ohraniti pravico do nadomestila, se morate v državo, ki vam plačuje nadomestilo, vrniti še pred potekom roka za bivanje ali na dan, ko poteče rok bivanja.

Za hrvaške državljane velja v nekaterih državah EU začasna omejitev pravice do zaposlitve.

Če v tujini ostanete dlje kot 3 mesece

Če želite v tujini ostati dlje kot 3 mesece, boste morali na zavodu za zaposlovanje v državi, kjer ste postali brezposelni, zaprositi za podaljšanje bivanja in prošnjo obrazložiti.  Predvsem jih morate prepričati, da se vam zaposlitev v tujini dejansko obeta, sicer vam lahko podaljšanje bivanja zavrnejo.

Za podaljšanje zaprosite čim prej, vsekakor pa pred iztekom trimesečnega obdobja.

Enako obravnavanje

Ko v tujini iščete delo, imate enake pravice kot državljani tiste države, kar zadeva:

  • dostopnost delovnega mesta,
  • pomoč zavoda za zaposlovanje,
  • finančno podporo v času, ko iščete delo.

Morda se boste morali najprej aktivno lotiti iskanja dela, preden vam bodo pristojni organi v tuji državi odobrili finančno pomoč v času iskanja dela, denimo ugodno posojilo za brezposelne, ki želijo ustanoviti podjetje.  Kot aktivno iskanje dela lahko šteje, da v državi prebivate in iščete delo razumno dolgo.

Zakonodaja EU
Javna posvetovanja
Iščete zaposlitev v tujini?
prostih delovnih mest
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje

V tem primeru 27 držav EU in Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica

Retour au texte en cours.