Cale de navigare

Ultima verificare 22/01/2018

Drepturi de proprietate intelectuală

Începând cu data de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere ratificat stabilește o altă dată sau Consiliul European și Regatul Unit decid în mod unanim să prelungească perioada de negociere de doi ani. Informații suplimentare despre consecințele juridice pentru întreprinderi:

Ce înseamnă proprietate intelectuală?

Proprietatea intelectuală include produse, acțiuni sau procese pe care le-ați creat și care vă oferă un avantaj competitiv.

Există trei subcategorii:

  • Proprietatea industrială: invenții (brevete), mărci înregistrate, desene industriale, noi varietăți de plante și indicații de origine geografică
  • Opere artistice protejate de drepturile de autor: lucrări literare și artistice originale, muzică, programe de radio și televiziune, software, baze de date, proiecte arhitecturale, creații publicitare și de multimedia
  • Strategii comerciale: secrete comerciale, know-how, acorduri de confidențialitate, producție rapidă.

Cum îmi pot proteja drepturile de proprietate intelectuală?

Vă puteți proteja proprietatea intelectuală cu ajutorul drepturilor stabilite de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI). Forma de protecție depinde de tipul de proprietate intelectuală:

  • brevetele - vă permit să împiedicați părțile terțe să fabrice, să utilizeze sau să vândă invenția dumneavoastră pe o anumită perioadă de timp, în funcție de tipul de invenție
  • mărcile înregistrate - protejează numele produsului, împiedicând alte companii să vândă un produs cu aceeași denumire
  • drepturile de autor - vă permit să controlați producția, distribuția, difuzarea sau reprezentarea publică a operei dumneavoastră. Drepturile de autor se acordă automat, fără să fie necesară înregistrarea oficială. Puteți folosi imediat simbolul drepturilor de autor (©).

Drepturile de proprietate intelectuală sunt protejate mai ales de legislațiile naționale și mai puțin de legislația UE. Apărarea lor în fiecare țară din UE poate fi complicată și costisitoare. Puteți face economie de timp și bani protejându-vă proprietatea intelectuală la nivelul UE.

Dacă vă desfășurați activitatea în mai multe țări din UE, marca înregistrată a Uniunii Europene și modelul sau desenul comunitar înregistrat vă oferă protecție în toate cele 28 de state membre și nu trebuie să vă înregistrați decât o singură dată. Vă puteți înregistra marca sau desenul ori modelul în oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE, depunând o singură cerere la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. Suma pe care trebuie să o achitați este de 850 EUR pentru o marcă înregistrată și de 350 EUR pentru un desen sau model industrial comunitar.

Pentru a obține un brevet național vă puteți adresa oficiului competent din țara UE în cauză, iar pentru a obține un brevet european trebuie să depuneți o cerere la Oficiul European de Brevete. Totuși, brevetul european trebuie să fie validat de oficiul național de breveteEnglish din fiecare țară în care aveți nevoie de protecție. În anumite țări, legislația naționalăEnglish prevede traducerea brevetului sau plata unei taxe până la o anumită dată. Aici găsiți informații suplimentare despre costuri și proceduri, furnizate de oficiile pentru protecția proprietății intelectuale din 30 de țări europene.

Informații detaliate, pe țări:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Contrafacerea (imitarea frauduloasă a unui produs de marcă) și pirateria (copierea neautorizată a unui produs protejat de drepturile de proprietate intelectuală) au atins proporții alarmante. Ele au implicații majore asupra inovării, creșterii, ocupării forței de muncă, siguranței și sănătății consumatorilor.

În funcție de legislația națională și de țara de proveniență a bunurilor contrafăcute, autoritățile la care trebuie să apelați sunt autoritățile vamale, organismele de supraveghere a pieței (inspectoratele comerciale), poliția sau oficiile de brevete și mărci.

Protecție împotriva contrafacerii

Administrațiile vamale sunt în linia întâi a luptei pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală la granițele UE. Puteți solicita reținerea produselor suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală completând o cerere de intervențiefrançaisDeutschEnglish a autorităților vamale naționale.

Deși cererile de intervenție se depun la nivel național, ele pot beneficia de aceleași statut juridic în toate țările din UE.

FormularelefrançaisDeutschEnglish și manualulfrançaisDeutschEnglish privind depunerea unei cereri de intervenție a autorităților vamale

A se vedea și:

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene vă poate oferi consiliere gratuită. Pentru a-l ajuta pe consilierul din regiunea dumneavoastră să răspundă corect și la timp, vă rugăm să oferiți cât mai multe informații.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Serviciul european de asistenţă pentru DPIEnglish

Consiliere și formare gratuită pe tema gestionării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul proiectelor cofinanțate de UE sau al acordurilor comerciale transnaționale

Serviciul de asistență pentru IMM-uri în materie de DPIEnglish

Consiliere gratuită și instrumente pentru gestiunea drepturilor de proprietate intelectuală în China, America Latină și Asia de Sud-Est

InnovAccessEnglish

Măsuri naționale de sprijin, proceduri de înregistrare și informații despre legislație furnizate de oficii pentru DPI din 30 de țări europene