Cale de navigare

Actualizare : 09/10/2014

shopping

TVA

Plătiţi TVA-ul în ţara în care cumpăraţi

Dacă faceţi cumpărături în UE, ca persoană fizică, trebuie să plătiţi TVA-ul o singură dată, şi anume în ţara în care cumpăraţi.

Vă puteţi întoarce în ţara de origine cu tot ce aţi cumpărat, fără să trebuiască să vă opriţi la frontieră sau să faceţi vreo declaraţie vamală. Singura condiţie este ca bunurile achiziţionate să fie pentru uz personal sau familial, nu destinate comercializării.

O excepţie: maşinile

Pentru autoturismele noi achiziţionate în altă ţară din UE, TVA-ul se plăteşte în ţara în care se face înmatricularea, respectiv în ţara de reşedinţă.

Prin autoturism nou se înţelege un autoturism cu mai puţin de 6 000 km la bord sau cu o vechime mai mică de şase luni. Regimul TVA se aplică şi altor mijloace de transport, cum ar fi ambarcaţiunile sau aparatele de zbor.

În cazul maşinilor de ocazie sau al altor vehicule cumpărate la mâna a doua de la un particular, TVA-ul a fost deja plătit de primul cumpărător, în ţara în care s-a efectuat achiziţia.

Prin urmare, dacă aţi cumpărat o maşină de ocazie de la o persoană fizică, nu va trebui să plătiţi TVA nici în ţara în care aţi achiziţionat-o, nici în cea în care o înmatriculaţi.

Prin maşină de ocazie se înţelege o maşină care a fost pusă în circulaţie cu mai mult de şase luni în urmă  şi are peste 6 000 de km la bord.

Atât pentru autoturismele noi, cât şi pentru cele de ocazie, va trebui să achitaţi taxa de înmatriculare în ţara de reşedinţă.

Aflaţi mai multe despre drepturile de care beneficiaţi dacă achiziţionaţi o maşină în altă ţară din UE.

Ajutor

Footnote

În acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

Retour au texte en cours.