Meniu

Lucrători detașați

Angajatorul dumneavoastră vă poate trimite să lucrați temporar în altă țară din UE. În această perioadă, veți primi statutul de lucrător detașat și veți beneficia de aceleași condiții de lucru și drepturi de bază ca și lucrătorii din țara-gazdă, până în momentul în care se termină detașarea.

Detașarea poate dura atât cât este necesar pentru a îndeplini o sarcină. Odată încheiată detașarea, vă reîntoarceți la locul dumneavoastră de muncă în țara din care ați fost detașat.

Condiții de muncă

Vi se vor aplica termenii și condițiile de muncă și de angajare din țara-gazdă, dacă acestea sunt mai avantajoase decât cele din țara de origine. Aceste condiții vizează:

  • toate elementele de bază ale remunerației, așa cum sunt definite în legislația națională sau în contractele colective de muncă universal aplicabile
  • indemnizațiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă suportate în țara-gazdă pe durata detașării (dacă vi se cere să călătoriți în timpul detașării)
  • perioadele maxime de lucru
  • perioadele minime de repaus
  • sănătatea și securitatea la locul de muncă
  • condițiile privind angajarea lucrătorilor, mai ales prin intermediul agențiilor care plasează lucrători temporari
  • condițiile de angajare pentru femeile însărcinate, femeile care au născut de curând și tineri (sub 18 ani)
  • egalitatea de tratament între femei și bărbați și alte norme de prevenire a discriminării
  • cazarea, dacă este asigurată de angajator

Alte drepturi

Pe durata detașării în altă țară din UE:

  • nu veți avea nevoie de permis de muncă
  • nu va trebui să solicitați recunoașterea calificărilor profesionale; însă, pentru unele profesii, vi se poate cere să dați o declarație scrisă: aflați mai multe despre recunoașterea calificărilor profesionale
  • nu trebuie să vă înregistrați pe lângă autoritățile de securitate socială din țara în care ați fost detașat, deoarece rămâneți asigurat în țara în care sunteți angajat în mod normal. Prin urmare, în timpul detașării dumneavoastră, nu acumulați drepturi suplimentare în materie de securitate socială, cum ar fi drepturile de pensie sau dreptul la prestații de șomaj, în țara în care ați fost detașat.
  • trebuie să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile competente, dacă detașarea durează mai mult 3 luni
  • nu veți acumula drepturi în vederea stabilirii reședinței permanente în țara-gazdă.

Detașarea pe termen lung

Dacă sunteți detașat pe o perioadă mai mare de 12 luni (sau 18 luni dacă angajatorul transmite o notificare motivată autorităților naționale din țara-gazdă), se aplică toate condițiile relevante de muncă și de încadrare în muncă din țara-gazdă, cu excepția celor referitoare la rezilierea contractelor și la pensiile suplimentare de muncă.

Dacă sunteți detașat în altă țară din UE pe o perioadă lungă de timp, v-ați putea dori ca membrii de familie să vi se alăture. Ei pot face acest lucru în virtutea propriilor lor drepturi de cetățeni europeni, dar nu ca persoane aflate în întreținerea dumneavoastră.

Impozitul pe venit

Dacă lucrați în țara-gazdă pe o perioadă mai mică de 6 luni, nu ar trebui să plătiți acolo impozit pe venit. Totuși, nu există norme valabile la nivel european care să stabilească țara în care vă vor fi impozitate veniturile pe durata detașării. Acest lucru poate fi stabilit fie de normele naționale, fie de acordurile fiscale între țările UE.

Asigurările sociale pe durata detașării în străinătate

Dacă sunteți lucrător detașat, pentru a rămâne în continuare acoperit de sistemul de securitate socială din țara de origine, va trebui ca angajatorul dumneavoastră să solicite formularul PD A1 en de la instituția de securitate socială din țara de origine și să informeze autoritățile din țara-gazdă. Dacă detașarea durează mai mult de 2 ani, puteți:

  • fie să vă afiliați la sistemul de securitate socială din țara în care ați fost detașat
  • fie să îi cereți angajatorului să solicite prelungirea perioadei de valabilitate a formularului de securitate socială pentru a vă permite să rămâneți asigurat în țara de origine. Prelungirea va fi acordată dacă se ajunge la un acord reciproc între autoritățile din ambele țări și este în interesul dumneavoastră.

Aflați mai multe despre prestațiile de securitate socială pe durata detașării în altă țară din UE.

Înainte de detașare

S-ar putea ca angajatorul dumneavoastră să trebuiască să transmită o notificare către autoritățile din țara-gazdă, în care să indice, printre altele:

  • funcția pe care o ocupați
  • durata detașării
  • datele dumneavoastră de contact și
  • orice alte date relevante.

Mai multe detalii în ghidul UE privind detașarea lucrătorilor en

Puteți consulta și ghidul practic al UE privind detașarea en .

Site-uri naționale privind detașarea

Verificați site-ul național din țara-gazdă pentru a afla care sunt termenii și condițiile de lucru pentru lucrătorii detașați, precum și informațiile de contact ale autorităților locale.

Site-uri naționale privind detașarea

Birouri naționale de legătură

În fiecare țară există o autoritate competentă care poate răspunde la întrebări privind detașarea lucrătorilor. Datele de contact ale acestor birouri naționale de legătură sunt disponibile mai jos, la secțiunea Contactați administrațiile naționale.

Întrebări şi răspunsuri

Mai multe informaţii

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 19/01/2023
Partajați această pagină