Menu

Udstationering af medarbejdere

Udstationering af arbejdstagere i EU er underlagt veldefinerede regler. Som arbejdsgiver skal du overholde reglerne for udstationering, hvis:

  • du sender en medarbejder til et andet EU-land i en bestemt periode for at levere en serviceydelse til en forretningspartner, som du har kontrakt med
  • du sender en medarbejder på arbejde i en virksomhed, du selv ejer, i et andet EU-land.

I begge tilfælde skal der være et ansættelsesforhold mellem dig og den udstationerede.

Udstationeringsreglerne gælder også, når en person kommer for at arbejde for dig fra et andet EU-land end det, hvor din virksomhed er registreret eller drives, og ansættes gennem et vikarbureau. I givet fald skal der være et ansættelsesforhold mellem arbejdstageren og det vikarbureau eller arbejdsformidlingskontor, du bruger. Du kan også udstationere arbejdstagere, der er tredjelandsstatsborgere (ikke-EU), forudsat at de har lovligt ophold i et EU-land. EU's udstationeringsregler gælder også for dem.

Advarsel

Udstationerede arbejdstagere skal som hovedregel have været registreret i deres hjemlands socialsikringssystem i mindst 1 måned, inden de udstationeres. Kortere perioder kan tillades på grundlag af en vurdering af den konkrete sag.

Ansættelsesvilkår i værtslandet

Du skal sikre, at dine medarbejdere har de samme ansættelsesvilkår under udstationeringen, som dem, der gælder – enten ved lov eller alment gældende overenskomster – i værtslandet med hensyn til:

  • mindstekrav for hvileperioder
  • loft over arbejdstiden
  • mindste antal betalte feriedage pr. år
  • aflønning (inklusive alle obligatoriske elementer heraf) som defineret i national lovgivning eller alment gældende overenskomster
  • arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladsen
  • forholdsregler til beskyttelse af gravide, kvinder, der lige har født, og unge under 18 år
  • ligebehandling af mænd og kvinder
  • betingelserne for indkvartering af arbejdstagerne i værtslandet, hvis dette stilles til rådighed af en arbejdsgiver
  • ydelser eller godtgørelse af udgifter til dækning af udgifter til rejse, kost og logi, når der er behov herfor under udstationeringen.

Hvis ansættelsesvilkårene er mere fordelagtige for dine medarbejdere i dit eget land end i værtslandet, bør du lade disse vilkår gælde under udstationeringen.

For andre sektorer end byggesektoren er kravene om aflønning og årlige feriedage ikke obligatoriske, hvis

  • den indledende installering og/eller indledende montering af visse produkter, der udføres af specialiserede medarbejdere i virksomheden, er en integreret del af aftalen med jeres partner i det andet land, og
  • dine medarbejdere er udstationeret i det andet land i en periode på under otte dage om året.

Advarsel

EU-lande kan – efter at have hørt repræsentanter for medarbejdere og arbejdsgivere – beslutte, at værtslandets krav om aflønning og årlige feriedage ikke skal gælde, hvis hele udstationeringsperioden varer under 1 måned. Denne undtagelse gælder ikke for arbejdstagere, der er udstationeret gennem vikarbureauer.

Oplysninger, som du skal give dine udstationerede arbejdstagere

Hvis du udstationerer dine medarbejdere i en sammenhængende periode på mere end fire uger, skal du inden afrejsen skriftligt orientere dem om følgende:

  • det land eller de lande, hvor dine medarbejdere skal arbejde (værtslandet)
  • den forventede varighed af arbejdet i udlandet
  • den valuta, som lønnen vil blive udbetalt i
  • eventuelle ydelser (kontante eller andre) relateret til arbejdet
  • om der ydes hjemtransport og i så fald på hvilke betingelser
  • aflønning i overensstemmelse med gældende lovgivning i værtslandet
  • eventuelle særlige godtgørelser i forbindelse med udstationeringen
  • ordninger for godtgørelse af udgifter til rejse og logi
  • et link til værtslandets officielle website om udstationerede arbejdstagere.

Bemærk, at du i visse EU-lande også skal informere arbejdstagere, der er udstationeret i kortere tid end en sammenhængende periode på fire uger.

Længerevarende udstationering

Hvis udstationeringsperioden er længere end 12 måneder (eller 18 måneder, hvis du indgiver en begrundet meddelelse til værtslandet), skal du sikre, at dine medarbejdere er omfattet af alle de obligatoriske arbejds- og ansættelsesvilkår i værtslandet, bortset fra dem, der vedrører ophævelse af deres kontrakt eller supplerende pensionsydelser.

Du kan finde flere oplysninger om proceduren for begrundede meddelelser på værtslandets website.

Oplysninger, som du skal give til myndighederne i værtslandet

Som arbejdsgiver skal du også sende en meddelelse til myndighederne i værtslandet, inden (eller senest når) udstationeringen begynder, som minimum med følgende oplysninger:

  • arbejdsgiverens identitet
  • antal udstationerede arbejdstagere
  • arbejdsgiverens kontaktperson
  • arbejdspladsens adresse på udstationeringsstedet
  • udstationeringens forventede varighed, herunder start- og slutdatoer
  • den type tjenesteydelse, der leveres under udstationeringen
  • en kontaktperson, der skal være bindeled med myndighederne i værtslandet.

Husk, at værtslandene kan bede om flere oplysninger. Du skal indsende meddelelsen på værtslandets officielle sprog eller på et andet sprog, det accepterer.

Du skal desuden underrette den kompetente institution i værtslandet om eventuelle ændringer, f.eks. hvis udstationeringen ikke finder sted eller afbrydes.

Se den fuldstændige oplysningspligt på værtslandets website.

Regler om social sikring for udstationerede arbejdstagere

Dine udstationerede medarbejdere kan under deres midlertidige arbejdsophold i et andet EU-land blive ved med at være dækket af socialsikringssystemet i det land, de arbejdede i inden udstationeringen, og det kan du også, hvis du er selvstændig.

Som arbejdsgiver skal du på forhånd informere værtslandets myndigheder om udstationeringen og anmode om en formular kaldet et personbåret dokument A1 (PD A1) hos socialsikringsinstitutionen i det land, hvor dine medarbejdere er forsikret. PD A1-formularen bekræfter, at den udstationerede medarbejder er registreret i socialsikringssystemet i deres hjemland og ikke behøver at betale sociale bidrag i værtslandet.

Når du anmoder om en PD A1-formular, skal du angive start- og slutdatoen for udstationeringen i det andet EU-land. Den længste periode, du kan angive i formularen, er 24 måneder.

Hvis udstationeringen varer længere end 24 måneder, kan du som arbejdsgiver:

  • enten anmode udstederen af PD A1-formularen om at forlænge perioden – det sker ikke automatisk og vil afhænge af en gensidig aftale mellem hjemlandet og værtslandet
  • eller sørge for, at din medarbejder bliver dækket af social sikring i værtslandet.

Forretningsrejser og udstationerede arbejdstagere

Hvis du sender arbejdstagere på forretningsrejse i et andet EU-land for at deltage i konferencer, møder, messer, kurser osv., er disse arbejdstagere ikke udstationerede arbejdstagere. Sådanne forretningsrejser falder ikke ind under reglerne for udstationerede arbejdstagere, da arbejdstagerne i denne forbindelse ikke leverer en tjenesteydelse i værtslandet.

Med hensyn til social sikring skal du dog, hvis du sender dine arbejdstagere på forretningsrejse, så vidt muligt på forhånd underrette værtslandets myndigheder og anmode om formularen personbåret dokument A1 (PD A1).

Nationale websites

Hvert EU-land har et website med detaljerede oplysninger om udstationering af arbejdstagere i udlandet. På de nationale websites kan du også finde kontaktpunkter, der samarbejder og udveksler oplysninger, overvåger ansættelsesvilkårene under udstationeringen og følger op på påståede overtrædelser af reglerne.

Yderligere oplysninger om det specifikke EU-land, dine medarbejdere skal arbejde i, findes på det relevante nationale website nedenfor.

Vælg land Åbn Luk

Nationale forbindelseskontorer

Hvert land har en kompetent myndighed, der kan besvare spørgsmål om udstationering af arbejdstagere. Du finder kontaktoplysningerne for disse nationale forbindelseskontorer under Spørg de nationale myndigheder nedenfor.

Flere oplysninger

Se den korte vejledning om udstationering af arbejdstagere for yderligere oplysninger om udstationerede arbejdstagere i EU.

Se også den praktiske vejledning til lovgivning om udstationering.

Du er selvstændig og planlægger at arbejde i udlandet i nogle måneder. Under ofte stillede spørgsmål (FAQ) kan du læse mere om de påkrævede formaliteter.

Se også

EU-lovgivning

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Din EURES-vejleder

Din EURES-vejleder kan informere dig om arbejdsvilkår og hjælpe dig med rekrutteringsprocedurerne i dit land eller i din region i udlandet.

Har du spørgsmål vedrørende drift af en grænseoverskridende virksomhed, f.eks. eksport eller udvidelse til et andet EU-land? Så kan Enterprise Europe Network tilbyde dig gratis rådgivning.

Du kan også bruge vejviser til bistandstjenester til at finde den rette hjælpe- eller rådgivningstjeneste.

Senest tjekket: 26/07/2024
Del denne side